Home Vijesti Kvarnerski otoci spremno dočekuju jednu od najvećih svjetskih utrka u brdskom biciklizmu – MITAS 4 ISLANDS

Kvarnerski otoci spremno dočekuju jednu od najvećih svjetskih utrka u brdskom biciklizmu – MITAS 4 ISLANDS

0
Kvarnerski otoci spremno dočekuju jednu od najvećih svjetskih utrka u brdskom biciklizmu – MITAS 4 ISLANDS

Foto: RabDanas

{gallery}Mitas{/gallery}

 

Rab danas oglas

Sudionici utrke Mitas 4 Islands voze po jednu etapu na svakom od četiri otoka – Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Ukupno će preći 270 kilometara staze i ostvariti preko 5000 metara visinskog uspona.

Zagreb, 20. ožujka 2018. – Četvrto izdanje utrke Mitas 4 Islands na Kvarner dovodi šesto biciklista iz tridesetak zemalja – od Danske do Južnoafričke Republike. Najviše ih dolazi iz Belgije i Češke.

.

Utrka će se održati od 11. do 14. travnja 2018. godine. Kreće iz Baške, a vozi se na četiri otoka: Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Iz godine u godinu utrka ima sve jači utjecaj na lokalni turizam.

 

 

„Prošle je godine utrka stvorila ukupni turistički prihod od šest milijuna i petsto tisuća kuna, a reportaže s utrke pratilo je sedamsto milijuna ljudi diljem svijeta. Kad smo ju stvarali, želja nam je bila da utrka bude među deset najposjećenijih na svijetu, a trenutačno je treća u Europi i peta u svijetu. Riječ je o iznimnom uspjehu“, kazao je Tomislav Zobec, direktor utrke Mitas 4 Islands na njezinu predstavljanju.

Zahvaljujući utrci svake se godine sve ranije otvaraju smještajni kapaciteti.

„Jedan od strateških ciljeva Hrvatske turističke zajednice je produljenje predsezone i posezone, a velik utjecaj na to imaju utrke poput Mitas 4 Islands. Hrvatska ima velik potencijal za cikloturizam, a utrke su dodatan poticaj da se ta grana turizma čim snažnije i čim prije kvalitetno razvije. Zaljubljenici u biciklizam su odlični gosti. Riječ je o gostima koji troše oko sedamdeset eura dnevno i koji se rado vraćaju na odredište koje im se svidjelo”, kazala je Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice.

Vlasta Mastrović, voditeljica projekata Turističke zajednice Kvarnera, istaknula je kako se Kvarner, među ostalim zahvaljujući i sportskim te rekreativnim manifestacijama, brendira u destinaciju sporta. Naime, za produljenje sezone važni su gosti koji preferiraju aktivan odmor. Kvarner ima više od dvije tisuće petsto kilometara uređenih biciklističkih i pješačkih staza.

 

Na pressici delegacija TZG Raba i TZO Lopara, a na stolu nezaobilazna “Rabska torta”

Pressici je nazočila i rapska delegacija koju su činili Ivana Matušan, direktorica Ureda TZG Rab; Luka Perčinić, voditelj marketinga TZG Rab te Marin Mušćo, direktor TZO Lopar. Rabljani su ovom prilikom ukrasili i konferencijski stol, naime za ovu prigodu Pekarnica slastica “Vilma” pripremila je Rabsku tortu posebno oblikovanu da tvori nazi utrke “4 Islands”.

Ove se godine utrka prvi put boduje po međunarodnom sustavu bodovanja u brdskom biciklizmu – UCI. Za odličje će se boriti i biciklisti hrvatske reprezentacije Kristijan Budimir i Lorenzo Marenzi.

Zadovoljstvo održavanjem ove utrke, sada već četvrti puta zaredom, ne krije ni direktorica Ureda TZG Rab: “Ova je godina obilježena brojkom četiri – utrka 4 Islands broji, kako samo ime govori, četiri otoka, ovo će biti četvrti puta da se održava, a sam grad Rab krase četiri zvonika. Prije nepunih mjesec dana dočekali smo i novi trajekt Rapske plovidbe koji nosi ime “Četiri zvonika”. Vjerujem da će ova utrka biti najbolja do sada – prostor za daljnji napredak vidim u onoj godini kada s organizatorima dogovorimo da cilj utrke bude na otoku Rabu, što je želja obiju rapskih turističkih zajednica još od prve utrke “4 Islands”. Potrudit ćemo se biti najboljim domaćinima jer smo sve ostale predispozicije, vjerujem, ispunili, kazala je Ivana Matušan.

 

Uz brdske bicikliste – sportaše i rekreativce, nastupit će i reprezentativci

Sudionici utrke Mitas 4 Islands voze po jednu etapu na svakom od četiri otoka – Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Ukupno će preći 270 kilometara staze i ostvariti preko 5000 metara visinskog uspona.

Utrka je namijenjena svim brdskim biciklistima – sportašima i rekreativcima. Ove se godine utrka prvi put boduje po međunarodnom sustavu bodovanja u brdskom biciklizmu – UCI. Za odličje će se boriti i biciklisti hrvatske reprezentacije Kristijan Budimir i Lorenzo Marenzi.

Mitas 4 Islands razvio se u veliku sportsku priredbu i odličnu promociju hrvatskog turizma. Našim mladim reprezentativcima želimo uspješno sudjelovanje i plasman među deset najboljih“, kazao je Tomislav Zadro, predsjednik Hrvatskoga biciklističkog saveza.

 

Biciklisti hrvatske reprezentacije Kristijan Budimir i Lorenzo Marenzi

 

Na predstavljanju utrke sudjelovao je i Peter Vesel, svjetski poznati slovenski biciklist i prošlogodišnji pobjednik utrke Mitas 4 Islands u kategoriji Master. Iako je nastupao i na Cape Epicu, najpoznatijoj utrci brdskog biciklizma na svijetu, čast mu je među svjetskom biciklističkom elitom promovirati Mitas 4 Islands.

Na toj je utrci prijevoz između otoka organiziran Jadrolinijim trajektom, a natjecatelji mogu birati između brodskog, hotelskog te smještaja u vlastitoj organizaciji. Zbog njihovih te potreba osoba iz njihove pratnje ove se godine otvaraju hotel Vespera te Valamarovi hoteli Sahara i Corithia.

Mitas 4 Islands jedan je od četiri velika biciklistička događaja koji će obilježiti travanj u Hrvatskoj. Tu su još i Kamenjak Rocky Trails, Tour of Croatia i utrka Svjetskog kupa DH Lošinj.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime