Home Vijesti Brzom ponoćnom intervencijom uspješno lokaliziran požar na otočiću Sv. Juraj – Školjiću

Brzom ponoćnom intervencijom uspješno lokaliziran požar na otočiću Sv. Juraj – Školjiću

0
Brzom ponoćnom intervencijom uspješno lokaliziran požar na otočiću Sv. Juraj – Školjiću

Foto: Izvor: DVD Rab

Paralelno je uzbunjena i dežurna smjena koja je u kombi vozilo za prijevoz opreme i vatrogasaca ukrcala opremu za pomorski desant i gašenje šumskih požara te se s njom uputila na mjesto ukrcanja na plovilo EKO Rab. Plovilom je upravljao vatrogasni časnik, a inače djelatnik KD Dundova d.o.o. u čijem je vlasništvu plovilo. Plovilo EKO Rab je isplovilo iz rapske luke u 23:30 da bi se u 23:40 peteročlana grupa desantirala na hrid otočića.

Zbog jake bure plovilo se moralo udaljiti od otočića kako se nebi nasukalo, a iz plovila je iskrcana i prijenosna pumpa kojom se vršila dobava mora kao sredstva za gašenje. Od prijenosne pumpe preuženene su dvije ”C” tlačne cijevi do razdjelnice, a od razdjelnice dva mlaza, svaki sa po 3 ”D” cijevi.

Rab danas oglas

Požar se započeo gasiti obuhvatnom taktikom. Opožareno je cca 20 m2 borovih iglica, niskog raslinja te dva stabla bora u korjenu. Iste se naknadno otkopalo radi učinkovitijeg gašenja. Požar je lokaliziran u 23:55 nakon čega se nastavilo sa natapanjem opožarenog, ali i okolnog prostora do 00:12 kada zapovjednik Ličina požar proglašava ugašenim te vatrogasci započinju sa pospremom.

Po obavljenoj pospremi i dopremi opreme pozvano je plovilo na dogovoreno mjesto ukrcaja.

Uzrok požara je nepoznat, no može se pretpostavljati da je uzrokovan podzemnim požarom iz razloga što se 3. lipnja 2017. provodila akcija čišćenja otočića od porušenih borova, a kojom prilikom su vršena spaljivanja granja pod kontrolom vatrogasaca, a nakon čega su ložišta ugašena (u istome je učestvovalo plovilo EKO Rab).

Od 3. lipnja 2017. nije bilo vidljivog dima niti žara, što se provjeravalo u više navrata. Također, da se nešto od navedenog i pojavilo, postrojba bi sigurno dobila više dojava građana iz razloga što se otočić nalazi pred samim ulazom u rapsku luku i okružen je pogledom mnogih građana, što je potvrđeno i dojavama o sinoćnjoj intervenciji kada ih je VOC Rab zaprimio ukupno pet.

O događaju je izvještena PP Rab čiji su nas djelatnici dočekali i uzeli izjave po uplovljavanju u gradsku luku, a nakon obavljene intervencije.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime