logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Subota, 24 Prosinac 2016 16:57

Ljepota božićnih jaslica u crkvi sv. Stjepana u Barbatu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Ljepota božićnih jaslica u crkvi sv. Stjepana u Barbatu Foto: Hrvoje Hodak

Iako tradicija postavljanja božićnih jaslica u crkvi sv. Stjepana u Barbatu seže dugo u prošlost, posljednjih 10-ak godina za njihovu su izradu, ali i za božićno uređenje čitave crkve i njezinog okoliša, zaduženi složni i okretni članovi barbatske udruge Komin.

I ove godine njih dvadesetak, pazeći na svaki detalj, prionulo je obaviti ovu lijepu adventsku zadaću i u svega šest dana, prekrasne barbatske jaslice potpuno su dovršene. Omeđene stilizacijom rapske suhozidne gradnje, poznatim mocirama, zaodjenute u boje kamena, zelene mahovine i plavičastih lišajeva, tvore betlehemski krajobraz s poznatim biblijskim prizorom Isusova rođenja u štalici.

Po kvalitetnu mahovinu i lišajeve potegnuli su vrijedni barbatski izrađivači jaslica ovoga puta čak do Istre (najčešće po mahovinu odu do obližnjeg Velebita), a u središtu pozornosti promatrača svakako je kamena betlehemska štalica, koju je, baš kao i stilizirane mocire, osmislio i izradio Marino Šimičić - Šeik. Čitava je crkva lijepo uređena, oltarni prostor zakriljuju tri božićna bora s decentnom iluminacijom, a na prozorima, pod dnevnom svjetlošću dominira zelenilo niknule pšenice.

Svratite i vi do Barbata ovih dana, zavirite u crkvu i obiđite jaslice, nećete požaliti.

Pročitano 5482 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1