Home Vijesti Otvorena izložba “ŠUMA OKOM ŠUMARA” praćena popularno znanstvenim predavanjima stručnjaka sa Šumarskog fakulteta

Otvorena izložba “ŠUMA OKOM ŠUMARA” praćena popularno znanstvenim predavanjima stručnjaka sa Šumarskog fakulteta

0
Otvorena izložba “ŠUMA OKOM ŠUMARA” praćena popularno znanstvenim predavanjima stručnjaka sa Šumarskog fakulteta

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Poseban gost izložbe bio je dipl. ing. Željko Gubijan, jadan od osnivača izložbe kojem nije bilo teško „potegnuti“ iz Vrbovca kako bi prisustvovao otvaranju izložbe te okupljenima ispričao nešto o počecima same izložbe, načinu ocjenjivanja i izbora fotografija te brojnim gostovanjima postava izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu. Nakon što se prigodnim govorom okupljenima obratio i zamjenik gradonačelnika Grada Raba Denis Deželjin te formalno otvorio izložbu, posjetitelji su mogli uživati u najljepšim fotografijama šumara fotografa amatera koji su fotoaparatom snimajući motive iz biljnog i životinjskog svijeta pokušali zaustaviti vrijeme i prikazati neke od trenutaka iz života šume.

Rab danas oglas

Iz održanih predavanja stručnjaka sa Šumarskog fakulteta sazanali smo između ostalog i to da Venecija, suprotno uvriježenom mišljenju, na Rabu nije uništavala šume nego njima mudro gospodarila, čuli smo i nešto više o biologiji, prirodnom staništu, porijeklu, na Rabu alohtone divljači, jelena aksisa i muflona, ali i to čemu primjerice služi mnogima „mrski prafiskalni namet“ naknada za OKFŠ.

Među okupljenima našli su se i zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić te zamjenik gradonačelnika Grada Senja te voditelj Uprave šuma Podružnice Senj Jurica Tomljanović.

Nakon razgledavanja izložbe u kino dvorani su profesori i docenti Šumarskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu održali četiri popularno znanstvena predavanja sa temama vezanim za šume i šumarstvo otoka Raba. Izv. prof. dr. sc. Damir Barčić predavanjem „Povijest šuma i šumarstva otoka Raba“ upoznao nas je s nekim povijesnim činjenicama iz rapske šumarske povijesti. Između ostalog mogli smo doznati da Venecija, suprotno uvriježenom mišljenju, na Rabu nije uništavala šume nego njima mudro gospodarila. Kroz predavanje prof. sc. Ivice Tikvića „Općekorisne funkcije mediteranskih šuma“ saznali smo koje su to općekorisne funkcije šuma, kako se one računaju, koliko zapravo te vrijednosti premašuju vrijednost drveta kao sirovine, čemu služi naknada za OKFŠ koju u Hrvatskoj kao „mrski prafiskalni namet“ plaćaju sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, a koja se troši na biološku obnovu šuma, razminiranje, vatrogastvo i znanstvenoistraživački rad. Doc dr. sc. Stjepan Mikac kroz predavanje „Gospodarenje mediteranskim šumama“ upoznao nas je s temeljnim smjernicama i ciljevima gospodarenja šumskim mediteranskim ekosustavima, a doc. dr. sc. Damir Ugarković je u predavanju „Krupna divljač otoka Raba“ rekao nešto više o biologiji, prirodnom staništu, porijeklu, na Rabu alohtone divljači, jelena aksisa i muflona.

Na kraju se okupljenima obratio Boris Belamarić te zahvalio na podršci Gradu Rabu, Pučkom otvorenom učilištu Rab te Šumarskom fakultetu izrazivši želju da gostovanje izložbe „Šuma okom šumara“ te popularno-znanstvena predavanja Šumarskog fakulteta postanu tradicija.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime