Home Vijesti Podjela sakramenta sv. Pričesti – čina milosne ljubavi, u župi sv. Stjepan u Barbatu

Podjela sakramenta sv. Pričesti – čina milosne ljubavi, u župi sv. Stjepan u Barbatu

0
Podjela sakramenta sv. Pričesti – čina milosne ljubavi, u župi sv. Stjepan u Barbatu

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Piše: Ružica Kaštelan

Svetu euharistiju predvodio je fra Ljubo Kurtović, ofm – župnik župe sv. Ante na Humcu kod Ljubuškog (BiH) uz koncelebraciju vlč. magistra Tomislava Zečevića, profesora na Riječkoj teologiji, te domaćeg župnika vlč. Krunoslava Borasa. U slavlje su nas uveli sami prvopričesnici svojim željama i svojim očekivanjima koje su izrekli punih srdaca očekujući da ih Božja milost dotakne, a njihova lica zasjaju nevinom ljepotom. 

Rab danas oglas

Majka prvopričesnice gospođa Katarina Krstinić pročitala je prvo čitanje, poslanicu, a gospodin Boris Kordić otac prvopričesnice drugo čitanje, dok je psalam otpjevao Niko Štokić. U svojoj homiliji fra Ljubo Kurtović je na svoj osebujan način povezao smisao oltara, žrtvenika, mjesta gdje se događa ljubav sa obiteljskim stolom jer to su posvećena mjesta, tu se događa ona duhovna atmosfera u kojoj se dobiva poticaj za nova življenja. I taj duhovni oltar otkriva unutrašnji svijet, bogatstvo ljubavi, mira i beskonačne širine, jer s vjerom je zemlja prostranija, ljepša i blistavija od svih izloga i potrošnih dobara ovoga svijeta. Molitvu vjernika su pročitale nešto „malo“ starije djevojčice: Tonka, Nikol i Maja.

Nakon što su majke zapalile prvopričesničke svijeće kao simbola svjetla Kristovog pristupali su k oltaru jedan po jedan, u tišini, dostojanstveno, kako bi primili svoju Prvu sv. pričest po rukama župnika Krunoslava Borasa: Bošnjak Erin, Deželjin Laura, Grce Marta, Grce Nina, Jureša Mara, Kaštelan Lucija, Keko Ema, Kordić Mila, Krstinić Franko, Peran Tia, Perčinić Roko, Potočnjak Borna, Profaca Mara, Sitaš Antonio, Štokić Iva i Prpić Andro. Njihova učiteljica, razrednica gospođa Adrijana Kaštelan također je nazočila njihovom slavlju, i sudjelovala u njihovoj radosti.

Na kraju su vrlo ozbiljno pjesmom zahvalili za dobivenu milost Majci Božjoj :“ Evo nas pred tobom Marijo“.

Župa se pripremala za ovaj čin, za ovo slavlje, malom duhovnom obnovom koju je predvodio fra Ljubo Kurtović, posvijestivši nam vrijednost duhovnog života koji je „jednostavno“, neuništiv i vječan. Jednostavno znači isto toliko mnogo kao skromno, a nadasve ponizno, jer samo materijalno je sastavljeno od dijelova i radi toga se može raspasti. Danas je život postao tako nepredvidiv i kompliciran. A trebamo jasnoću, predvidive odnose i razumljive povezanosti, inače nismo u stanju život shvaćati i svladavati. Danas u svijetu napretkom tehnologija zapali smo u neprozirni labirint, a nerijetko i stručnjaci nemaju više pregled nad cjelinom zbivanja. No zato nam je potrebno ono duhovno, potrebna je hrana za duhovno: Ljubav! Samo jedno jedino djelo ima vrijednost za uvijek za svu vječnost: Naša revolucija ljubavi. A obitelj je odlučujuće mjesto ljubavi. U krilu obitelji upoznali smo ljubav. Ono što smo, postali smo najvećim dijelom zahvaljujući obitelji, u kojoj smo odrasli. To je majčinsko tlo naše ljubavi, naših vrijednosti, najvećeg broja osvjedočenja. U obiteljima se čuva ono najdragocjenije što ovaj svijet posjeduje. Obitelj je posvećeno mjesto. Tu moraju naša djela ljubavi započeti, obnavljati se i napredovati.

A ove nedjelje smo vidjeli na djelu svu ljepotu ljubavi u očima, licima, srcima ovih malih, a opet velikih prvopričesnika i ponos njihovih roditelja, baka i djedova jer to zajedništvo u ljubavi je najdragocjenije blago na zemlji.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime