Home Vijesti Ploveći most između Raba i kopna dugačak 52 godine

Ploveći most između Raba i kopna dugačak 52 godine

0
Ploveći most između Raba i kopna dugačak 52 godine

Foto: RabDanas

Tog prvog lipnja 1963. godine prva trajektna veza Raba s kopnom ostvarena je za tu namjenu prilagođenim i preuređenim ribarskim brodićem „Ćutinom“. Nešto kasnije „Ćutinu“ se priključio brod „Jablanac“, a nakon toga počeli su se nabavljati pravi trajekti kao što su „Rabljanka“, „Jadranka“ i „Otoci“, koje su kasnije zamijenili novoizgrađeni i moderniji „Rab“ (1993.), „Sv. Kristofor“ (2003.), „Sv. Marin“ (2005.) i „Barbat“ (2010.). Povezavši svojim trajektima pristaništa na kopnu, najprije Jablanac, a odnedavno Stinicu, s lukom Rab, a nakon toga „Pudaricom“ i na kraju „Mišnjakom“ , Rapska je plovidba uspostavila, figurativno rečeno, ploveći most između Raba i kopna dugačak 52 godine. Statistika kazuje da je od 1963. do današnjih dana tim „mostom“ prevezeno u oba pravca preko 9 milijuna vozila svih kategorija ili, kako to matematički izgleda, kolona svih tih prevezenih vozila u minulih 52 godine Rapske plovidbe bila bi duga oko 70 tisuća kilometara. Uz to valja dodati i podatak da je u tom istom vremenu trajektima rapskog brodara prevezeno i oko 30 milijuna putnika.
Uz već spomenutu besplatnu vožnju prvog lipnja prvom linijom koja iz Stinice polazi u 5,30 sati, treba dodati da će zapovjednik prvog trajekta koji će tog dana krenuti iz luke „Mišnjak“ prema kopnu, poseban poklon uručiti vozaču prvog automobila koji će se ukrcati na trajekt.

Rapska je plovidba već ranije predložila, pa to i sada čini, vezano uz svoj 52. rođendan, da se na Rabu podigne spomenik rapskom pomorcu, vezano uz bogatu povijest rapske brodogradnje, brodarstva i linijske službe na moru. Tome u prilog ide, ističu u Rapskoj plovidbi, i podatak koji kazuje da je Rabljanima daleke 1626. godine dana koncesija za održavanje pomorskog prijevoza pošte na Jadranu.

Rab danas oglas

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime