Home Vijesti Debatni klub OŠ Ivana Rabljanina Rab po prvi puta na međunarodnom turniru

Debatni klub OŠ Ivana Rabljanina Rab po prvi puta na međunarodnom turniru

0
Debatni klub OŠ Ivana Rabljanina Rab po prvi puta na međunarodnom turniru

Foto: Izvor: Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab

{gallery}Debatni klub{/gallery}

Domaćin međunarodnog debatnog natjecanja ove je godine bila Osnovna škola Domžale iz grada Domžale, smještenog desetak kilometara od Ljubljane. Sudjelovalo je sveukupno 27 timova i to 13 slovenskih, 11 hrvatskih i 3 njemačka tima.

Rab danas oglas

Na samom otvorenju, učenicima i mentorima obratili su se predstavnici škole te organizatori natjecanja, slovenska udruga Za in proti. Sudionike su pozdravili i učenici škole, koji su kratkim prigodnim programom službeno otvorili natjecanje.

Turnir se sastojao od tri kola debatiranja. U prva dva kola učenici su debatirali na pripremljenu tezu “Voting should be mandatory”.

Tim Rab 1 (Gjozefina Noshi, Tara Babić i Morena Biondić) u prvom su kolu bili afirmacijska strana i borili se protiv tima Kaštelan 1, dok su naš drugi tim, Rab 2 (Petra Faflja, Dino Morić i Dominik Dumenčić) u prvom kolu zastupali negacijsku stranu u borbi protiv slovenskog tima BTC. Oba naša tima u prvom su kolu zabilježila pobjedu, dok je u drugom krugu Rab 1 pobijedio protivnički tim iz Slovenije, dok je Rab 2 izgubio od jednog drugog hrvatskog tima.

U trećem kolu, takozvanom impromptu, učenici su tezu saznali sat vremena prije samog debatiranja, a zadatak im je bio sastaviti debatni case samostalno, bez pomoći mentora i korištenja mobitela ili računala. Na tezu “We should let women compete with men in all non-contact sports”, oba naša tima zastupala su afirmacijsku stranu, no nisu uspjela nadglasati trećeplasirani tim iz Slovenije i petoplasirani tim iz Njemačke.

Sveukupno, tim Rab 1 plasirao se na 14., dok je tim Rab 2 zauzeo 24. mjesto.

Za njihovo prvo debatiranje, k tome još i na engleskom jeziku, dvije od tri moguće pobjede za tim Rab 1 i jedna od tri pobjede za tim Rab 2, iznimno je uspješan rezultat!

Čestitke učenicima na hrabrosti, trudu, radu i pokazanim vještinama. Osmašima debatantima želimo uspješan nastavak debatiranja u srednjoj školi, a šestašima puno sreće i uspjeha na nadolazećim hrvatskim i međunarodnim turnirima!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime