Home Vijesti Uz 25. obljetnicu priznanja RH na Rabu obilježena i obljetnica organiziranog odlaska 1. i 2. rapske satnije na ličko ratište

Uz 25. obljetnicu priznanja RH na Rabu obilježena i obljetnica organiziranog odlaska 1. i 2. rapske satnije na ličko ratište

0
Uz 25. obljetnicu priznanja RH na Rabu obilježena i obljetnica organiziranog odlaska 1. i 2. rapske satnije na ličko ratište

Foto: Foto: Ivica Hodak

Upravo povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske ali i obljetnice organiziranog odlaska 1. i 2. rapske satnije na ličko ratište jutros je, najprije na Središnjem križu Gradskog groblja u Rabu, a potom i u Spomen parku Boškopini, održano svečano polaganja vijenaca.

Vijence su u ime Grada Raba položili zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin i predsjednik Gradskog vijeća Raba Željko Peran, te predstavnici rapskih braniteljskih udruga Domovinskog rata. 

Rab danas oglas

Prva država koja je priznala Republiku Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Članicama Zajednice istoga dana pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.

Nakon polaganja vijenaca u nekadašnjoj rapskoj katedrali, Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u 10 sati služena je misa za Domovinu.

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić na svečanoj akademiji u Lisinskom

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić službeno je otputova u Zagreb gdje će prisustvovati svečanoj akademiji u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Svečani koncert ‘Moja domovina’ održat će se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Hrvatskoga sabora Bože Petrova i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

U čast velikoga jubileja nastupit će Zbor Hrvatske radiotelevizije te Zbor i Orkestar opere Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba. Pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i uz sudjelovanje solista Tamare Franetović Felbinger, Ljubomira Puškarića, Stjepana Franetovića, Tvrtka Stipića, Siniše Štorka i Ozrena Bilušića izvodit će djela Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca i Blagoja Berse.

Koncert će se izravno prenositi na Prvome programu Hrvatske televizije i Prvome programu Hrvatskoga radija te multimedijskoj usluzi HRTi.

U večernjim satima održat će se i vatromet kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime