Home Vijesti Nagrađivani mladi rapski glazbenici na prijmu kod gradonačelnika

Nagrađivani mladi rapski glazbenici na prijmu kod gradonačelnika

0
Nagrađivani mladi rapski glazbenici na prijmu kod gradonačelnika

Foto: RabDanas

{gallery}Glazbenici kod gradonacelnika{/gallery}

Za razliku od nekih drugih izvanškolskih aktivnosti, u kojima se vježbe i treninzi ponajviše odrađuju pod nadzorom učitelja ili trenera, u glazbi je pored neprocjenjivog rada “jedan na jedan” s nastavnikom, presudan onaj faktor ponekad i višesatnog dnevnog vježbanja kod kuće. Znaju to dobro i roditelji ovih učenika.

Rab danas oglas

Imati tako brojnu skupinu izvrsnih mladih glazbenika na otoku veličine Raba doista je velika povlastica za sve nas. Naime, ovakve uspjehe u lakoći i kvaliteti instrumentalnih izvedbi na renomiranim natjecanjima diljem Hrvatske ne bi bilo moguće postići bez golemog odricanja, kojemu je talent svakog od ovih učenika ponaosob tek jedan od preduvjeta.

Za razliku od nekih drugih izvanškolskih aktivnosti, u kojima se vježbe i treninzi ponajviše odrađuju pod nadzorom učitelja ili trenera, u glazbi je pored neprocjenjivog rada “jedan na jedan” s nastavnikom, presudan onaj faktor ponekad i višesatnog dnevnog vježbanja kod kuće. Znaju to dobro i roditelji ovih učenika.

Upravo stoga, ove iznimno vrijedne, talentirane i nagrađivane mlade glazbenike, kao i njihove mentorice, umjesto službeno odsutnog gradonačelnika Nikole Grgurića, u srijedu 29. ožujka, primio je njegov zamjenik Denis Deželjin zahvalivši pritom u ime Grada svima njima na najljepšem mogućem glazbenom predstavljanju našeg otoka na proteklim regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Prijmu, nažalost, nisu mogli prisustvovati nagrađeni srednjoškolci jer su bili zauzeti nastavom, odnosno školovanjem u Rijeci.

Čudesan uspjeh rapskih mandolinistica i mandolinista

Kako smo već pisali na portalu Rab Danas, po mnogočemu izniman uspjeh na ovogodišnjem regionalnom 55. Hrvatskom natjecanju učenika i studenta glazbe i plesa, održanom u Jastrebarskom 3. ožujka 2017. g., ostvarile su rapske mandolinistice i mandolinisti iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka – Područni odjel Rab, svi redom učenici prof. Nataše Balyk, izvrsne mentorice i međunarodno nagrađivane umjetnice na domri i mandolini.

Mandolina je doduše ove godine po prvi puta uvrštena u program ovog renomiranog natjecanja, a naši su mladi umjetnici na ovom instrumentu, svojim pojedinačnim efektnim, upečatljivim i vrlo muzikalnim nastupima, pokazali iznimno visoku razinu pripreme, oduševivši pritom žiri, što se kasnije jasno moglo iščitati i iz objavljenih rezultata ocijenivanja. Naime od 5 naših učenika Osnovne glazbene škole PO Rab, četvero je dobilo prvu nagradu, a jedna učenica jednako izvrsnu drugu nagradu. U kategoriji učenika srednjih glazbenih škola također je troje bivših učenika OGŠ I. M. Ronjgov – PO Rab, osvojilo visoke bodove, točnije rapske su mandolinističke snage uzele dvije prve i jednu drugu nagradu.

Iako svi ovi divni mladi glazbenici za svoje uspjehe zaslužuju da se o svakome od njih prozbori koja riječ više, najmanje što možemo učiniti u ovom kraćem osvrtu jest da ih još jednom poimenično predstavimo:

U rangu natjecanja učenika osnovnih glazbenih škola nagrade su u pripadajućim kategorijama dobili:

I. kategorija: 

  • Isabella Dumić (2.r. OGŠ) – I. nagrada (96,63 bodova) 

II. kategorija: 

  • Marija Ivić (4.r. OGŠ) – I. nagrada (95,13 bodova)

III.kategorija: 

  • Zara Paparić (4.r. OGŠ) – I. nagrada (91,35 bodova)
  • Lara Baranašić (6.r. OGŠ) – I. nagrada (90,73 bodova)
  • Hana Klančnik (6.r. OGŠ) – II. nagrada (88,60 bodova)

 

U rangu natjecanja učenika srednjih glazbenih škola:

IV. kategorija: 

  • Rene Borić (II.r. SGŠ) – I. nagrada (96,63 bodova)
  • Lisa Beg (I.r. SGŠ) – II. nagrada (86,00 bodova)

V. kategorija: 

  • Deni Klen (III.r. SGŠ) – I. nagrada (96,63 bodova)

Uspjesi mladih rapskih pijanistica

Također na regionalnom 55. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe, održanome 10. ožujka u Splitu, naša jedina natjecateljica u kategoriji klavira, učenica 6. razreda OGŠ Nina Španjol, pod mentorstvom prof. Sandre Klen, osvojila je visoku II. nagradu sa 85,40 bodova. Time se i ona pridružila uspješnom nizu mladih glazbenika Glazbene škole I.M. Ronjgov, PO Rab.

Potencijali koje ovi izuzetni mladi glazbenici nose u sebi uistinu su veliki, a njihov uspjeh samo ukazuje na neophodnu potrebu da ih se podrži u njihovom daljnjem razvoju.

Nina Španjol je pored spomenutog Regionalnog natjecanja u Splitu nastupila na još dva natjecanja, 10. veljače 2017. – “Mladi Padovec” u Novom Marofu gdje je osvojila II. nagradu te tjedan dana kasnije, 17. veljače 2017. – na međunarodnom natjecanju “Sonus” u Križevcima gdje je u oštroj konkurenciji osvojila III. nagradu.

Na istom međunarodnom natjecanju “Sonus” u Križevcima nastupile su i naše dvije najmlađe natjecateljice u pijanističkoj konkurenciji, obje učenice prof. Sandre Klen – Mia Marušić (2.r. OGŠ) i Tonka Hodak (1.r. OGŠ) te su i njih dvije osvojile izvrsne II. nagrade u svojim kategorijama.

Velike čestitke upućujemo ovim divnim mladim glazbenicima i profesoricama koje su s njima neumorno radile kako u instrumentalnoj nastavi, tako i kroz zahtjevnu korepeticiju; Nataši Balyk, Sandri Klen i Juliji Dumić, no svakako valja reći da je za njihovo potpuno glazbeno formiranje u osnovnoj glazbenoj školi neizostavan i onaj teorijski dio nastave, na kojem kroz solfeggio i zbor kod prof. Danijele Škarić, dodatno razvijaju svoju muzikalnost, učeći se glazbenoj pismenosti, razumijevanju i čitanju nota te vještini zapisivanja glazbe koju čuju.

Potencijali koje ovi izuzetni mladi glazbenici nose u sebi uistinu su veliki, a njihov uspjeh samo ukazuje na neophodnu potrebu da ih se podrži u njihovom daljnjem razvoju.

Čestitamo još jednom našim darovitim i vrijednim glazbenicama i glazbenicima, kao i njihovim predanim i izvrsnim profesoricama!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime