Home Vijesti Maestru Ljubi u čast ispjevane i 10. jubilarne RAPSKE VEDUTE

Maestru Ljubi u čast ispjevane i 10. jubilarne RAPSKE VEDUTE

0
Maestru Ljubi u čast ispjevane i 10. jubilarne RAPSKE VEDUTE

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Naravno početak ovog jubilarnog klapskog događanja na Rabu nije mogao proći bez spomena maestra Ljube Stipišića Delmate, podupiratelja svega identitetskog i baštinarskog sačuvanog u glazbi, koji je Vedutama dao život, i koji je nakon predanog rada s rapskim klapskim postavama i zborom sastavljenim od članova tih klapa, misionarski ulijevao novi vjetar u njihova jedra, dajući tako i otočanima mogućnost da zajednički, na istoj pozornici, pjevaju, muziciraju, slušaju i upijaju ono ponajbolje od klapskog načina pjevanja što naše uzmorje može dati.

Umjetničko vodstvo Veduta, pod zvonicima povijesne jezgre grada Raba, od. pok. Ljube Stipišića preuzeo je također naš proslavljeni maestro Mojmir Čačija koji nam je na 10. jubilarne Rapske Vedute uz pet rapskih klapa koliko ih je prvotno trebalo nastupiti, doveo i četiri gostujuće. Na žalost rapske klape Animae Arbe (ž) i Eufemija (m) morale su propustiti nastup zbog smrtnih slučajeva u obiteljima, pa su domaćinsku ulogu preuzele klape Krijanca (m), Kristofor (m) i Sozal (ž), a gostujuće su bile: klape Condura (m) iz Nina, Karmel (ž) iz Zadra, Vidulice (ž) iz Rijeke i Kožino (m) iz Zadra. Lijepo je bilo čuti kada je Duje Stanišić prvi tenor zadarske klape Kožino, koja posljednjih godina niže velike uspjehe na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, posebno najavio kako će s njima na poziciji baritona nastupiti naš Rabljanin Nino Kordić, što je izmamilo veliki aplauz publike. 

Rab danas oglas

Nakon što nas je voditeljski par Irena Ivić i Damir Ćopić, uvodno proveo kroz kratku povijest Rapskih veduta, dotaknuvši tako i godine plodonosnog rada maestra Stipišića na Rabu, kao utemeljitelja velikog broja božićnih i korizmenih koncerata koje je održao s rapskim klapama po mnogim mjestima širom Lijepe naše, posebice s izvedbom ”Klapske muke”, te nakon pozdrava upućenih maestru Mojmiru Čačiji, predstavnici Zaklade Delmata gđu. Mileni Marijan Peranić i dugogodišnjem predstavnika Zaklade, ali i velikom prijatelju maestra Stipišića gosp. Ugu Belamariću, na pozornicu je pozvan zamjenik gradonačelnika Raba gospodin Denis Deželjin koji je aludirajući na stereotip koji dalmatinsku klapsku pjesmu vezuje uglavnom uz jug naše zemlje, istaknuo pozitivnu iznimku Raba poželjevši klapama da se i večeras pa i nadalje njihovi glasovi što više čuju podno rapskih zvonika, od Gornje ulice pa sve do rive.

Uslijedio je koncert u kojem je svaka klapa po propozicijama izvela po tri skladbe, a publika je aplauzima nagrađivala svaku njihovu izvedbu.

 

Muška klapa Condura (Nin)

Muška klapa Condura osnovana je 2008 godine, od kad djeluje bez prestanka a uz male izmjene članova. Na Rab su došli iz kraljevskog grada Nina, grada koji je poznat po svojoj povijesti i kulturnoj baštini, pa se tako i klapa Condura trudi očuvati kulturnu baštinu izvođenjem narodnih a capella pjesama, koje su također i dio kulture dalmacije. Trenutno broji 7 članova, nastupa na mnogim smotrama kao i na humanitarnim koncertima diljem lijepe naše.

Izveli su pjesme:

  • Jubavi, ufanje veliko (tradicionalna)
  • Lipo ime (tekst: Jakša Fjamengo, obrada Mojimir Čačija) 
  • Murtilica, lipo cviće (narodna, obrada Nikola Buble)

 

Ženska klapa Vidulice (Rijeka)

Ženska klapa Vidulice osnovana je 2012. godine i od tada djeluje pod umjetničkim vodstvom Siniše Žigrovića. Klapa njeguje tradicionalni klapski izričaj i a capella pjevanje. Od nastupa na brojnim klapskim susretima, smotrama i festivalima, klapi su u posebno dragom sjećanju nastup na 18. Festivalu Klapa Istre i Kvarnera u Buzetu, kada su djevojke osvojile 2. nagradu stručnog žirija i Buzećanku, nagradu publike; te također nastup na 3. Festivalu studentskih klapa u Zagrebu, kada je klapa osvojila 3. nagradu stručnog žirija. U ovoj godini u klapi su se dogodile i neke promjene u kadru, te ih je tako sinoć rapska publika među prvima imala priliku poslušati u osvježenoj postavi.

Izvele su:

  • Zeleni se trava (tradicionalna, obr. M. Rogašić)
  • Divojka je ružu brala (tradicionalna obr. V. Vuletin)
  • Mili bože nesretna san bila (tradicionalna obr. S. Žigrović)

 

Muška klapa Krijanca (Rab)

Muška klapa Krijanca osnovana je u Rabu u ožujku 2014. godine, sastavljena je od pjevača amatera iz raznih mjesta otoka sa ciljem očuvanja tradicijske glazbene baštine kao velike hrvatske vrijednosti. Odatle potječe i sam naziv klape od čakavske riječi – krijanca, odnosno poštivanje. Klapa je ubrzo nakon osnutka zabilježila prve javne nastupe pred domaćom publikom: smotra klapa ”Rapske vedute”, festival čakavskih pjesnika ”Ča vrh Arbe” ali i van otoka: Smotra klapa Senj 2014., Festival klapa Istre i Kvarnera 2015./2017. u Buzetu (KIK Fest), nastup na Grobničkoj skali 2015., nastup na debitantskoj večeri Festivala klapa u Omišu 2015. te nastup i osvojena brončana medalja ove godine na četvrtom natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe u maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Voditelj klape je prof. Nereo Arbula.

Izveli su:

  • Jedva čekam tamne noći (tradicionalna, aranžman Silvije Bombardelli)
  • More je duboko u meni (stihovi: Mladen Vid Pelješki, glazba: Ljubo Stipišić-Delmata)
  • Ponistra je drivo (tradicionalna, obrada Nikola Buble)

 

Muška klapa Kristofor (Rab)

Klapa Kristofor osnovana je 1983. godine kao grupa prijatelja zaljubljenih u klapsku pjesmu. Do današnjih dana nastupaju u gotovo jednakom sastavu. Klapa njeguje i čuva kulturnu baštinu izvodeći tradicionalne i moderne klapske pjesme kao i sakralne. U ovom dugom razdoblju klapa je nastupala na mnogim smotrama i festivalima dljem Lijepe naše kao i u inozemstvu. U malo umanjenom sastavu na Vedutama su se predstavili narodnim klapskim pjesmama u njihovoj obradi:

Narodne u obradi klape Kristofor:

  • Ponistra je drivo (tradicionalna, obrada Nikola Buble)
  • Sokoliću moj (tradicionalna) 
  • Ako spavaš vilo moja (tradicionalna)

 

Ženska klapa Karmel (Zadar)

Klapa Karmel osnovana je 2008. godine. Ime je dobila po zaštitnici mjesta Gospi od Karmela. Karmel je brdo na kojem se ukazala Gospa, u prijevodu ime Karmel označava – plodnu zemlju, ljepotu, sklad. Djelovanje klape usmjereno je ka očuvanju izvornih, tradicionalnih dalmatinskih pjesama, a nastupila je na brojnim klapskim i kulturnim manifestacijama, festivalima i natjecanjima gdje je potvrdila kvalitetu osvajavši i prestižne nagrade. Na festivalu klapa ”Školjka” dva puta osvojila je zlatnu plaketu (2015. kao prva i jedina ženska klapa, a 2017. bile su druge u ukupnom poretku). Tri puta nastupile su u finalu Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Umjetnička voditeljica Klape Karmel je Magdalena Miočić.

Izvele su:

  • Dojdi dragi u dvoru sam sama (Dinko Fio)
  • Moja jube (glazba i tekst: Zdenko Runjić , aranž. Rajimir Kraljević)
  • Zapivala tuca mala (Lj. Stipišić Delmata)

 

Muška klapa Kožino (Zadar)

Muška klapa Kožino je osnovana 2003. godine u mjestu Kožino pokraj Zadra, s ciljem promicanja izvornog dalmatinskog klapskog acappella pjevanja. Kroz više od desetljeća djelovanja, stotina nastupa na smotrama, koncertima i festivalima, upornim radom su došle i nagrade, od koji ćemo spomenti najvažnije: Prvo mjesto po ocjeni žirija na 15. Međunarodnom festivalu klapa Perast (Crna gora) 2016.; Prvo mjesto po ocjeni žirija na 2. Festivalu klapske pisme u Pusušju (BiH) 2015., Prva nagrada žirija i 2. nagrada publike na 48. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2014., Prvo mjesto po ocjeni žirija i publike na prvom Festivalu klapske pisme u Pusušju (BiH) 2014., Druga nagrada žirija i druga nagrada publike na 47. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2013., Drugo mjesto po ocjeni žirija za izvedbu skladbe ‘’Ljudski je grešan biti’’ autora Igora Brešana na Večerima novih skladbi FDK Omiš 2013. itd. Od mnogih nastupa izdvajamo samostalni koncert u Londonu, te u Crkvi Sv. Donata u Zadru, 2014. godine. Važno je napomenuti i da klapa svake godine (u kontinuitetu od 2005. godine) organizira smotru klapa u Kožinu na kojoj u srcu turističke sezone omogućuje mještanima i gostima uživanje u klapskoj pjesmi, obogaćujući na taj način kulturni život svog mjesta. Večeras je, kao što smo već spomenuli, na radost rapske publike, s njima nastupio i Rabljanin, bariton, Nino Kordić.

  • Projden kroz pasike (tradicionalna, obradio Josip Veršić)
  • Dobra večer, uzorita (tradicionalna, obradio Jakov Gotovac)
  • Vila moja projde (tradicionalna, obradio Dinko Fio)

 

Udruga ženska klapa Sozal (Rab)

Udruga ženska klapa Sozal postoji od 2001. godine. U svojih 16 godina postojanja djeluju na području otoka Raba, po ostatku Hrvatske ali i u inozemstvu. Od samih početaka stvara i njeguje nove i stare tradicijske vrijednosti i to u području a capella pjevanja. Klapa sudjeluje na božićnom i uskršnjem koncertu, na Rapskoj fjeri, Rapskim vedutama, Rapskim zvonima, ali i prilikom ugošćavanja posebnih i uvaženih gostiju otoka Raba. Također, klapa Sozal svake godine sudjeluje u Loparu na smotri klapa povodom dana svetog Ivana, zaštitnika Lopara.

Godine 2010. snima svoj prvi nosač zvuka pod nazivom ”Mornareva žena”, a broji ukupno 16 pjesama, što sakralnih što svjetovnih. Klapa je posjetila smotre klapa u Dramlju, Buzetu, Senju, Ivanić Gradu kao i ostale gradove. Dugogodišnja suradnja voditelja ženske klape Sozal – Miljenka Vidasa Kerija i Ljuba Stipišića Delmate – jednog od ključnih osoba u području klapskog a capella pjevanja, dovela je do Zagreba i pjevanja Klapske muke – korizmenog oratorija uz HRT-ov prijenos Muke iz zagrebačke katedrale. Godine 2016. klapi je uručena nagrada Grada Raba za očuvanje i njegovanje tradicijskih vrijednosti a capella pjevanja.

Danas klapa Sozal broji 14 članica, pod vodstvom voditelja Miljenka Vidas Kerija od samog početka do danas.

Izvele su:

  • Moja jube, lipi cvite (glazba: Ingrid Fleish, tekst Asja Kahle)
  • Ajdemo curice (glazba: Ingrid Fleish, tekst: Asja Kahle)
  • Jur večernjica gori (tradicionalna)

 

Na kraju koncerta ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Katarina Ribarić uručila je svim predstavnicima klapa Zahvalnice. Zahvalnica je, nakon što je pozvan na pozornicu, uručena i umjetničkom voditelju Rapskih veduta, maestru Mojmiru Čačiji, koji je i osobno pozdravio sve prisutne, zahvalio se klapama na odličnim nastupima i od publike dobio posebno spontani aplauz kada je na pozornicu pozvao velikog prijatelja pok. maestra Ljube Stipišića, Rabljanina Uga Belamarića. Gospodin Belamarić još se jednom s mnogo emocija prisjetio nikad prežaljenog maestra, njegove poslovične skromnosti i širine duha.

Dakako, i Čačija je, koji je ujedno i umjetnički voditelj i pjevač u klapi „Sinj“, sinoć zajedno s ostalim članovima klapa za sam kraj koncerta otpjevao zajedničku i završnu pjesmu „Ju te san se zaljubija“.

I iza ove jubilarne 10. smotre klapa RAPSKE VEDUTE organizacijski stoji Pučko otvoreno učilište Rab, dok su pokrovitelji manifestacije Grad Rab i Turistička zajednica Grada Raba.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime