Home Vijesti Brodska linija Rab – Lun – plovidba kroz povijest

Brodska linija Rab – Lun – plovidba kroz povijest

0
Brodska linija Rab – Lun – plovidba kroz povijest

Foto: RabDanas

Tako od 01.07.2017. linija ima status međužupanijske linije, održava je brodica “Maslina” izgrađena 2001. u Vodicama, a nabavljena i rekonstruirana 2009. godine. Brodica ima kapacitet 12 putnika, jednog člana posade i plovi brzinom 8,5 Nm, tako da liniju Rab – Lun udaljenosti 4,5 Nm odplovljava za 30 minuta.

Veza s korijenima

Liniju Rab – Lun Rapska plovidba održava od 1974. godine. Naime, tada je kao nerentabilna ukinuta brodska linija koja je preko Raba povezivala Lun sa Rijekom.

Rab danas oglas

Kako je Lun zajedno sa Jakišnicom, odnosno sve do Novalje, cca 20 km, tada administrativno pripadao općini Rab, tadašnja Skupština općine Rab i Rapska plovidba su se dogovorile da zajedno kupe brodicu za održavanje linije. Kupljena je brodica “Igor” izgrađena kod rapskog brodograditelja – obitelji Matić.

“Igor” je u brodogradilištu “Punat” rekonstruiran 1988. godine i dobio je ime “Amico”, te održavao liniju do nabave brodice “Maslina”Od prvog do današnjih dana na brodici plove djelatnici brodara sa Luna.

Poradi skromnog broja prevezenih putnika linija je uvijek pa i danas nerentabilna, ali kako povezuje dva kvarnerska otoka od 1998. do 2006. imala je status državne linije i kao takva primala potporu.

Od 2007. do 2013. godine, Vijeće za koncesije Grada Raba izdavalo je “Koncesijsko odobrenje”. Plovidbene dokumente izdaje Lučka kapetanija, Ispostava Rab.

Od 2009. kada je kupljena “Maslina” Gradovi Novalja i Rab pomažu putem potpore da bi se ublažio učinak negativnog poslovanja linije.

Ugovorom koji se praktično primjenjuje od 01.07.2017. obje Županije svaka 50% daju Rapskoj plovidbi d.d. godišnju potporu od 118.094.90 kn. Zajedno sa vlastitim prihodom od prodaje karata godišnji plan prihoda linije je oko 200.000,00 kn, što nije dostatno za pokriće svih rashoda, pa se to namiruje iz drugih prihoda tvrtke.

Tendencija rasta broja prevezenih putnika

Posljednjih godina broj prevezenih putnika je blizu 3.500, ali ima tendenciju rasta, iako je svojevrsna konkurencija katamaran.

Cijena za povratno putovanje je 60,00 kn, a za jedan smjer 40,00 kn, uključeno PDV i lučku pristojbu.

Prema redu plovidbe godišnje je 313 povratnih putovanja, najviše, normalno, u ljetnim mjesecima.

Kao što se vidi u povijesti linije, Rapska plovidba nije se rukovodila tržišnim zakonima nego su prevladale emocije prema, kako se kaže, svom kraju, dajući time pomoć u održivom razvoju otoka Rab i Paga i povećanju broja stanovnika na njima.

Rapska plovidba je u svakom slučaju ponosna na dugogodišnju povijest održavanja linije (samo 11 godina manje od trajektne linije Mišnjak – Stinica), a smatramo da mogu biti i Gradovi Rab i Novalja, te obje Županije, jer na ovom “malom projektu” dokazujemo vezu sa svojim korjenima, odnosno ljubav prema moru i otocima.

“Maslini” će sa snažnijim motorom trebati samo 20 minuta do Luna

Nastavljajući povijest linije brodar će na jesen predložiti zamjenu motora na “Maslini” čime bi se brzina povećala od 8,5 na cca 11,5 Nm, a putovanje skratilo od 30 na 20 minuta.

Kao i do sada očekujemo pomoć sudionika u održavanju linije, a na zadovoljstvo otočana i njihovih gostiju.

Rapska plovidba d.d.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime