logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Četvrtak, 18 Svibanj 2017 21:56

Moguća je svjetlija budućnost rapskih OPG-ova, poljoprivrednika i poduzetnika

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Moguća je svjetlija budućnost rapskih OPG-ova, poljoprivrednika i poduzetnika Foto: Ivica Hodak

Na takav zaključak navodi održani radni dogovor predstavnika Grada Raba, kojeg su predstavljali gradonačelnik Nikola Grgurić, pročelnica za prostorno uređenje, gospodarstvo i turizam Ines Pulić i u ime Poljoprivredne savjetodavne službe, aktualni predsjednik Gradskog vijeća Raba Željko Peran, te s druge strane okupljenih OPG -ovaca i poljoprivrednih proizvođača. Ovaj je zanimljiv sastanak održan u prostoriji Vijećnice Grada Raba u srijedu, 17. svibnja. 

Prva se okupljenima obratila pročelnica Ines Pulić objasnivši da su povod organizaciji ovog radnog dogovora objavljeni Javni pozivi poljoprivrednim proizvođačima kojim im se nudi ostvarenje dobivanja određenih poticaja - od subvencioniranja kamate na bankarske kredite sa stopom od 4,5%, do osiguranih i ponuđenih 200 tisuća kuna za dodijelu nepovratnih novčanih potpora za poljoprivrednu proizvodnju u 2017., te daljnjih 260.000 kuna za dodjelu nepovratnih potpora u poticanju razvoja poduzetništva u ovoj godini, čemu treba dodati i iznos od 150 tisuća kuna osiguranih kroz oformljenu Lokalnu akcijsku grupu LAG MENTORIDE u kojeg su osim grada Raba uključeni i Općina Lopar i neka mjesta na Pagu.

Imperial će otkupljivati proizvode rapskih poljoprivrednika

Gradonačelnik Nikola Grgurić sa zadovoljstvom je spomenuo prisutnim OPG-ovcima i poljoprivrednim proizvođačima da je u razgovoru s predstavnicima „Imperiala“ Grad Rab dobio obećanje ovog hotelijera da će otkupljivati u cijelosti proizvode rapskih poljoprivrednika. I gradonačelnik je, kao što je to prije njega učinio u ime Poljoprivredne savjetodavne službe Željko Peran, predložio OPG-ovcima da se udruže, odnosno organiziraju u Zadrugu, a da posrednik između Zadruge i „Imperiala“ pa i ostalih privatnih ugostitelja na Rabu, bude Grad Rab.

Ovakav je prijedlog na kraju i prihvaćen i ići će se u što kraćem roku na osnivanje Zadruge.

Kako otočni proizvod učiniti pristupačnim gostu

Inače, u popriličnoj bogatoj raspravi OPG-ovaca s predstavnicima Grada, bilo je govora o tome kako na najbolji način gostu predstaviti i ponuditi otočni eko proizvod, koji po cijeni nikada neće moći konkurirati ponudi velikih trgovačkih kuća. Međutim, gost se mora u hotelskom prostoru, sustavom „švedskih stolova“ upoznati s „rapskim stolom“ i spoznati kvalitetu tog zdravog i ukusnog otočnog proizvoda za kojeg mu onda neće biti teško izdvojiti koju kunu više.

Ukoliko se na pravi način i u pravo vrijeme doznače odobrena sredstva potpore, na čemu je posebno inzistirao Dušan Kaštelan, vlasnik „Nature Rab“, mogao bi se uskoro, kazao je gradonačelnik Grgurić, smanjiti broj neobrađenih i zapuštenih poljoprivrednih zemlljišnih površina na otoku.

Pročitano 2571 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1