Home Vijesti Potpisani ugovori između Općine Lopar i udruga koje djeluju na području Općine Lopar

Potpisani ugovori između Općine Lopar i udruga koje djeluju na području Općine Lopar

0
Potpisani ugovori između Općine Lopar i udruga koje djeluju na području Općine Lopar

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Načelnik Općine Lopar g. Josip Borić pozdravivši najprije prisutne predstavnike udruga iskazao je zadovoljstvo njihovim dosadašnjim djelovanjem posebno istaknuvši velik značaj udruga civilnog društva u održavanju i daljnjem razvijanju sve kvalitetnije i organiziranije slike društvenog i kulturnog života na području Lopara. U dosadašnjih 12 godina postojanja Općine Lopar, kazao je tom prigodom Borić, svoje djelovanje započelo je ukupno 10 novih udruga i klapa, a dvije udruge djeluju u sinergiji članova iz obje JLS na otoku to su MNK „Rab“ i MK „Rab“.

Rab danas oglas

Kada uključimo sva područja za koje se sredstva izdvajaju temeljem iskazanih i odobrenih javnih potreba u prosvjeti i predškolskom odgoju, zdravstvu i socijalnoj skrbi te kulturi i sportu dolazimo do iznosa od 1.856.000,00 kn što znači da ulažemo gotovo 20% proračuna u aktivnosti iznad standarda po navedenim područjima. Dio tih sredstava u iznosu 523.000,00 kn koristi CZK Lopar kao javna ustanova u kulturi zahvaljujući kojoj u tijeku godine na području naše Općine imamo desetke vrhunskih kulturnih događaja i manifestacija. Za programe zdravstva i socijalne skrbe ističe načelnik planirano je 369.000,00 kn a tiču se sufinanciranja raznih programa za djecu i odrasle.

 

Borić je također kazao da se planirani programi iznad standarda u području zdravstva i socijalne skrbi odnose na sufinanciranje turističke ambulante, pedijatrijske ordinacije za djecu turiste. Programe „Rano otkrivanje poremećaja u razvoju zgloba kuka“, „Prevencija oštećenja bubrega“, “Logopedski tretman djece“, “Preglede dermatologa u sklopu ranog otkrivanja melanoma“.

Velika se pažnja poklanja i potrebama u predškolskom odgoju i obrazovanju tj. prosvjeti. Za potrebe takvih programa, od informatičke opreme, produženog boravka, raznih školskih aktivnosti i opreme izdvojit će se 112.000,00 kn, a za redovnu djelatnost Područnog odjeljenja Dječjeg vrtića „Pahuljica“ u Loparu izdvojit će se u ovoj 2018. godini 430.000,00 kn.

 

Za ugovore s udrugama koje djeluju na području Općine Lopar ove godine izdvojit će se sredstva u iznosu od 359.000,00 kn. Sve udruge koje su u ponedjeljak potpisale ugovore pravovremeno su dostavile financijska izvješća o utrošenim sredstvima za prošlu godinu. Mnoge manifestacije u tijeku godine nisu izvedive bez sudjelovanja članova ovih udruga posebno u vrijeme turističke sezone, a velik je i njihov doprinos u pripremi turističke sezone gdje je već do danas dogovoreno koja će udruga provesti aktivnosti u čišćenju plaža, uređenju pristupnih puteva i staza plažama istaknuo je načelnik.

 

Udruge koje okupljaju najveći broj članova na području Općine Lopar su UVDR Lopar, DŠR Lopar, DŠR Forza, i MNK Lopar te KUD „San Marino“.

Pravo na sredstva Općine Lopar u 2018. godini ostvarile su i sljedeće udruge i klape: Klape Sv.Marin i Užanca, LD Kuna, ŠRD Lopar, Udruga ovčara Lopar, MK Rab i MNK Rab.

 

Zahvaljujući predsjednicima udruga načelnik je još jednom na kraju istaknuo važnost njihova volonterskog djelovanja i posebno brige za djecu koja kroz programe udruga ostvaruju hvalevrijedne aktivnosti i stiču mnoga nova znanja i vještine .

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime