Home Vijesti Svečana sjednica povodom Dana državnosti

Svečana sjednica povodom Dana državnosti

0
Svečana sjednica povodom Dana državnosti

Foto: RabDanas

Nakon intoniranja „Lijepe naše“ i himne Europske unije (Ode radosti) prepunom auditoriju prvi se obratio predsjednik Gradskog vijeća Raba Željko Peran, pozdravivši najprije roditelje i rodbinu palih Rabljana u Domovinskom ratu, prisutne branitelje, vijećnike Gradskog vijeća i goste koji su prisustvovali svečanoj sjednici, među kojima su bili: saborski zastupnik Josip Borić, zamjenik ministra Zdenko Antešić, profesori emeritusi Josip Deželjin i Krsto Šimičić, bivši dugogodišnji glavni konzervator Hrvatske, prof. Miljenko Domijan, rapski provikar Anton Depikolozvane, kao i najbolji učenici Osnovne škole Ivana Rabljanina te šest učenika koji su svoje školovanje svih godina u Osnovnoj i u Srednjoj školi završili s odličnim uspjehom. Njima je, osim prigodnog medaljona, pripala svakome i novčana nagrada Grada Raba u iznosu od po 1.000 kuna. Riječ je o slijedećim učenicima; Emi Bišić, Sari Ahmed, Dorijanu Brmboti, Tereziji Tiji Komarić, Heleni Laković i Antoniju Matušanu, dok je brončane medaljone za postignuti odlični uspjeh tijekom svih osam godina školovanja u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina primilo 18 učenika i to: Karla Keko, Luka Renić, Andro Bišić, Sara Brmbota, Margarita Fafanđel, Mirta Mitrović, Andrea Montan, Bruno Novotny, Lorena Šćerbe, Sara Špoljar, Nika Tijan, Tonka Vidas, Chiara Debelić, Alisa Kordić, Antonina Krišković, Nola Miličević, Marija Sokolić i Lora Travaš.

Nagrade su zajednički uručili gradonačelnik Nikola Grgurić i predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran.

Rab danas oglas

Okupljenima u Velikoj vijećnici Grada Raba, prije svečanosti podijele nagrada učenicima, s nekoliko riječi obratio se i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić.

Čestitavši svimu Vijećnici Dan državnosti Republike Hrvatske, prisjetio se 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Posebno ga je obradovalo što je prostorija Velike vijećnice bila potpuno ispunjena, i to što se na ovoj svečanosti našao i veliki broj mladih, uspješnih učenika, kojima Grad Rab, iako se danas nalazi u nezavidnoj situaciji, mora ponuditi puno više za njihov ostanak, odnosno povratak na otok nakon završenog školovanja. “Moramo vratiti Rab na šampionske pozicije hrvatskog turizma, tamo gdje je godinama bio i gdje sa svojim povijesno-kulturološkim datostima i pripada”, kazao je Grgurić, “a mladi su ta snaga koja će, svojom izvrsnošću, postati zamašnjak za pokretanje novih ideja na dobrobit čitavog otoka“.

Ranije ujutro prije svečane sjednice delegacija Grada Raba je povodom Dana državnosti položila vijenac i zapalila svijeću kod središnjeg križa na gradskom groblju, nakon čega je u katedrali Uznesenja blažene djevice Marije služena Sveta misa za Domovinu. U 19.30 h počet će na Trgu sv. Kristofora pučka fešta uz gastro ponudu Imperiala d.d. i prigodni program na kojem će nastupiti Folklorno društvo Rapski tanac i klapa Bonaca, a održat će se i Viteški turnir Udruge rapskih samostreličara.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime