Home Vijesti Održana sedma redovna godišnja skupština Udruge pomorskih kapetana otoka Raba

Održana sedma redovna godišnja skupština Udruge pomorskih kapetana otoka Raba

0
Održana sedma redovna godišnja skupština Udruge pomorskih kapetana otoka Raba

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Tročlanim radnim predsjedništvom predsjedavao je predsjednik Udruge kap. Branko Pahljina, pored kojeg su bili dopredsjednik Udruge kap. Ivo Kučić , te umjesto tajnika Udruge Marina Keka, koji je zbog zdravstvenih razloga bio odsutan, kap. Šime Jureša.

Rab danas oglas

Sjednicu koja je održana u Velikoj vijećnici Grada Raba, pored ostalih kapetana i članova udruge, svojim prisustvom uveličao je i gradonačelnik Grada Raba gospodin Nikola Grgurić. Na samom početku skupštine sve prisutne pozdravio je i zaželio dobrodošlicu predsjednik kap. Brnako Pahljina, nakon čega je jednoglasno prihvaćeno izvješće Nadzornog odbora o radu Udruge u 2017. godini, kojeg je podnio predsjednik NO kapetan Josip Keko, kao i izvješće o realizaciji i izvršenju plana djelovanja, odnosno financijskom djelovanju Udruge.

Jednoglasno je usvojen i prijedlog da se dosadašnji iznos godišnje članarina povisi s dosadašnjih 120 kn na 150 kn.

 

Spomenik pomorcu kao trajni spomen na dugu pomoračku tradiciju otoka Raba

U raspravi vezanoj za donošenje smjernica plana djelovanja u 2018. godini zaključeno je da je i nadalje jedan od glavnih zadataka Udruge ostvarenje želje da se na Rabu postavi spomenik pomorcu.

– “Imamo idejno riješenje, a nazočnost gradonačelnika Raba Nikole Grgurića na ovoj sjednici, iskoristit ćemo kako bi ga zamolili da nam Grad pomogne u izboru lokacije spomenika”, rekao je između ostalog, predsjednik Udruge Branko Pahljina, na što se dopredsjednik Ivo Kučić nadovezao rekavši da Rab uza sve svoje prirodne ljepote, kulturu i tradiciju može i mora biti prepoznatljiv i po svojoj dugoj pomoračkoj tradiciji, a takav bi spomenik, osim domicilnom stanovništvu, zasigurno bio ineresantan i turistima kao što je to slučaj u svim svjetskim gradovima uz more.

U daljnjoj raspravi članovi Udruge iznijeli su potrebu još većeg zalaganja članova – njih 26 – na očuvanju pomoračke tradicije Rabljana, pri čemu je kap. Vladimir Dumić posebno istaknuo ulogu Supetarske Drage kao jednog od najstarijih mjesta na otoku sa dugom pomorskom tradicijom koja je još uvijek neistražena do kraja.

 

Približiti mladima puni smisao očuvanja mora i svega što nas s morem veže

Kap. Hrvoje Vrtodušić smatra da bi se kapetani – članovi Udruge, u suradnji sa školama trebali češće naći među rapskim učenicima i to ne samo s ciljem da im govore o navigaciji, nego da ih, primjerice, usmjere i na potrebu njihovog doprinosa u očuvanju ovog našeg najljepšeg mora na svijetu.

 

Povela se rasprava i o tome da li bi bilo dobro razmisliti o promijeni naziva Udruge, po uzoru na primjerice Lošinj, gdje postoji Udruga pomoraca koja okuplja daleko širu člansku platformu, no o tom pitanju nije donijet nikakav poseban zaključak.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime