Home Vijesti Požar borove šume na Ekonomiji iznad Mišnjaka rapski vatrogasci uspješno stavili pod kontrolu

Požar borove šume na Ekonomiji iznad Mišnjaka rapski vatrogasci uspješno stavili pod kontrolu

0
Požar borove šume na Ekonomiji iznad Mišnjaka rapski vatrogasci uspješno stavili pod kontrolu

Foto: Izvor: DVD Rab

 

{gallery}Ekonomija Misnjak{/gallery}

Rab danas oglas

 

Naime, kako doznajemo od zapovjednika Područne vatrogasne zajednice otoka Raba, Milivoja Ličine, u četvrtak 19. travnja 2018. u 20:17, VOC Rab je zaprimio dojavu o požaru otvorenog prostora u mjestu Barbat iznad trajektnog pristaništa Mišnjak – predio Ekonomija. Po dojavi na teren je upućena dežurna smjena pod zapovjedništvom Vjekoslava Ćila Bravarića. Dolaskom dežurne smjene oko 20:30h na mjesto događaja, zapovjednik smjene zatražio je podizanje i dolazak svih raspoloživih snaga DVD-a Rab. Požar koji je bio zahvatio borovu šumu pod djelovanjem umjerene bure širio se prema prometnici D-105 i naselju Barbat. Zapovjednik smjene započeo je gašenje obuhvatnom taktikom, a dolaskom zapovjednika PVZO Rab Milivoja Ličine, izvršena je postava cijevne pruge između dvije pozicije postavljenih vatrogasnih grupa čime se obuhvatila cijela ”peta” požara na sjevernoj strani požarišta.

 

Preventivno isključen dalekovod

Radi preventive zatraženo je i izvršeno isključenje 110 kV dalekovoda Rab – Novalja putem ŽC 112 Rijeka. Radi dopreme vode angažirane su cisterne DVD-a Rab i DVD-a Lopar. Dio požara se natapao naprtnjačama. Tijekom gašenja bila su formirana dva sektora rada. Noć i nepristupačan teren otežavali su gašenje, no vatrogasci su uspijeli spriječiti širenje požara na ostalu povšinu borove šume koja se procijenjuje na 10-ak hektara. Požar u čijem su gašenju sudjelovala 32 vatrogasca i 9 vozila, pod potpunu je kontrolu stavljen negdje oko pola noći. Sa djelatnicima Šumarije Rab dogovoren je obilazak požarišta po povlačenju vatrogasaca.

 

Opožarena površina od 0,5 hektara

Iznimno dobrom početno postavljenom taktikom spriječeno je širenje požara na veću povšinu. Opožarena površina procijenjena je na 0,5 hektara. Požarište je tijekom noći obišao i zamjenik gradonačelnika Grada Raba gosp. Denis Deželjin, ujedno i načelnik Stožera Civilne zaštite.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime