Home Vijesti Rabljani se uz počast poginulim braniteljima prisjetili teških, ali i slavnih trenutaka naše novije povijesti

Rabljani se uz počast poginulim braniteljima prisjetili teških, ali i slavnih trenutaka naše novije povijesti

0
Rabljani se uz počast poginulim braniteljima prisjetili teških, ali i slavnih trenutaka naše novije povijesti

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Rab, Gospić, Ljubovo, Zalužnica, Ramljani

Rabljani su, rekao nam je Joško Deželjin – Bepo, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Raba, stigavši u Gospić, najprije otišli položiti vijence te zapaliti svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu uz središnji križ na gospićkom gradskom groblju, a nakon toga su to isto učinili i na grobu svojeg legendarnog zapovjednika Ivana Čanića – Baje.

Rab danas oglas

Poslije svete mise, koja je služena u gospićkoj katedrali, Rabljani su se uputili do spomenika na Ljubovu, da bi i tamo odali počast svim palima u Domovinskom ratu na Ličkom ratištu. Obišli su i mjesta na kojima su poginuli branitelji s otoka Raba.

Ručalo se u Borju, a nakon toga su otočani posjetili Zalužnicu u blizini Otočca, gdje su odali počast svojim prijateljima i suborcima – palim Senjanima. Prije povratka na svoj otok Rabljani su posjetili i Ramljane, mjesto u kojem je poginuo rapski branitelj Slavko Deželjin.

 

“Olujom” zadivili svijet – posebno vojne stručnjake

Obilježavanje ovog značajnog datuma na Rabu nastavljeno je u subotu, 5. kolovoza, na sam Dan pobjede polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, najprije u 8,15 kod središnjeg križa na Gradskom groblju, a petnaestak minuta poslije to isto je učinjeno i uz spomen obilježje palim Rabljanima u Domovinskom ratu u Spomen parku „Boškopini“. To su u ime Grada i braniteljskih udruga učinili; predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Slobodan Frankić i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Nakon svete mise, održane u prostoru rapske eks-katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju je predvodio vlč. Petar Kordić, u velikoj vijećnici Grada Raba održana je kratka svečana sjednica proširenog sastava Gradskog vijeća, kojoj su nazočili branitelji, uža rodbina poginulih rapskih branitelja, invalidi Domovinskog rata i drugi.

Prisutne na svečanoj sjednici najprije je pozdravio i uputio im čestitku predsjednik Gradskog vijeća Raba Željko Peran, da bi potom dao riječ posebnom gostu, jednom od stratega u pripremi vojno redarstvene akcije „Oluja“, admiralu Davoru Domazetu – Loši.

Admiral je među ostalim kazao da se „Oluja“ počela pripremati gotovo dvije godine prije njezine realizacije. Glavni joj je zadatak bio, naravno uz oslobođenje okupiranog dijela Hrvatske, što je moguće više smanjiti broj žrtava s obje strane. Svojom izvedbom „Oluja“ je zadivila svijet – posebno vojne stručnjake, naglasio je admiral i dodao:
Slažem se s onim što je na svetoj misi za „Oluju“ rekao velečasni Petar Kordić, bila je to doista pobjeda dobra nad zlom.

Svoje kratko izlaganje na svečanoj sjednici admiral je zaključio konstatacijom da je „Oluja” jedina ratna akcija u svijetu koja je spriječila genocid.

Na kraju svečane sjednice okupljenima u velikoj vijećnici Grada Raba obratio se, pozdravio ih i čestitao im Dan pobjede, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Naglasio je na samom početku da je pod dojmom onog što je o „Oluji” vrlo nadahnuto govorio admiral Domazet, ali isto tako i pod dojmom jučerašnjeg posjeta Gospiću, Ljubovu – ukratko prostoru nekadašnjeg ličkog ratišta.

Odvijanje vojnih operacija na ličkom ratištu i ukupno tijekom Domovinskog rata pokazalo je što znači zajedništvo, pa je slijedom toga gradonačelnik Raba iskoristio priliku pozvati sve Rabljane na takvo zajedništvo, bez obzira na to tko kojoj stranci pripada.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime