Home Vijesti Uoči blagdana Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće na Spomen-groblju žrtava logora u Kamporu

Uoči blagdana Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće na Spomen-groblju žrtava logora u Kamporu

0
Uoči blagdana Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće na Spomen-groblju žrtava logora u Kamporu

Foto: Foto: Ivica Hodak

 {gallery}Svi sveti Kampor 2017{/gallery}

U ime Grada Raba to su učinili; gradonačelnik Nikola Grgurić, njegov zamjenik Denis Deželjin i predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran, a nakon njih pred obeliskom su se poklonile i delegacije Državnog zbora i Vlade Republike Slovenije koju su činili; Uroš Prikrl, zastupnik u Državnom zboru, Dragica Bac, generalna direktorica za invalide, žrtve vojnog nasilja u Ministarstvu za rad, obitelj, socijalna pitanja i jednake mogućnosti, te Gregor Ivanušić, viši savjetniki u Ministarstvu. Oni su položili vijenac Vlade Republike Slovenije.

Rab danas oglas

U ime Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj to je učinio dr. Marko Rakovec, zamjenik veleposlanice Slovenije u Hrvatskoj, a u ime Logorskog odbora Rab-Gonars, predsjednik Odbora Hermman Janež (ml.).

Vijenac je položila i svijeću zapalila i delegacija Udruge antifašista Raba, koju su činili; Vanja Seršić, predsjednik i Ivica Lupić, potpredsjednik Udruge.

Okupljenima na Spomen-groblju u Kamporu obratili su se redom Herman Janež (ml.) u ulozi predsjednika Logorskog odbora Rab-Gonars, dr. Marko Rakovec kao zamjenik veleposlanice Republike Slovenije u Hrvatskoj. Nakon njih, u nešto duljem obraćanju prisutnima se obratio i Uroš Prikrl, zastupnik u Državnom zboru Republike Slovenije, koji je osim dobrih odnosa Republika Slovenije i Hrvatske, poželio da se nikada više ne ponove strahote koje su se dogodile u vrijeme drugog svjetskog rata na ovom dijelu prelijepog otoka Raba.

Na kraju sve okupljene je, posebno goste pristigle iz Slovenije pozdravio u ulozi domaćina rapski gradonačelnik Nikola Grgurić. Naglasio je, između ostalog, da ne smijemo živjeti u prošlosti, ali nikada ne smijemo zaboraviti što se ovdje događalo. Upravo stoga, iskoristio je priliku zahvaliti se delegacijama pristiglima iz Slovenije, ali i svim dosadašnjim obnašateljima gradonačelničke dužnosti u Gradu Rabu, koji su se brinuli za ovo spomen groblje i bili uspješni organizatori i domaćini komemoratvnih skupova na ovom groblju.

Po povratku u Rab položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće uz spomenik ispred mjesta u Kamporskom polju na kojem se nalazio logor za djecu, žene i starije osobe.

Delegacija Grada Raba, kao i delegacije braniteljskih udruge i Udruge antifašista Raba sutra (31. 10.) ujutro položit će vijence i zapaliti svijeće uz središnji križ na Gradskom groblju u Rabu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime