logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 748
Subota, 18 Srpanj 2015 12:06

Zlatna misa vlč. Petra Kordića Peja

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Procesija po mjestu s kipom Gospe Karmelske Procesija po mjestu s kipom Gospe Karmelske

U Barbatu je na Gospu Karmelsku (Karmenicu) bilo dvostruko slavlje, jer je uz župni blagdan koji Barbaćani tradicionalno svečano slave, vlč. Petar Kordić Pejo proslavio 50 godina od početka svog svećeničkog puta, okružen rodbinom, prijateljima i poznanicima te svojom duhovnom obitelji časnim sestrama i svećenicima.

Slavljeniku su se na početku recitacijom obratile pranećakinje, a potom župnik vlč. Ivan Katunar koji je istaknuo kako svi zajedno želimo zahvaliti Bogu na daru njegovog poziva i odaziva te poželio da ga zanos ljubavi prema Bogu nosi dalje do Božje volje.

Svečanost je nastavljena blagoslovom djece te procesijom po mjestu s kipom Gospe Karmelske.

U nastavku je slavljenik u koncelebraciji s još 18 svećenika predvodio svoju zlatnu misu. U liturgijskim su čitanjima sudjelovali brat i sestra, a propovijedao je Pejov dugogodišnji prijatelj Novaljac prof. Anton Šuljić Boškinac, književnik i glazbenik, trenutno pomoćnik ravnatelja KS u Zagrebu.

Vlč. Šuljić je, povezavši se na biblijski tekst o događaju na brdu Karmel, govorio o znakovima vremena kroz povijest do danas po kojima nas Bog poziva na ustrajnost i izdržljivost poput Ilije proroka, kako u vremenima Božjeg blagoslova tako i Njegove odsutnosti. Uzor čitanja Božjih znakova i poruka je Marija koja je rodila Krista – blagoslovnu kišu za sve nas. Promatrati nam je Božje intervencije u svijetu njenim očima, a jednako tako gledati nam je Božjim očima i ljubiti ljude. Karmelska nas duhovnost uči kako se penjati prema vrhuncu koji je sam Krist te kako trajno živjeti u Božjoj nazočnosti i kad je dobro i kad nije. To je dugo vrijeme izdržavanja, čekanja, ostajanja, promatranja i nade, ali na tom putu nije sve teško kad prepoznamo i prihvatimo Božje darove koji nam On daje u svetom vrtu našeg života za naše dobro i za naš spas. Na tom se putu ne treba ni uznositi ni posustati.
Obraćajući se vlč. Peju zahvalio mu je za trajanje i zagledavanje u znakove Neba, otvorenost za suradnju i svemu dobromu koje smo primili po njegovoj svećeničkoj službi. Neka ti Bog bude blagoslovom za tvoju prošlost i budućnost – poželio je prijatelju slavljeniku na kraju homilije vlč. Šuljić.

Nakon misnog slavlja u ime obitelji i rodbine čestitkama se pridružio brat Živko, zahvalivši mu na žrtvi i molitvi za sve njih, a posebno na ljubavi i nastojanju oko ispunjenja roditeljske želje da se iako raštrkani po svijetu druže i okupljaju te žive u bratskoj slozi i ljubavi.

U ime župe čestitke je prenijela i zahvalila gđa Ružica Kaštelan s željama da darom predanja od Gospodina i dalje pronosi Njegovu nazočnost u Riječi i spasiteljskom djelu Crkve da svima bude i dalje vidljiva i djelatna. Župljani Barbata su mu uz buket cvijeća koji je predala pranećakinja darovali križ – zlatni pleter uz posvetu:

Život je križ
koji valja nositi
i podnositi
Sve muke
sva razočarenja
i žrtve i odricanja
Trnovit put
služenja u ljubavi
pretočiti u zlato
Na kraju puta
zlatan križ
znak konačne pobjede

Nakon svete mise za sve prisutne priređena je okrijepa, a najmlađi folkloraši predvođeni gđom Milicom Faflja, vlč. Peju u čast sve su počastili svojim nastupom.

Treba reći i to da su tijekom zajedničke večere u čast slavljenika koja je uslijedila u restoranu Hotela Barbat, članovi Folklornog društva Rapski tanac priredili vlč. Peju, ali i svima koji su te večeri bili u restoranu, još jedno lijepo iznenađenje, zaplesavši na terasi korčulanske plesove.

 

Pročitano 2369 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1