logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Ponedjeljak, 04 Rujan 2017 12:50

Prvi dan škole na Rabu - u prvi razred krenulo 11 prvašića manje nego lani

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Prvi dan škole na Rabu - u prvi razred krenulo 11 prvašića manje nego lani Foto: Hrvoje Hodak i Ivica Hodak

U novu, školsku 2017./18. godinu startalo je danas, 4. rujna 2017., 713 učenika Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab, raspoređenih u jednoj matičnoj i šest područnih škola (Barbat, Banjol, Mundanije, Supetarska Draga, Lopar i Kampor). Zanimljiv je, na prvi pogled gotovo i nelogičan podatak dobiven od ravnateljice Škole Anamari Šarin, koji govori da je ukupan broj učenika u ovoj u odnosu na prošlu školsku godinu u blagom porastu (713 u odnosu na prošlogodišnjih 706), dok je istovremeno broj prvašića manji (87 u odnosu na prošlogodišnjih 98).

Do ukupnog povećanja broja učenika došlo je, pojasnila nam je ravnateljica, zbog manjeg „osipanja“ učenika u predmetnoj nastavi u odnosu na prošlu godinu. Naravno, najveći broj prvašića pohađat će matičnu školu „u gradu“ – točnije njih 43, raspoređenih u dva razreda. U 1. A razredu, kojeg je preuzela učiteljica Antica Ribarić bit će 21 prvašić, a u 1. B, s učiteljicom Senkom Krstinić prva će školska znanja stjecati njih dvadeset i dvoje.

 

U Banjolu i u Mundanijama kombinirani razredi

Iako imaju mali broj učenika; u Supetarskoj Dragi i u Loparu po 10, u Kamporu 8, a u Barbatu samo 5, u tim će se područnim školama nastava odvijati u tzv „čistim“ odjeljenjima, dok će po 5 prvašića u PŠ Banjolu i u Mundanijama nastavu pohađati u kombiniranim razredima u kojima će se uz njih naći i učenici drugog razreda.

Iako je jutros, prvoga dana nove školske godine bilo vrlo živo i razdragano i u svim područnim školama, nema sumnje da je najživlje bilo u matičnoj školi u gradu – između ostalog i zbog najvećeg broja učenika (skupa s učenicima iz predmetne nastave).

 

Veseli susreti nakon dugog toplog ljeta

Učenici su u matičnu školu danas stizali i daleko ranije od zakazanog termina pa smo bili u mogućnosti, između ostalog, fotografirati i srdačne susrete i zagrljaje nešto starijih učenika – prijatelja iz školskih klupa nakon „dugog toplog ljeta“.

 

Učite, ali nemojte se zaboraviti igrati!

Prvašići su se pak, neki više, neki manje uplašeni, u društvu roditelja okupili u prostoriji BIC-a gdje su im s nekoliko pjesama dobrodošlicu poželjeli, tek nešto stariji učenici Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab. Nakon njih, srdačnim ih je riječima pozdravila i ravnateljica Škole Anamari Šarin i u ime Grada Raba, zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin.

- Želim da dobro i vrijedno učite i da naučite učiti, da u školi steknete mnogo prijatelja i da se pri tome ne zaboravite igrati - poručio im je, između ostalog zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin. Od zamjenika gradonačelnika doznali smo i to da je Grad dodatno počastio prvašiće primjerkom lijepe i zanimljive slikovnice „Hrvatska za djecu“, koju će svaki od njih, uz posložene knjige, naći u razredu na klupi.

 

e-Dnevnik za sada samo u matičnoj školi u Rabu

Evo što nam je još ovom prigodom spomenula ravnateljica Anamari Šarin:

- Od ove školske godine, točnije od danas, matična škola u Rabu počinje raditi koristeći se sustavom e-Dnevnik. Taj sustav uvest će se uskoro i u svim područnim školama, čim se poboljša kvaliteta internet mreže po otoku. Uz to, dodala je ravnateljica, veseli nas da se rapska Osnovna škola Ivana Rabljanina nalazi i u državnom planu energetske obnove.

Mi smo s fotoaparatom uspjeli još stići i do Područne škole u Barbatu, gdje je petoro prvašića također dočekano pjesmom i veselim recitacijama nešto starijih školaraca. Četiri djevojčice i jedan dječak zatim su kroz veseli špalir učenika, praćeni aplauzima, ušli u svoj prvi razred gdje ih je dočekala njihova nova učiteljica Sanja Tabar.

Pročitano 3429 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

BORICkandidat400

DOMOVINSKI POKRET 500

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1