logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Srijeda, 11 Siječanj 2017 16:22

Rabljani se vratili iz zimske posjete Montegiardinu, kastelu prijateljskog grada-države San Marina

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Rabljani se vratili iz zimske posjete Montegiardinu, kastelu prijateljskog grada-države San Marina Izvor: TZG Raba

Od 5. do 8. siječnja 2017. Rabljanke i Rabljani boravili su u Montegiardinu, kastelu prijateljskog grada-države San Marina. Dugogodišnji prijatelji otoka Raba, Massimo Mancini i Italo Righi glavni su organizatori njihove prve ovogodišnje, inače već tradicionalne posjete svojim prijateljima i gostima sudionicima Fjere. Na ovo kratko, ali sadržajno i drušveno bogato putovanje otputovali su gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, direktorica TZG Rab Ivana Matušan i 35 sudionika brojnih radionica Rabske fjere. Unatoč lošim vremenskim prognozama, rapske je pustolovce uz nezaobilazno niske temperature za ovo doba godine dočekalo lijepo i sunčano vrijeme, a svakako je vrijedilo doživjeti bajkovito osvijetljen i blagdansko ukrašen San Marino.

Montegiardino kao Betlehem

Na Sveta tri kralja posjetili su Montegiardino i žive jaslice što je poseban doživljaj s obzirom na uključenost stotinjak sudionika pri čemu se starogradska jezgra, slična rapskoj, pretvara u Betlehem.

Ljepote San Lea

Organizirana je posjeta San Leu, jednoj od općina Riminija, nedalekog turističkog gradića. San Leo nastao je u susjedstvu San Marina, a prema legendi dva su sveca zajedno prebjegla u Rimini od progona cara Dioklecijana te se nastanili svatko na svoje brdo. Legenda dalje kaže da su bili rodbinski povezani, a njihova je sloga sezala tako daleko da su, oboje kamenoklesari, koristili i isto oruđe za klesanje – prije nego bi jedan od njih otišao na zasluženi odmor, zazvao bi drugog te mu bacio oruđe na susjedno brdo. San Leo, iako možda nema popularnost San Marina, zaslužuje veliku pažnju zbog svoje bogate povijesti i prekrasne kulturne baštine, u kojoj se posebice ističe utvrda San Leo, koja je služila kao tamnica; zatim katedrala San Lea iz 12. stoljeća u romaničkom stilu te prekrasna crkvica Uznesenja Djevice Marije iz 9. stoljeća.

Druženje i uz sport

Osim kulturnom, domaćini su nas oduševili i zabavnom ponudom, posebno natjecanjem u kuglanju. Ali sve što je lijepo kratko traje pa tako i ovo uvijek rado dočekano druženje koje će se već ovoga ljeta ponoviti, samo u izmjenjenim ulogama. Kada će Rabljanke i Rabljani jednako srdačno, ali na sebi svojstven način uzvratiti gostoprimstvo.

Zajednički prema EU fondovima

Između ostalih valja spomenuti susret s gradonačelnikom Montegiardina, Giacomom Rinaldijem te načelnikom San Lea, Maurom Guerrom. Uz dogovore oko nadolazeće Fjere vodili su se i konstruktivni razgovori o mogućim čvršćim poveznicama između Grada Raba te općine San Leo posebno na području zajedničkog napora za korištenjem novaca iz EU fondova.

Izuzetno gostoprimstvo iskrenih prijatelja

Veseli činjenica kako je unatoč zaposlenosti domaćina uvijek izdvojeno kvalitetno vrijeme za rapsku ekipu. Domaćini su i ovoga puta pokazali izuzetno gostoprimstvo, ali i ono puno bitnije, prenijeli su osjećaj iskrenog prijateljstva, zajedništva i posebne povezanosti koja iz godine u godinu jača.

Izvor: TZG Raba

Pročitano 2976 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

BORICkandidat400

DOMOVINSKI POKRET 500

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1