Home Vijesti Rapsko tradicionalno pomoračko obilježavanje blagdana sv. Nikole

Rapsko tradicionalno pomoračko obilježavanje blagdana sv. Nikole

0
Rapsko tradicionalno pomoračko obilježavanje blagdana sv. Nikole

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Vijenac su zajedno u more bacili Josip Macolić – Vicko, trenutno najstariji aktivni pomorac u posadama Rapske plovidbe, i Toni Kaštelan, najmlađi pomorac rapskog brodara. Puno simbolike na ovaj blagdan sadržano je i u tome da i Josip i Toni potječu iz rapskih pomoračkih obitelji – otac Josipa Macolića, pok. Bare Macolić, plovio je na jednoj od barkasa Rapske plovidbe, dok je otac Tonija Kaštelana, pok. Dinko Kaštelan, bio dugogodišnji zapovjednik na trajektima Rapske plovidbe i njezin tehnički direktor.

Rab danas oglas

 

Nakon što je pored otočića Školjića brodica “Maslina” ugasila svoj motor, bacanje vijenca u more i ove je godine izvedbom melodije «Put u vječnost» na trubi, s puno pijeteta popratio Ivan – Mile Šegota, a polaganju su pored delegacije Rapske plovidbe, prisustvovali i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić te kapetan Christian Grce iz rapske ispostave Lučke kapetanije Rijeka.

Tradicionalno pomoračko obilježavanje ovog blagdana nastavljeno je misom kod crkvice Sv. Nikole koju je pred okupljenim mnoštvom predvodio rapski vikar mons. Mladen Mrakovčić skupa s vlč. Petrom Kordićem.

Po završetku mise nastavljeno je uobičajeno druženje otočana u Gradskoj loži uz domaće delicije koje su od plodova mora pripremili članovi Sportskog društva “Dolin” iz Barbata, Sportskog društva “Tunera” iz Supetarske Drage, Društva sportske rekreacije “Kampor” skupa s restoranom “Velum”.

Uz najavu skorog dolaska novog trajekta “Četiri zvonika” čime će Rapska plovidba d.d. postati najmlađa trajektna flota na Jadranu, podijeljen je i novootisnuti vozni red za 2018. godinu, a ni ove godine nije izostala prigodna donacija rapskog brodara Dječjem vrtiću “Pahuljica”.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime