logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 760
Subota, 12 Kolovoz 2017 15:50

U očevoj kapelici u Gonaru otvorena izložba najnovijeg ciklusa radova Vedrana Bišića "Očevi pineli"

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)
U očevoj kapelici u Gonaru otvorena izložba najnovijeg ciklusa radova Vedrana Bišića "Očevi pineli" Foto: Ivan Travaš

“Pineli i danas pinelaju, ali ovi Vedranovi i pinelaju, i pišu, i govore...Vedran in je dušu podaril..“ / Iz teksta govora Josipa Fafanđela, pjesnika i urednika emisije Radio Raba „Dvi, tri po domaću“ /

 

„Trajna tematska zaokupljenost Vedrana Bišića je otok Rab, neraskidive su spone ovoga otočana rođenjem i emocijama povezanog s ovim čarobnim dijelom zemlje iskonskih posebnosti u mirisima i bojama raslinja, raspuklinama kamena i zemlje, fizičkim gabaritima određenim kristalno čistim i bistrim morem, na kojem se ocrtava oblacima namreškano nebo, priobalna arhitektura i vegetacija.

More je određivalo i živote otočana, pa i Bišićeve obitelji, čiji je otac za egzistenciju za „Kralje“ kako su ih nazivali, osiguravao plovidbom. Najočitija svjedočanstva spona s morem pokazuju radovi u čijem su oblikovanju korištena stara vesla, konopi, dijelovi barki izgriženi morem i solju, gradbeni elementi pronađeni u konobi ili uz obalu koje je Bišić revalorizirao i nadogradio podarujući im novi kod likovnih vrijednosti.

Ovim se radovima pridružuje i najnoviji ciklus koji nazivom Očevi pineli diskretnom porukom ukazuje na osobni odnos, intiman razgovor o vremenu prošlom i vremenu sadašnjem.

Postavom izložbe s motivima očevih pinela u očevoj kapelici i višeslojnošću sadržajnih odrednica Bišić izdiže i zaokružuje svoj osobni hommage ocu. Sve se proželo, arhitektura očevih ruku djelo, sinovljeva likovna djela čije su važne sastojnice očeve stare alatke. Može li se većom i iskrenijom gestom nakloniti u živom sjećanju i zahvali." / iz teksta kataloga izložbe, Marija Ivetić, povij. umj. /

 

 

Izložbu je u meditativnom ambijentu Kapele Srca Isusova u Gonaru otvorio dogradonačelnik Grada Raba, gospodin Denis Deželjin, nakon dojmljivih uvodnih riječi slikarice Ankice Ribarević i pjesnika Josipa Fafanđela-Bepa, a autor ovog teksta (Boris Kazija) imao je čast otvorenje popratiti prigodnom glazbom na klasičnoj gitari. Mih Anđela Brne je bio uvod u lijepo i ugodno druženje posjetitelja izložbe do kasno u noć. Za posjetelje, izložba će biti otvorena do 11. rujna.

Doista, večer za dugo, lijepo sjećanje. Hvala Vedranu, i veliki plus za Gonar.

 

  • Napisao: Boris Kazija
  • Foto: Ivan Travaš
Pročitano 2287 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1