Home Vijesti Održano drugo poluvrijeme 4. sjednice Gradskog vijeća Grada Raba

Održano drugo poluvrijeme 4. sjednice Gradskog vijeća Grada Raba

0
Održano drugo poluvrijeme 4. sjednice Gradskog vijeća Grada Raba

Foto: Foto: Ivica Hodak

Aktualni sat

Radnom dijelu nastavka sjednice prethodio je Aktualni sat, na kojem su pitanja vladajućima odlučila postaviti samo četiri oporbena vijećnika.

Vijećnicu Svjetlanu Dum zanimalo je, da li se vezano uz raspisani javni poziv – natječaj za kreditiranje i stipendiranje učenika i studenata, kojem je rok istekao 17. studenog, vodilo računa o deficitarnim zanimanjima, a drugim je pitanjem izvijestila prisutne da je Ministarstvo turizma svojim programom ove godine raspodijelilo oko 20 milijuna kuna na 46 lokalnih jedinica za uređenje plaža i za druga poboljšanja u turističkoj ponudi. Na tom popisu, kazala je Dumić, nije bilo Raba – i postavila pitanje – zašto?

Rab danas oglas

Vijećnici Dumić odgovorili su Zvonko Puljar-Matić, pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti i gradonačelnik Nikola Grgurić. Naime, iako u Pravilniku o dodjeli stipendija, prema kojem je gradonačelnik dužan donijeti Odluku o stipendijama, a kojeg je u današnjoj formi prihvatilo Gradsko vijeće 2013. godine, nema kriterija koji bi se odnosio na deficitarna zanimanja, Gradska uprava itekako razmišlja o potrebi izmjene istog na način da se njime, uz kriterij izvrsnosti, omogući stipendiranje i onih učenika koji zbog materijalnog statusa svojih roditelja ili skrbnika nisu u mogućnosti nastaviti školovanje.

Gradonačelnik Grgurić je naglasio i to da će Grad Rab svakako i kroz druge mehanizme, pa i temeljem dogovora koji je postignut s Imperialom i Srednjom školom Markantuna de Dominisa, nastaviti iznalaziti način kako financijski poduprijeti školovanje, konkretno, onih učenika koji se odluče obrazovati za zvanje kuhara i konobara u rapskoj srednjoj školi.

Što se pak tiče činjenice da se Grad Rab nije nalazio na popisu onih koji su dobili određena i nepovratna sredstva Ministarstva turizma, Grgurić je naglasio da Rab takvih potreba ima, obećavši – jer to je jedan od uvjeta – čim završe sve potrebne pripreme i usvoje planove, posebno one koji se odnose na uređenje plaža, da će Grad Rab aplicirati kod Ministarstva u traženju takvih financijskih pomoći.

 

Vijećnik Kruno Matić, više se požalio na neke situacije vezane uz javno pomorsko dobro, predloživši što bi trebalo učiniti, nego što je uputio određena pitanja. Bilo je, ustvari, riječi o tome kako bi trebalo voditi značajniju brigu po završetku turističke sezone o tzv. „psihološkim“ branama na plažama.

Dogovor Grada Raba s Klubom za podvodne aktivnosti „Amfora“ obećava da će se taj problem od sada brže i kvalitetnije rješavati, bio je dio odgovora gradonačelnika Grgurića.

 

Cijena Adventa na Rabu

Oporbenog vijećnika Ivana Matahliju zanimalo je koliko će iznositi troškovi ovogodišnjeg Adventa na Rabu, posebno onaj dio koji se odnosi, kako je on naveo, na „živu muziku“?

Odgovarajući na ovo pitanje gradonačelnik Nikola Grgurić, najprije se ponadao da vijećnik Matahlija time ne aludira na to da kvalitetan i sadržajan adventski program Rabu nije potreban. Radi se, naime, naglasio je Grgurić, i ove godine, o profiliranju najboljeg otočnog adventa kojemu je cilj osim kvalitativnog pomaka u oživljavanju povijesne jezgre grada Raba, između ostalog, privući u vrijeme došašća i što više turista na naš otok. Događanje je to kojim Rab dobiva i daleko više medijskog prostora, o kojem se i piše i govori. To će nas stajati nekoliko stotina tisuća kuna, odnosno zbog pojačane medijske prisutnosti i PR-a, možda nešto malo više u odnosu na prošlu godinu. Inače s istim ciljem Grad je partner svim hvale vrijednim inicijativama privatnih poduzetnika, ugostitelja, koji tijekom godine mogu ponuditi kvalitetne programe na prostoru povijesne jezgre grada Raba i to s udjelom od 50%, zaključio je gradonačelnik.

 

Problematika gospodarenja komunalnim otpadom

Nakon uspješnog dovršetka postupka javne nabave, s radovima na izgradnji pretovarne stanice će se započeti u siječnju 2018. godine. Vezano za fazu II. Programa sanacije, koja se odnosi na izgradnju reciklažnog dvorišta, Grad Rab je nakon ishođenja građevinske dozvole taj projekt prijavio na Otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Projektnu prijavu potrebno je dopuniti Mišljenjem nadležnog tijela o ispravnoj primijeni zahtjeva direktive vezane uz postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš, u vezi čega je Grad podnio zahtjev nadležnom ministarstvu. Na kraju, Deželjin je izrazio uvjerenje kako će Grad uspjeti ostvariti pravo na dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju reciklažnog dvorišta Sorinj.

Odgovarajući na pitanje vijećnika Nenada Debelića u vezi komunalne problematike koja se tiče područja gospodarenja otpadom, zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin rekao je da stručne službe Grada i komunalnog društva Dundovo rade na pripremi nacrta Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja komunalnog otpada u skladu s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom.

Pravni okvir Odluke je pripremljen, a potrebno je još razraditi prijedlog novog izračuna cijene javne usluge odvoza otpada. Deželjin je spomenuo principe koji se prema spomenutoj Uredbi mogu primjeniti kod obračuna, a to su obračun prema masi otpada ili prema volumenu spremnika za otpad, ali ne ulazeći u detaljnija obrazloženja, najavio je stavljanje Odluke u proceduru sjednice Gradskog vijeća u siječnju slijedeće godine, a prije donošenja akta provest će se savjetovanje s javnošću.

Vezano uz drugi dio pitanja koj se odnosio na stanje s Programom sanacije odlagališta komunalnog otpada Sorinj, Deželjin je izdvojio završetak izrade Idejnog projekta sanacije sa zatvaranjem odlagališta Sorinj, u kojem su razrađene III. i IV. faza Programa sanacije, a temeljem kojeg je Grad Rab podnio zahtjev za ishođenje izmjene i dopune lokacijske dozvole. Spomenuo je kako u Gradu rade na pripremnim aktivnostima u vezi izrade glavnog projekta sortirnice otpada u okviru IV. faze.

Što se tiče I. faze programa sanacije, koja se odnosi na izgradnju pretovarne stanice Sorinj, proveden je postupak javne nabave za odabir izvođača radova i u slijedećem tjednu će se donijeti odluka o odabiru. Napomenuo je kako su od tri pristigle ponude za radove, dvije u okviru procijenjene vrijednosti nabave, dok je jedna veća od tog iznosa (radi se o procjeni od 9,3 milijuna kuna).

Nakon uspješnog dovršetka postupka javne nabave, s radovima na izgradnji pretovarne stanice će se započeti u siječnju 2018. godine.

Vezano za fazu II. Programa sanacije, koja se odnosi na izgradnju reciklažnog dvorišta, Grad Rab je nakon ishođenja građevinske dozvole taj projekt prijavio na Otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Projektnu prijavu potrebno je dopuniti Mišljenjem nadležnog tijela o ispravnoj primijeni zahtjeva direktive vezane uz postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš, u vezi čega je Grad podnio zahtjev nadležnom ministarstvu.

Na kraju, Deželjin je izrazio uvjerenje kako će Grad uspjeti ostvariti pravo na dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju reciklažnog dvorišta Sorinj.

  

Radni dio sjednice nastavljen je prema predloženom dnevnom redu, odnosno po točkama koje nisu riješene na prvom dijelu sjednice vijeća.

Uz napomenu da prema predloženim, uglavnom financijskim planovima i programima, a svi se „naslanjaju“ ili su u vezi sa već usvojenim Proračunom Grada Raba a za 2018. godinu, nije bilo rasprave, ali da nijedan nije usvojen jednoglasno – donijeta je Odluka o izmjenama odluke o porezima Grada Raba, usvojene su nadalje Druge izmijene i dopune programa utroška spomeničke rente za 2017., zatim Program utroška dijela boravišne pristojbe namijenjene poboljšanju boravka turista na području Grada Raba za 2018. godinu. Radi se o iznosu od 1,400.000,00 kuna. Isto tako usvojen je i Program utroška spomeničke rente za 2018. godinu. U ovom slučaju radi se o iznosu od 280.000,00 kuna.

 

Čestitka za kraj 

I, kako smo u početku naveli, sjednicu Gradskog vijeća koja je već odisala blagdanskim raspoloženjem u istom je stilu zaključio predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran, zaželjevši svima sretan Božić i uspješnu novu 2018. godinu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime