logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1462
Nedjelja, 05 Ožujak 2017 21:42

Krizma u Barbatu, župa sveti Stjepan

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Krizma u Barbatu, župa sveti Stjepan Foto: Hrvoje Hodak

Otac Biskup Ivica Petanjak izmamio je osmjehe na licima svih prisutnih, došavši obučen u svoj fratarski habit, što smo pomalo i zaboravili od kako obnaša „dužnost“ oca biskupa Krčke biskupije i služi svima nama u svojoj poniznosti. Koncelebrirali su u svetoj euharistiji biskupov tajnik vlč. Saša Ilijić, te Barbaćanin vlč. Petar Kordić, đakon Anton Budinić i župnik župe vlč. Krunoslav Boras. Dok su krizmanici, djevojke i mladići sedmog i osmog razreda, njih sedamnaest, pomalo i zbunjeni u svečanosti svojih mladih srca očekivali ovaj čin, ovaj sakrament pomazanja, kojim postaju ljudi koji kreću putem uspješnosti. Svaki od njih želi lijep i uspješan život. A jedini stvarni način do ljepšeg, boljeg i uspješnijeg života je život sa više pravednosti, poštenja, dobrote i ljubavi.

Krizmanica Ana Katarina Travaš pozdravila je oca Biskupa pitanjem: “Tko smo mi? Ni svjesni niste koga ste došli krizmati! Kada bi ste pitali naše nastavnike iz osnovne škole, oni bi Vam rekli da smo dobri i loši ujedno, generacija nemogućih, neposlušnih, izgubljenih, a opet dragih, dobrih, kreativnih. Stekli bi dojam da mnogima od nas ništa nije sveto, važno, vrijedno, da je za neke, uzaludan svaki govor, opomena, trud, uvjeravanje. 

Kad bi zapitali prolaznike kraj kojih prolazimo idući u školu, oni bi vam rekli da smo neodgojeni, ne pozdravljamo, ponašamo se kao da je sve naše, ničije, svačije.

Kad bi pitali naše roditelje oni bi vam malo uljepšali sliku. Mamina i tatina djeca su uvijek dobra i kad su neposlušna, prgava, kada starijima odgovaraju na svaku, kada žele slobodu unatoč svemu.“ Otac biskup je pozorno slušao riječi Ane Katarine koja je nastavila: “Tko smo mi? Mi bi Vam mogli reći da smo djeca svojih roditelja koji imaju različite stavove o životu, vjeri, vrijednostima kojih se ponekad i ne drže: vjernici – a u crkvu ne dolaze redovito, kojima je Bog na prvom mjestu, ali i na zadnjem, kojima je molitva potrebna u nevolji, a kad je sve dobro nepotrebna. Mi smo djeca svoga vremena, takvi kakve su nas odgojili. Oni su nam uzor u svemu, u onom što je plemenito i dobro, pa tako i u onom što je loše.

A mi kažemo da smo skloni na „ludi provod“ i kajanje, da ima u nama istine i laži. Mi smo začuđeni, velikih očiju, kao djeca pred izlogom slatkiša. Toliko nam se toga nudi i svi tvrde da je njihovo jedino dobro i ispravno. A papa Ivan Pavao II je rekao: "Vi ste nada svijeta! Vi ste budućnost Crkve i naroda!“ Mi to i jesmo, mi to želimo, te Vas molimo za blagoslov da po Duhu Svetom zadobijemo milosti sedam njegovih darova."

A otac Biskup se u svojoj homiliji osvrnuo na četrdeset dana u korizmi koji nam moraju trajati čitav život, i to svakim danom iznova. Samo ako znamo za vječno, nerazorivo, smoći ćemo snagu, za svaku žrtvu, ispunjenje dužnosti i strpljivost u svom životu. I zato nam je potreban i duhovni život jer zemaljske i vječne vrijednosti zahtijevaju istu brigu, trud i predanost. U ovom zemaljskom životu odlučuje se stoga ujedno i naš vječni život.
Nakon riječi oca biskupa Ivice, ispovijesti vjere, podijeljen je sakrament Potvrde, te su krizmanici, a i njihovi kumovi bili vidljivo opušteniji.

Na kraju svete euharistije gospođa Draženka Pičuljan je pozdravila i zahvalila ocu Biskupu u ime župe i roditelja krizmanika na podijeljenom sakramentu, te između ostalog i rekla: “Danas su pred Vama svjedočili svoju vjersku zrelost i spremnost svjedočenja i življenja svoje kršćanske vjere. Sakramentom potvrde naši krizmanici su uvedeni u zajednicu onih koji i drugima mogu pomoći ostati na putu prema vječnome životu.“ Roditelji krizmanika su predali košaru rapskih proizvoda, te rapsku tortu u obliku golubice kao poklon na sjećanje njegovog boravka u našem Barbatu.

A mi molimo za naše mlade da među mnogim nazorima o svijetu u današnje vrijeme, u toj zbrci različitih mišljenja pronađu upravo ono što je zaista istinito i ispravno.

Pročitano 5265 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1