Home Vijesti U Sup. Dragi proslavljeni zlatni svećenički jubilej

U Sup. Dragi proslavljeni zlatni svećenički jubilej

0
U Sup. Dragi proslavljeni zlatni svećenički jubilej

Foto: Snimio: I. Hodak

U prigodnoj homiliji Krčki biskup Ivica Petanjak je pred velikim mnoštvom vjernika potaknuo na traženje smisla života u Isusu Kristu, kako bi svi vjernici po uzoru na prvake apostola svetih Petra i Pavla bili nasljedovatelji Isusove svetosti.

U ime svih vjernika kojima su poslani u svojim službama, slavljenicima se obratila predstavnica župe gđa Lela Vidas. Uz dirljive riječi zahvale za sve dobro kojem su pridonijeli, najprije je čestitala biskupu Petanjaku srebrni jubilej – 25 godina svećeništva, a potom zlatomisnicima vlč. Kordiću i vlč. Turčiću. Uručeni su im i prigodni pokloni – ikone koje su izradile rapske koludrice te svakome po rapsku tortu u obliku brojeva 25 i 50.

Rab danas oglas

Nakon svete mise nastavilo se s druženjem uz domjenak i nastup Draškog tanca.

Vlč. Petar Kordić treće je dijete od osmero braće i sestara od roditelja Mata i Jelke r. Deželjin. Rođen je u Barbatu 28. ožujka 1940. Odgajan u vjeri, naklonost prema svećeničkom pozivu osjetio je u ranom djetinjstvu pa se često još kao ministrant „igrao“ oponašajući svog župnika i pjevajući neke dijelove mise. S jedanaest godina krenuo je u sjemenište u Pazin. Vojni rok i ondašnji režim još su ga više učvrstili u namjeri da postane svećenik, pa nastavlja školovanje u Zadru. Ondje prima niže redove i đakonat, za svećenika je zaređen u Supetarskoj Drazi na Petrovu, a mladu misu je proslavio na Karmenicu u rodnom Barbatu. Prva svećenička iskustva stekao je kao kapelan u Puntu i pomoćnik župnika u Staroj Baški. Slijedi Novalja, pa služba odgajatelja u pazinskom sjemeništu, te jednogodišnje iskustvo tajnika biskupa Karmela Zazinovića. Potom je imenovan za župnika i dekana u Omišlju, odakle dolazi na Rab, najprije jednu godinu u župu Rab pa sedam godina u Lopar, a od 1997. župnik je u Supetarskoj Drazi.

Tijekom svoje službe posebno se zalagao radeći s brojnom djecom i mladima, učeći ih kreativnosti. Okupljao je i radio s ministrantima, čitačima, župnim pjevačima, molitvenim zajednicama.

Vlč. Anton Turčić rođen je u Sušačkoj bolnici 11. studenog 1939. kao prvo i jedino dijete Petra i Marije r. Tehomilić iz sela Milčetići župe Dubašnica na otoku Krku.

Oca ne pamti jer je kao pomorac preminuo kad je imao tek četiri godine. U dvanaestoj godini, nakon osnovne škole koju završava u selu Bogovićima, napušta majku koja je uvijek bila njegov anđeo čuvar, i odlazi na školovanje u Pazin.
Đakonat je primio na Ugljanu, a za svećenika je zajedno s vlč. Kordićem zaređen u Supetraskoj Drazi.

Vlč. Turčić je na početku svećeništva bio na službi ceremonista u zadarskoj katedrali, pomoćnik u pastoralu župe Turanj te privremeni upravitelj župe Mali Iž u zadarskoj nadbiskupiji. Od 1966. godine službu nastavlja u našoj biskupiji, u Valunu i kao poslužitelj župe Lubenice. Slijedi imenovanje župnikom Orleca i administratorom u Vrani, na otoku Cresu te župnikom Suska i Srakana. Od 2001. vrši službu župnog vikara u Rabu.

Vlč. Turčić se posebno volio svoju ispovjedničku službu i obilazak bolesnika, a uz pastoralni rad bavio se i pisanjem, pa su tako marljiva istraživanja arhiva župa u kojima je djelovao urodila knjigama: „Orlec i Vrana, jučer i danas“, „150 godina školstva u Orlecu“, „Dubašnica sveta baština i duhovni zov“, „Susak otok pijeska; trstike i vinograda“, a pisao je i tekstove za cresko-lošinjski Otočki vjesnik.

Iznimno je volio putovati. Hodočastio je u sva europska svetišta, dvaput je posjetio svetu zemlju Izrael te ističe susret s Svetim Ocem Pavlom VI. u Bazilici sv. Petra u svibnju 1967. te u Castelgandolfu u kolovozu 1973.

Našim slavljenicima uz iskrene čestitke želimo još puno godina u zdravlju i radosti…

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime