Home Vijesti Zlatna misa vlč. Petra Kordića Peja

Zlatna misa vlč. Petra Kordića Peja

0
Zlatna misa vlč. Petra Kordića Peja

Foto: RabDanas

Slavljeniku su se na početku recitacijom obratile pranećakinje, a potom župnik vlč. Ivan Katunar koji je istaknuo kako svi zajedno želimo zahvaliti Bogu na daru njegovog poziva i odaziva te poželio da ga zanos ljubavi prema Bogu nosi dalje do Božje volje.

Svečanost je nastavljena blagoslovom djece te procesijom po mjestu s kipom Gospe Karmelske.

Rab danas oglas

U nastavku je slavljenik u koncelebraciji s još 18 svećenika predvodio svoju zlatnu misu. U liturgijskim su čitanjima sudjelovali brat i sestra, a propovijedao je Pejov dugogodišnji prijatelj Novaljac prof. Anton Šuljić Boškinac, književnik i glazbenik, trenutno pomoćnik ravnatelja KS u Zagrebu.

Vlč. Šuljić je, povezavši se na biblijski tekst o događaju na brdu Karmel, govorio o znakovima vremena kroz povijest do danas po kojima nas Bog poziva na ustrajnost i izdržljivost poput Ilije proroka, kako u vremenima Božjeg blagoslova tako i Njegove odsutnosti. Uzor čitanja Božjih znakova i poruka je Marija koja je rodila Krista – blagoslovnu kišu za sve nas. Promatrati nam je Božje intervencije u svijetu njenim očima, a jednako tako gledati nam je Božjim očima i ljubiti ljude. Karmelska nas duhovnost uči kako se penjati prema vrhuncu koji je sam Krist te kako trajno živjeti u Božjoj nazočnosti i kad je dobro i kad nije. To je dugo vrijeme izdržavanja, čekanja, ostajanja, promatranja i nade, ali na tom putu nije sve teško kad prepoznamo i prihvatimo Božje darove koji nam On daje u svetom vrtu našeg života za naše dobro i za naš spas. Na tom se putu ne treba ni uznositi ni posustati.
Obraćajući se vlč. Peju zahvalio mu je za trajanje i zagledavanje u znakove Neba, otvorenost za suradnju i svemu dobromu koje smo primili po njegovoj svećeničkoj službi. Neka ti Bog bude blagoslovom za tvoju prošlost i budućnost – poželio je prijatelju slavljeniku na kraju homilije vlč. Šuljić.

Nakon misnog slavlja u ime obitelji i rodbine čestitkama se pridružio brat Živko, zahvalivši mu na žrtvi i molitvi za sve njih, a posebno na ljubavi i nastojanju oko ispunjenja roditeljske želje da se iako raštrkani po svijetu druže i okupljaju te žive u bratskoj slozi i ljubavi.

U ime župe čestitke je prenijela i zahvalila gđa Ružica Kaštelan s željama da darom predanja od Gospodina i dalje pronosi Njegovu nazočnost u Riječi i spasiteljskom djelu Crkve da svima bude i dalje vidljiva i djelatna. Župljani Barbata su mu uz buket cvijeća koji je predala pranećakinja darovali križ – zlatni pleter uz posvetu:

Život je križ
koji valja nositi
i podnositi
Sve muke
sva razočarenja
i žrtve i odricanja
Trnovit put
služenja u ljubavi
pretočiti u zlato
Na kraju puta
zlatan križ
znak konačne pobjede

Nakon svete mise za sve prisutne priređena je okrijepa, a najmlađi folkloraši predvođeni gđom Milicom Faflja, vlč. Peju u čast sve su počastili svojim nastupom.

Treba reći i to da su tijekom zajedničke večere u čast slavljenika koja je uslijedila u restoranu Hotela Barbat, članovi Folklornog društva Rapski tanac priredili vlč. Peju, ali i svima koji su te večeri bili u restoranu, još jedno lijepo iznenađenje, zaplesavši na terasi korčulanske plesove.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime