Home Vijesti Procesija na blagdan zaštitnika grada i otoka Raba svetog Kristofora – gorostasa vjere

Procesija na blagdan zaštitnika grada i otoka Raba svetog Kristofora – gorostasa vjere

0
Procesija na blagdan zaštitnika grada i otoka Raba svetog Kristofora – gorostasa vjere

Foto: Foto: Sanjin Badurina - Piloto

Sveti Kristofor se rodio u 3. stoljeću, bio je divovskog rasta i snage. Tražio je najmoćnijeg čovjeka na zemlji kako bi mu služio. U svojim lutanjima susreo je jednog pustinjaka, sv. Babilasa od Antiohije koji ga je podučio kršćanstvu i preobratio. Međutim nije mu se dalo postiti kako ne bi izgubio snagu, a ni moliti nije volio previše, pa ga onda, kako bi bio od neke koristi, pustinjak nagovori da prenosi preko rijeke stare, nemoćne i putnike. I tako ga jedno dijete zamoli da ga prenese i on uzme u ruku palmin štap, dijete podigne na ramena i zagazi u rijeku. Svakim korakom koji je išao, dijete je postajalo sve teže i teže, a rijeka sve nemirnija, te je svetac pomislio da će se on i dijete utopiti. Jedva se dočepao druge obale. Kada su stigli na drugu stranu, dijete mu reče kako je na svojim ramenima nosio grijehe svijeta, te mu naredi da zabode svoj palmin štap u zemlju, koji čudom poraste, procvjeta i dadne plodove. Tek tada svetac prepozna Gospodara kojeg je tražio: Krista. I od tada se div zove sv. Kristofor, što znači: onaj koji nosi Krista

I već tradicionalno svećenici otoka Raba u koncelebraciji, u procesiji su ušli u crkvu Marijina uznesenja predvođeni mladomisnikom vlč. Antonom Budinićem, koji je nosio kutiju s pozlaćenim pokrovom u kojoj se čuva svečeva lubanja kao velika relikvija, ukrašena s krunom i dragim kamenjem, koje su darivali Rabljani. Mladi vlč. Anton je predvodio misno slavlje. Svoju praksu prije ređenja za svećenika proveo je kod rapskog župnika monsinjora Mladena Mrakovčića, a bio je i uključen u rad s mladima kod vlč. Marina Hendriha, kao i u ostalim aktivnostima u župi, pa je u svojoj homiliji vrlo emotivno progovorio o Božjim zahtjevima za današnje kršćane. Bog je danas kršćane stavio u zahtjevniji položaj, no što su bili u vjekovima prije. Očito Bog od suvremenih kršćana očekuje više. Citira papu Franju kada kaže kako smo pozvani odmaknuti se od predrasuda i izaći na periferije, ili moramo se okrenuti svome srcu gdje stanuje ljubav, a vrhunac ljubavi je žrtva: žrtva za obitelj, djecu, roditelje, prijatelje, susjede, pa i za neprijatelje…. A ono što ljubav najčešće razara, to je sebeljublje, egoizam, bezobzirnost i kao takav ne gleda na drugoga, ne sluša ga, ne obazire se na njegove želje, ne brine se o njegovim nevoljama, jer mu nedostaje poniznost, hrabrosti za služenje. A paradoksalna tajna ljubavi je: ne postaje velika time, što traži samu sebe, nego time, što se predaje! Ljubav postaje velika predanjem, žrtvovanjem, davanjem samoga sebe, opraštanjem….

Rab danas oglas

Svetoj euharistiji su nazočili gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, zamjenik Denis Deželjin, direktorica TZG Raba Ivana Matušan, te predstavnici San Marina kojima je evanđelje vlč. Anton Budinić pročitao na talijanskom, kao i protumačio sažetak svoje homilije na njihovom jeziku, na njihovo zadovoljstvo.

Na kraju je vlč. Anton, predvoditelj misnog slavlja blagoslovio sva vozila, plovila, odnosno ključeve kao što je običaj na blagdan sv. Kristofora i podijelio svoj mladomisnički blagoslov.

I mi se trebamo zapitati što nas to nosi; ili „Ča me tude drži? – Ljubav – to je kao velika kutija za ušteđeni novac! Ne propada niti jedan novčić koji ubacujemo! Činiti dobro, tada sam čovjeka obogatio. Činiti dobro, tada dobro prianja uz drugoga, iako na izgled propada. Činiti kao što se čini u proljeće: baci sjeme u zemlju i pri tome vjeruj, tada će sjemenka rasti pod suncem i kišom s neba. I plod ljubavi će niknuti u srcu čovjeka.

 

  • Napisala: Ružica Kaštelan
  • Foto: Sanjin Badurina – Piloto

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime