Home Vijesti Uz blagoslov grba (suhozida) na Glavičici obilježen Dan branitelja Općine Lopar

Uz blagoslov grba (suhozida) na Glavičici obilježen Dan branitelja Općine Lopar

0
Uz blagoslov grba (suhozida) na Glavičici obilježen Dan branitelja Općine Lopar

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Vijenac su kod središnjeg križa položili predstavnici UVDR Lopara, URVDR Petrinja, svih braniteljskih udruga s područja Grada Raba, delegacija Općine Lopar predvođena načelnikom Josipom Borićem i delegacija Grada Raba predvođena gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, a nakon molitve koju je poveo loparski župnik vlč. Frane Brozić posebno je bilo emotivno kada su se branitelji s upaljenim svijećama uputili prema 11 grobova preminulih loparskih branitelja Domovinskog rata. U miru i tišini nakon odane počasti, svi su krenuli na lokalitet Glavičica s kojeg puca prekrasan pogled na čitav Lopar, a na kojemu su loparski branitelji koristeći tehniku suhozidne gradnje izradili veliki hrvatski povijesni grb – šahovnicu.

Rab danas oglas

 

 

Predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata – Lopar, Ivan Pičuljan kazao je da je grb veličine cca 35x35m, odnosno približno 1.220 m2, što znači da svako cijelo polje zauzima 49 m2, a izrađen je od kamena i crijepa. Najveći problem, kazao je Pičuljan, bila je pravilna izmjera dijagonala, nakon čega su uslijedile akcije gradnje. Grb je rađen u 5 akcija, najprije je sazidan sam suhozidni kostur, koji je u drugoj akciji ispunjen kamenjem, a u naredne tri akcije slagao se crijep. Kod prvog slaganja crijepa sve se radilo rukama, odnosno, nakon iskrcavanja razlomljenog crijepa njime su punjene kante koje su ručno rasipavane po označenim poljima grba, dok nije pronađeno jednostavnije riješenje kojim je kamionon crijep iskrcan na sam izdignuti plato grba. Nakon zahvale svim sudionicima gradnje grba, Pičuljan je najavio nastup ženske klape Užanca i ono zbog čega su se svi na današnji dan i okupili na Glavičici, čin blagoslova grba.

 

 

Vlč. Brozić još je jednom, prije samog blagoslova, zahvalio prvenstveno braniteljima, ali i svim spomenutim i nespomenutim graditeljima grba, apelirajući da na sličan složan način svoja pregnuća usmjerimo na gradnju kako čitavog našeg otoka tako i države ne bi li tako stvorili pozitivnije ozračje i zaustavili sve pogubniji val odlazaka mladih iz Lijepe naše. Ženska klapa Užanca potom je pored grba otpjevala još dvije pjesme.

 

 

Nakon blagoslova grba na Glavičici uslijedila je u 17 sati sveta misa u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, a sat kasnije, u prepunoj dvorani DVD Lopar, održana je prezentacija i predavanje na temu – “Domovinski rat u Petrinji 1991.-1995.“ koju je pripremio Zvonimir Martinović – Mika, izravni sudionik, hrvatski dragovoljac – veteran Domovinskog rata, sa svojim prijateljima hrvatskim braniteljima iz Udruge ratnih veterana Domovinskog rata Petrinja. Predsjednik udruge Zlatko Iskrić jedan od zapovjednika ratnih brigada iz Domovinskog rata na području Banije i grada Petrinje, predstavio je Udrugu i njezine ciljeve u ovom vremenu mira, a prikazan je i film “Dan pobjede” koji je sve nazočne vratio u vrijeme početka rata i prvih događaja na području Banije pa sve do vremena oslobođenja i VRO Oluja. U sklopu ovog događanja promovirane su i knjige “Petrinjski hrvatski žrtvoslov”, “Povijest Petrinje” i “Između Kupe i Une”

 

 

U ime domaćina, UVDR Lopar svima prisutnima obratio se predsjednik udruge Ivan Pičuljan, a u ime Općine Lopar načelnik općine i saborski zastupnik Josip Borić.

Druženje branitelja nastavljeno je na prigodnom domjenku nakon svečanosti.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime