Home Vijesti Koncert kao nagrada za dvogodišnji trud

Koncert kao nagrada za dvogodišnji trud

0
Koncert kao nagrada za dvogodišnji trud

Foto: RabDanas

Mjesecima sam se dogovarao s Ajkom i maestrom Tatjanom Zorić o dolasku na ovaj koncert. Prvotno je trebao biti u Zimskom kinu, no prognostičari su najavili lijepo vrijeme i sve se preselilo u prelijepo Ljetno kino. Inzistiranje profesorice Zorić i prijateljice mi Ajke Ševerdije da nazočim kao gost večeri na koncertu, u meni je prvotno izazivalo strah i zbunjenost, jer tko sam ja da budem tamo kao uzvanik kraj velikih rapskih pjesnika Željka Perana, Jose Fafanđela ili Maje Tomulić?

Sama pomisao da će me nositi po stepenicama, gurati po ”Lišoj ulici” bila mi je odbojna. I onda je stigla večer. Počela je s refulom bure. Naoblačilo se i zaškurilo. Već sam vidio neveru, prekid koncerta i prebacivanje svega u Zimsko kino te dodatnih devet stepenica nošenja. Stignem u grad. Parkirna mjesta za OSI (osobe s invaliditetom) popunjena. Nigdje slobodnih ni za lijek. Kraj je lipnja i grad je ugodno popunjen gostima. Tata me ostavlja i ja po dogovoru dolazim na glavni Trg sv. Kristofora. Odjednom pred mene izlazi Goran iz Klape Krijanca i dovodi me do ostatka ekipe. Zaželim im svima da što duže ostanu ovako snažni, čili i veseli ne bi li me još koji puta nosili na gornji dio grada. Krećemo Srednjom ulicom. Dečki su atrakcija gostima. Dolazimo do volte i tu zastanemo. Brzo se hvata intonacija i baš ko u neka stara vremena padne pjesma.

Rab danas oglas

Odlično upjevana Klapa Krijanca zaustavlja pjesmom turiste. Svi su oduševljeni, gromoglasan pljesak, a ja se potom fotografiram s klapom na stepenicama pod voltom. Prizor za pamćenje. Slijedi faza dva – uspinjanje po jedinoj ulici bez stepenica. Malo me prolaze trnci. Dečki me okružuju i u trenu, uz ”Kaleto moja draga”, popeli smo se na Gornju ulicu. Ni osjetio nisam neko naprezanje, za klapu ne znam. Stižemo do kina. Nose me po stepenicama. Gore sam. Traže mi mjesto. Kino je krcato ljudima. Nigdje mjesta za sjesti. Srećom u kolicima sam pa imam gdje sjediti. Ljudi se tiskaju sa strane, sjede na podu, ulaz zakrčen, Gornja ulica puna. Koncert Mješovitog pjevačkog zbora Refuli i muške klape Krijanca može početi. U gledalištu poznate osobe iz kulturnog, športskog i političkog života Raba. Klupa do klupe gradonačelnik Raba Nikola Grgurić i zamjenik ministra u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, Zdenko Antešić te saborski zastupnik Josip Borić. Iako je u gledalištu bilo onih koji se razumiju u glazbu profesionalno i s distancom, te večeri su svi odlučili uživati, a ne ocjenjivati nečiji rad i izvedbu.

Mješoviti pjevački zbor Refuli počeo je s radom 2013., a Klapa Krijanca 2014. godine. Refuli imaju pedesetak članova i najveći su zbor na otoku Rabu. Krijanca ima desetak članova. Oboje ih vodi maestra profesorica Tatjana Zorić iz Zadra. Nastoje očuvati veliku glazbenu ostavštinu našeg uvaženog Ljube Stipišića – Delmate, melografa, ”čuvara“ dalmatinske glazbene baštine, aranžera, skladatelja i dirigenta. Maestra Zorić svoj rad temelji na toj plemenitoj ideji dalmatinskog višeglasnog pjevanja. Koncert su otvorili Refuli ”Odom Rabu”, na njih se svojim premijernim nastupom nadovezala Dječja Klapa, a potom je nastupila i razigrana te raspjevana Klapa Krijanca. Nizale su se poznate tradicionalne, ali i epski poznate pjesme Tome Bebića. I Refuli i Krijanca oduševili su više stotina okupljenih ljubitelja dalmatinske pjesme. Maestra Zorić usprkos svim nedaćama, rijetkim prilikama za vježbanje, odricanjem i nje i članova zbora te klape, uspjeli su složiti zavidan cjelovečernji program. U intermezzu među pjesmama svojim smislom za humor i recitiranje svoje poezije zadivio je hrvatski čakavski pjesnik Željko Peran, a na sceni mu se pridružio svima poznati mladi glumac i nadamo se budući član Akademije dramskih umjetnosti Mate Rukavina. Da ne bi sve bilo toliko neozbiljno ubacilo se i malo poezije. Ajka Ševerdija i Gordana Ćuk – Ribarić čitaju moju poeziju (ja tako dobro uz sav trud ne bih nikada mogao pročitati). Svoj su doprinos vrhunskom ugođaju dali i članovi Folklornog društva Rapski tanac koji neumorno šire svoj plesački i koreografski repertoar. Između refula bure i pokoje kapi kiše završila je uspješna koncertna večer. Na kraju je uslijedio kratak i nadahnuti govor gradonačelnika Nikole Grgurića koji nije krio oduševljenje i želju da ovakvih koncerata bude još više. Uspješnu večer koju su hvalili iz publike zaokružila je iskrena i spontana zahvala maestre Gradu i Pučkom otvorenom sveučilištu. Uslijedila je razmjena poklona. Tad sam mislio da je ova predivna večer završila za mene. Nije. Dečki su me primili i odnijeli niz skaline i pravac na proslavu u restoran Labirint. Ivan i Jurica Pičuljan primili su nas i počastili vrhunskim delicijama i finim sortnim vinima. Sudionici i moja malenkost primili smo prekrasne darove, umjetničke slike poznatog rapskog i zadarskog umjetnika i književnika Zorana Debelića.

Slavlje je potrajalo do dugo u noć uz pjesmu i srdačno druženje. Dečki iz Klape Krijanca su me ponovno, poput faraona, nježno, brižno i ljubazno spustili do Srednje ulice i ja sam, praćen pjesmom, ćutio Rab svojim i bio ponosan što je ovaj otok ponovno pokazao da ima veliko srce i dušu širu od svih oceana. Na kraju, ukoliko me pitate za kvalitetu izvedbe, ni ja, kao ni drugi novinari koji su nazočili nemamo prava ocjenjivati kvalitetu izvedbi. Znam samo da su uživali. Umjesto ocjene dovoljno je reći da su Refuli i Krijanca u ovom kratkom vremenu bili na smotrama čakavskog pjesništva ”Ča vrh Arbe”, pozivani su na mnoga događanja, izložbe, te Smotru zborova u Češkoj, a vrijedi istaknuti i posebne domete klape Krijanca koja osim humanitarnih nastupa bilježi i odlične rezultate na smotri klapa u Senju, festivala klapa Istre i Kvarnera u Buzetu te na najprestižnijem hrvatskom festivalu klapa u Omišu. Sve to zahvaljujući vrhunskoj maestri profesorici Tatjani Zorić. Naposljetku želim zahvaliti svima na organizaciji i ”prijevozu”. Vridilo je straja, jer srce je puno, a duša mi svitli od večeri ispunjene emocijama i iskrenim uživanjem u glazbi. Refuli i Krijanca dali ste nam puno, daleko više nego su mnogi očekivali.

Bravo!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime