Home Vijesti Želimo vam sretnu i veselu Rabsku fjeru 2015!

Želimo vam sretnu i veselu Rabsku fjeru 2015!

0
Želimo vam sretnu i veselu Rabsku fjeru 2015!

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Neprocjenjiv volonterski trud

Srednjovjekovni ljetni festival 14. Rabska fjera, uz prisutnost svih relevantnih medijskih kuća u Hrvatskoj, svečano je otvoren u subotu navečer, a goste i domaćine te posebno predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, najprije je na Trgu Municipium Arbe, pozdravio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić. Grgurić se od srca zahvalio svim sudionicima Fjere, posebno vrijednim članovima rapskih udruga i prijateljima iz susjednih europskih zemalja, raspoređenih u više od 100 radionica po starom gradu bez kojih Fjera ne bi bila to što jeste, simbol neprocjenjivog truda i golemog volonterskog rada na očuvanju tradicije i kulture.

Spominjući povijest Municipiuma i turistizma na Rabu, gradonačelnik je podsjetio na to da je prošla 651. godina od prvih Rabskih ferija, 126. od početaka organiziranog bavljenja turizmom, da rapski turistički gigant Imperial upravo ove godine obilježava 50. godina postojanja, 60. je godina na Rabu aktivna i jedna od najznačajnijih i najboljih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, Psihijatrijske bolnice Rab, a posebno je istaknuo 20. godišnjicu ponosa Raba, nadaleko poznatih i priznatih Rapskih samostreličara. 

Rab danas oglas

Prisutne je potom pozdravila i visoka pokroviteljica manifestacije predsjednice RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je u kratkom obraćanju zahvalila Rabljanima na toplom dočeku, kazavši da je rapski ambijent predivan te da joj je Fjera već od ranijih posjeta ostala u lijepom sjećanju kao jedan od najljepših događaja na Jadranu. Prisjetila se i lanjskog susreta s rapskim samostreličarima u Mariji Bistrici kada je obećala da će i kao predsjednica Republike Hrvatske doći posjetiti Fjeru.

“Danas kada turisti ne traže smo sunce more i plažu već i kulturna zbivanja i događaje, Rabska fjera jedan je od dragulja, koji na najljepši način predstavlja našu povijest, sadašnjicu, naše stare zanate i tako slavi ribare, težake i ljude koji su dali i udišu život ovome otoku i našoj hrvatskoj domovini”, kazala je predsjednica i pozvala sve se dobro zabave.

Neka Fjera počne!

Ceremonija otvaranja započela je silaskom povorke sudionika Fjere, predvođene rapskim samostreličarima i uz zvuke bubnjeva, niz skale Bobotine do Trga sv. Kristofora. Dobar dio od ovogodišnjih preko 600 sudionika – knez, samostreličari, vijeće, suci, notari, plemstvo, zanatlije, trgovci, umjetnici i puk tamo su se skupa s gostima iz Republike San Marino, Njemačke, Slovenije, Italije i Dubrovnika predstavili posjetitiljima koji su u potpunosti ispunili Trg i okolne zidine.

Nakon žonglerskog, folklorno-plesnog i glazbenog programa na kojem su po prvi puta samostalno nastupili i članovi bubnjarske sekcije Udruge rapskih samostreličara, gradonačelnik i “knez rapski” Nikola Grgurić dao je zapovjed da fjera počne, podignuta je festivalska zastava, fanfarist je odsvirao svoju dionicu, a početak fjere označio je pucanj gradskog topa.

Uslijedio je svečani prolazak povorke sudionika Srednjom ulicom do Gradske lože, gdje su se predjednica Grabar Kitarović i gradonačelnik Nikola Grgurić upisali u knjigu plemstva, program je nastavljen obilaskom srednjovjekovnih radionica i starih zanata.

Povijesni temelji najvećeg obnovljenog srednjovjekovnog festivala

Rabska fjera prvi je i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, a temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. kada je Veliko vijeće grada Raba odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Fjerom se slavi cjelokupna kulturno-povijesna baština i promovira rapski turizam. Čuva se uspomena na nekadašnji Rab koji je slavio svoju slobodu i samostalnu općinu – municipij, a posvećena je i uspomeni u čast sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba. Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, a u novije vrijeme svečanosti su skrećene na tri dana i tri blagdana – Sv. Jakova, Sv. Ane i Sv. Kristofora.

Tijekom Fjere cijeli se grad vraća u prošlost. Tako i ove godine mali obrtnički dućani i zanatske radionice posjetiteljima omogućuju da na gradskim ulicama izravno vide vide kako se na tradicionalni način izrađuju razni odjevni predmeti, ukrasi ili “pomade”. Bogata je gastronomska ponuda, nude se i tradicionalna jela, a grad je ispunjen pjesmom i plesom.

Očekuje se da će i ove godine, kao i prethodnih, tijekom tri dana festivala, Rab posjetiti oko 30 tisuća turista.

Rapska fjera nastavlja se u nedjelju, a završit će u ponedjeljak, kada će, među ostalim, biti održane tradicionalne Rapske viteške igre i nadmetanje u gađanju samostrelom Udruge rabskih samostreličara.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime