logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Srijeda, 08 Studeni 2017 10:35

Što nam donosi realizacija opsežnog projekta uređenja Donje ulice

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Što nam donosi realizacija opsežnog projekta uređenja Donje ulice Foto: Ivica Hodak

O svim detaljima projekta sanacije i rekonstrukcija Donje ulice u gradu Rabu, koji je s dugo iščekivanom realizacijom krenuo sredinom listopada ove godine, novinare su, na jučer održanoj tiskovnoj konferenciji u Maloj vijećnici Grada Raba, izvijestili gradonačelnik Raba Nikola Grgurić i njegov zamjenik Denis Deželjin, dok je zbog službene spriječenosti s konferencije izostao direktor komunalne tvrtke „Vrelo“ d.o.o. Ivan Lušić.

 

"Radovima koji će se obaviti u oko 220 metara dugoj Donjoj ulici na površini od nešto preko 1.000 m2, izgradit će se fekalna kanalizacija duljine 221,45 m, čime će se dokinuti dosadašnji mješoviti sustav s velikom propusnošću i spriječiti prodiranje oborinske i fekalne kanalizacije u prizemne dijelove objekata. Zamjenom dotrajale i izgradnjom nove vodovodna mreža duljine 261,68 m, poboljšat će se zdravstvena ispravnost vode za piće uz smanjenje gubitaka, postavit će se 4 protupožarna hidranta, umjesto dosadašnjih 3, te će kamenim popločavanjem po uzoru na ostale glavne gradske ulice, biti uređeno 1050 m2 partera ulice koja je dio povijesne graditeljske cjeline grada Raba." (Denis Deželjin)

Nakon prvih radova koji su na Donjoj ulici otpočeli sredinom listopada, obavljena su i probna istraživanja ovlaštenog arheologa, kojima je ustanovljeno da se na svega dvije pozicije, nekih desetak centimetara ispod uklonjenog površinskog sloja, nalaze maleni fragmenti nekadašnjeg kamenog popločenja Donje ulice. Ta su inicijalna istraživanja dala zeleno svjetlo za nastavak započetih radova, a arheološki će nadzor biti prisutan tijekom čitavog trajanja izvođenja radova, naglasio je novinarima zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin.

 

Deželjin je nadalje kazao da je, nakon pregleda i ocjene svih projektnih prijedloga pristiglih na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, rapska komunalna tvrtka VRELO d.o.o. dobila potporu u iznosu od 4.033.455,55 kn za projekt izgradnje vodovoda, kanalizacije i uređenja partera Donje ulice u gradu Rabu, a 5. rujna 2017. zaključen je i Ugovor o financiranju projekta između Vrela d.o.o. i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

 

Projekt će biti financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (85%) te iz proračuna Republike Hrvatske (15%), a troškove uređenja partera koji nisu bili prihvatljivi u okviru ove operacije (cca 2.000.000,00 kn) financirat će Grad Rab.

 

Radovi bi prema planu gradnje trebali biti dovršeni do travnja 2018.

"Sretan sam što se nakon toliko godina iščekivanja, razgovora i planiranja, konačno krenulo s uređenjem partera Donje ulice koja je, kao jedna od tri najveće uzdužne ulice grada, s velikim brojem pročelja, grbova rapskih obitelji, palačom Nimira i sa svojom stambenom arhitekturom, izuzetno vrijedan dio povijesne jezgre grada Raba. Konačnu realizaciju ovog sveobuhvatnog projekta uređenja Donje ulice zaslužio je i grad Rab i njegovi stanovnici." (Nikola Grgurić)

"U provedenom postupku javne nabave", kazao je Deželjin, "odabran je izvođač radova; zajednica ponuditelja PRESOFLEX GRADNJA d.o.o. iz Požege i SOLIDA d.o.o. iz Trzina, a prema planu građenja radovi će se izvoditi od sredine listopada 2017. do travnja 2018. godine. Radovima koji će se obaviti u oko 220 metara dugoj Donjoj ulici na površini od nešto preko 1.000 m2, izgradit će se fekalna kanalizacija duljine 221,45 m, čime će se dokinuti dosadašnji mješoviti sustav s velikom propusnošću i spriječiti prodiranje oborinske i fekalne kanalizacije u prizemne dijelove objekata. Zamjenom dotrajale i izgradnjom nove vodovodna mreža duljine 261,68 m, poboljšat će se zdravstvena ispravnost vode za piće uz smanjenje gubitaka, postavit će se 4 protupožarna hidranta, umjesto dosadašnjih 3, te će kamenim popločavanjem po uzoru na ostale glavne gradske ulice, biti uređeno 1050 m2 partera ulice koja je dio povijesne graditeljske cjeline grada Raba."

 

Realizacijom ovog projekta, naglasio je Deželjin, u najvećoj mogućoj mjeri presložit će se i postojeća infrastruktura ostalih operatora, a podizanje atraktivnosti ovog dijela grada, zasigurno će potaknuti i uređenje trenutno zapuštenih prostora Donje ulice.

 

Za vrijeme izvođenja radova ponekad će dolaziti do kraćih prekida u isporuci komunalnih usluga, o čemu će „Vrelo“ d.o.o. pravovremeno obavještavati. Komunikacija do objekata u Donjoj ulici biti će donekle otežana, ali uvijek moguća. U svakom slučaju, rekao je zamjenik gradonačelnika Deželjin, za vrijeme izvođenja radova nastojat će se probleme, koji se uobičajeno pojavljuju u ovakvim situacijama, svesti na najmanju moguću mjeru.

 

Uređenje izuzetno vrijednog dijela povijesne jezgre grada Raba

O ovim radovima, koji će potrajati do travnja 2018., s dosta emocija novinarima je govorio i gradonačelnik Nikola Grgurić koji je, među ostalim, rekao da je iznimno sretan što se nakon toliko godina iščekivanja, razgovora i planiranja, konačno krenulo s uređenjem Donje ulice koja je, kao jedna od tri najveće uzdužne ulice grada, s velikim brojem pročelja, grbova rapskih obitelji, palačom Nimira i sa svojom stambenom arhitekturom, izuzetno vrijedan dio povijesne jezgre grada Raba. "Konačnu realizaciju ovog sveobuhvatnog projekta uređenja Donje ulice zaslužio je i grad Rab i njegovi stanovnici", zaključio je Grgurić.

 

Uz ovaj, Grgurić je s dosta optimizma najavio mogućnost da se uskoro krene i u realizaciju još tri vrlo važna projekta na otoku, vrijednih oko 35 milijuna kuna, o čemu će biti govora, kako je rekao, kada za to dođe vrijeme.

Pročitano 4151 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1