Home Vijesti Maleni polaznici DV Pahuljica u Rabu i Loparu obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Maleni polaznici DV Pahuljica u Rabu i Loparu obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu

0
Maleni polaznici DV Pahuljica u Rabu i Loparu obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Foto: RabDanas

Autizam se ne liječi, s autizmom se živi, a posljednjih godina autizam dolazi u sve većem broju s mnogo širim spektrom nego ranije. Po podacima organizacije “Autizam Europa” danas autizam ima svako stoto dijete.

Dolazeći prema Trgu Municipijum Arba, maleni polaznici DV Pahuljica u Rabu predvođeni svojim odgojiteljicama, oko 10:30 h, naprosto su „oživjeli“ još uvijek prilično pustu, ali suncem okupanu rapsku rivu. Stigavši na Trg djeca su najprije malo zastala da bi zatim u velikom polukrugu sjela na tlo skupa sa svojim odgajateljicama, a taj je lijepi prizor, pored prisutnih novinara, zainteresirao i prve rapske strane goste.

Rab danas oglas

Inače, dječicu su u ulozi domaćina na Trgu dočekali zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin i član Socijalnog vijeća Grada Raba Fedor Pelikan, mag. socijalnog rada. Nakon kraćeg boravka na Trgu djeca su se opet našla na rivi da bi u more porinuli, simbolično u plavu boju obojenu maketu brodice s porukom ohrabrenja onima koji se bore s problemom autizma s nadom da će svojim činom barem malo pomoći u rušenju predrasuda prema ovom kompleksnom razvojnom poremećaju čiji je specifičan uzrok još uvijek nepoznat. Plava je, naime, boja Svjetskog dana osoba s autizmom koji se obilježava 2. travnja, odlučila je Generalna skupština UN 2007. godine.

Plava je boja Svjetskog dana osoba s autizmom koji se obilježava 2. travnja, odlučila je Generalna skupština UN 2007. godine.

I maleni polaznici Dječjeg vrtića Pahuljica, PO Lopar, iskoristili su lijep dan i odjeveni u plave majice prošetali mjestom, dijeleći pritom informativne letke. Na taj su način i oni nastojali ukaztii na poremećaje autističnog spektra i senzibilizirati svoje sumještane. Došavši u Lučicu, u more su porinuli bocu s porukama napisanima na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku kako bi simboličnom gestom pružili podršku oboljelima i njihovim obiteljima. Nadamo se da poslane poruke neće završiti na morskom dnu, nego da će ih jednog dana netko pronaći i pročitati!

Ja sam dijete s autizmom. On me ne definira kao osobu.



KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime