Home Vijesti DUNDOVO – ulaganja u novu opremu za održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta te zelenih površina

DUNDOVO – ulaganja u novu opremu za održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta te zelenih površina

0
DUNDOVO – ulaganja u novu opremu za održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta te zelenih površina

Foto: RabDanas

 

Novinare je najprije pozdravila i konferenciju otvorila glasnogovornica Grada Raba Irena Ivić, a nakon nje, detaljnije o tome što je sve nabavljeno za potrebe rada „Dundova“ govorili su direktor tvrtke Mladen Kuparić i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Raba Matko Krstačić.

Rab danas oglas

Pružanje komunalne usluge jedno je od najvažnijih pitanja lokalne zajednice. S obzirom na široki raspon aktivnosti, komunalne djelatnosti su od općeg društvenog interesa stoga zahtijevaju konstantna ulaganja. Od početka 2017. godine Dundovo d.o.o. za komunalne djelatnosti s ciljem poboljšanja kvalitete isporuke komunalne usluge počinje s ulaganjima u opremu za održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta te zelenih površina.

 

Trenutno je u funkciji novonabavljena oprema, strojevi i vozila u vrijednosti od oko milijun kuna, a za poslove održavanja javnih površina, nerazvrstanih cesta i zelenih površina te prikupljanja otpada, nabavljena je sljedeća oprema:

 

  • HUSQVARNA TRAKTORSKA KOSILICA

– kosilica za održavanje većih zelenih površina


  • KUBOTA TRAKTOR M7060

– opremljen s malčerom – komunalni traktor sa širokom mogućnošću priključaka za obavljanje velikog obujma poslova.


  • KAMION MITSUBISHI FUSO

– za prikupljanje otpada, kapaciteta 7.5 m3. Riječ je o prvom vozilu iz voznog parka Dundova d.o.o. s automatskim mjenjačem. Malih je dimenzija što olakšava veću pristupačnost teže dostupnim područjima, a povratne informacije djelatnika su više nego pozitivne.


  • ELEKTRO ČISTILICA

– čistilica radnog kapaciteta 6 sati neprekidno pod punim opterećenjem, namijenjena prvenstveno za čišćenje povijesne jezgre Grada Raba. Opremljena je i usisavačem.


  • 4 AUTOMATA ZA NAPLATU PARKINGA

– zamijenjene su dosadašnje naplatne rampe i okreće se automatizaciji naplate parkinga uz kontrolu djelatnika.


  • RASHLADNA KOMORA ZA POKOJNIKE u Mundanijama

– s većim kapacitetom od dosadašnje. Isto tako postavljeni su klima uređaji u svim mrtvačnicama na području Grada Raba.


  • SOLARNA PUNIONICA ZA ELEKTRIČNA VOZILA i ELEKTRIČNE BICIKLE kod Sportske dvorane

– sastoji se od nadstrešnice sa solarnim panelima i punionicom uz mogućnost punjenja dvaju vozila te koristi solarnu energiju za napajanje. U slučaju nedostatka pohranjene solarne energije, nadopunjuje se energijom iz električne mreže. Grad Rab je financirao izgradnju punionice te Dundovu ustupio na korištenje elektrobicikle koju kontrolori koriste za kontrolu naplate parkinga, za što je izdvojeno približno 400.000,00 kuna. Ulaganjem u električna vozila i poticanjem na njihovo korištenje nastoji se, između ostalog, doprinijeti smanjenju emisija CO2 koji negativno utječe na klimatske promjene, pridonosi se i štednji i očuvanju okoliša.


 

U nastavku konferencije za novinare, predstavnicima medija obratili su se i zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin i na kraju sam gradonačelnik Nikola Grgurić.

Kraj zanemarivanja gradskog komunalnog poduzeća Dundovo d.o.o.

Prema riječima Deželjina stoji činjenica da je posljednjih godina Dundovo d.o.o. na određen način bilo zanemarivano. Taj se odnos prema ovoj važnom gradskom poduzeću dolaskom nove Gradske uprave u bitnome promijenio, naglasio je zamjenik gradonačelnika. To je posebno važno i zbog toga što je slijedom određenih zakonskih odredbi došlo do prebacivanja dijela poslova s komunalne tvrtke Vrelo d.o.o. na Dundovo d.o.o. pa je tako na „Vrelu“ ostala briga o vodoopskrbi i odvodnji dok „Dundovo“ brine o čak 7 komunalnih djelatnosti.

Smisao ovih značajnih ulaganja u „Dundovo“ ne sastoji se samo u nastojanju zadržavanja postojećeg, nego u ukupnom podizanju kvalitete komunalnih usluga, rekao je Deželjin i u nastavku spomenuo kako je „Dundovo“ sada u mogućnosti, zahvaljujući primjerice nabavci Kubota traktora M7060 na šumovitim predjelima otoka koji nisu pod ingerencijom Hrvatskih šuma, krčiti protupožarne prosjeke toliko značajne u preventivi vanjskih požara velikih razmjera.

Bolje i kvalitetnije komunalne usluge na zadovoljstvo sviju

Novinarima se na kraju obratio i gradonačelnik Nikola Grgurić, naglasivši kako ovom novinskom konferencijom žele obavijestiti širu javnost Raba, o tome gdje se i zašto troši zajednički novac.

– Bitno je, naglasio je rapski gradonačelnik, da se nabavkom nove opreme stvaraju uvijeti za bolje i kvalitetnije obavljanje komunalnih usluga na području Grada Raba, kako bi u konačnici naši sumještani imali što bolje i ugodnije uvjete za život.

Odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja Grgurić je naglasio da će se i na Rabu tijekom slijedećih godina u mehanizaciji, naročito onoj koju koriste komunalne tvrtke, tamo gdje je to moguće, nastojati ići na korištenje električnih vozila koja pridonose štednji, ali i očuvanju okoliša.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime