Home Vijesti Pratimo odvijanje akcije Zelena čistka – Jedan dan za čišći okoliš na području Grada Raba

Pratimo odvijanje akcije Zelena čistka – Jedan dan za čišći okoliš na području Grada Raba

0
Pratimo odvijanje akcije Zelena čistka – Jedan dan za čišći okoliš na području Grada Raba

Foto: RabDanas

Kampor

Sudionici akcije u Kamporu podijelili su se u dvije skupine. Jedna je, uz pomoć strojeva (kamiona i rovokopača) njihovog sumještanina i poduzetnika Marijana Gušćića, radila na iskopu 13 rupa na parkiralištu uz plažu „Melić“ na Punti Kampora, u koje su danas zasadili 13 maslina. Ostatak te grupe kosio je travu i uređivao prostor oko kamporskog, na Rabu najvećeg i najljepšeg, boćališta.

Druga skupina Kamporaca, koji kilometar dalje, ispod prometnice kod samostana sv. Eufemije radila je na nasipavanju lokalnog puta koji vodi do prvih stambenih objekata u dnu Uvale sv. Eufemije.

Banjol

Rab danas oglas

Banjolci su se nakon okupljanja kod svoje područne škole također strateški rasporedili, pa je jedan dio sudionika akcije prionuo čišćenju okoliša sramotno zapuštenog, ruševnog i samim time po život opasnog, bivšeg slovenskog odmarališta „Eles“, smještenog tik do Auto kampa Padova III. Već oko 9.30h za odvoz je bila spremna druga velika hrpa prikupljenog otpada.

One nešto mlađe zatekli smo kako s učiteljicama čiste oko područne škole u Banjolu, a jedan dio vrijednih eko-aktivista čistio je i duž puta koji spaja Mančulićevu i Ribarićevu vodu.

Barbat

Barbaćani su ove godine odlučili krenuti s čišćenjem priobalja i pristupnih puteva plažama od Pudarice do prvih kuća u Barbatu, i doista bilo ih je duž cijele trase. Početnoj skupini sudionika akcije, tijekom jutra se pridružilo još volontera, a lijepo je bilo vidjeti i najmlađe barbatske aktiviste koji su došli dati svoj doprinos „Zelenoj čistki“.

Rab

Sudionici akcije na području grada Raba okupili su se jutros ispod gradskih zidina, na šetnici podno Banove vile. Radilo se uglavnom na čišćenju šume gradskog parka „Komrčar“ i to od porušenih stabala (pretežno borova) ili osušenih grana koje su se na tlu našle zbog jakih udara bura tijekom minule zime.

Tako prikupljeno raslinje palili su na prostoru plaže „na Banovoj“, jedne od onih plaža za koju je građanska inicijativa na nedavno održanoj javnoj tribini, zatražila da ostane u kategoriji tzv. prirodnih, a ne uređenih plaža.

Palit

Nešto dalje kod Pansiona Tamaris okupila se omanja, ali odlučna grupica Palićana koji su krenuli s čišćenjem prostora oko propadanju prepuštenog i posve neodržavanog objekta Talasoteraopije na Škveru, dio njih uređivao je prostor obližnjeg dječjeg igrališta, te šetnicu podno Barišići.

Mundanije

I Mundanijci su se uključili u današnju eko akciju „zelene čistke“, doznali smo od gospodina Zdenka Krstaša. Jedna skupina ostala je na mjestu okupljanja kod mundanijske škole i dala se na posao čišćenja okoliša same škole i Društvenog doma. Važno je reći, rekao nam je Krstaš, da su čišćenjem jednog dijela tog prostora (prostor boćališta) učinili prve korake pripreme za skorašnju izgradnju dječjeg igrališta.

Druga mundanijska skupina je u današnjoj akciji imala zadatak, uglavnom košnjom trave i čišćenjem, učiniti ljepšim lokalni put kojim se stiže pješice ili automobilom do vrha brda Kamenjak.

Supetarska Draga

I za 30-ak mještana Supetarske Drage, Gornje i Donje, sudionika današnje eko-akcije jutrošnje mjesto okupljanja bilo je dvorište, ili točnije, sportsko igralište podno zgrade područne škole.

Jedan od sudionika akcije, inače i vijećnik u Gradskom vijeću Raba, Kristijan Fafanđel, rekao nam je da su akciju izveli podijeljeni u četiri skupine, što znači da se i radilo na četiri različite lokacije.

Jedna je skupina čistila okoliš oko, nažalost, napuštenog i zapuštenog restorana „Malin“, druga je čistila jedan od najljepših dijelova Supetarske Drage – prostor „Gonara“, treća se skupina bavila čišćenjem okoliša jednog od najvrednijih objekata rapske sakralne graditeljske baštine – crkve sv. Petra, dok je četvrta skupina košnjom uredila put preko Solina.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime