logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 29 Travanj 2018 20:01

Križi 2018. – Hod pun nade u ovom uzburkanom dobu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(7 glasa/-ova)
Križi 2018. – Hod pun nade u ovom uzburkanom dobu Foto: Hrvoje Hodak

Nekada, kada su mitovi i traganje za smislom vlastitoga bića i svijeta bili još stvarni, možda su se zlo, patnje i neuspjesi mogli smatrati izuzecima, a život je bilo moguće voditi s osjećajem odgovornosti i u strahu od Boga, danas, u trećem tisućljeću više nije tako. Potraga je postala pojedinačna, osobnija, teža, jer se osjećamo usamljeni pri traženju znakova i naznaka koji nam pomažu ostati smirenima u svijetu koji je postao zbrkan i površan, u ponekad teškom i bolnom životu koji nas ipak i dalje očarava.

 

Nakon što je prošao i posljednji hodočasnik, uključili su se na začelju i žitelji grada Raba, vjernici župe Uznesenja Marijina s biskupom i svećenicima. Svi zajedno prolazeći Srednjom ulicom pjevali su pjesme, i nije im bio potreban osjećaj za vrijeme, već spoznaja da su dio sveukupnosti, da su zaista dio ovoga otoka koji je danas „disao“ zajedno, a hodočasničke procesije su spojile sjever i jug, istok i zapad ovoga otoka, združilo sve ljude.

Svaki je hodočasnik danas, baš svaki ponaosob, krenuo za Križima iz Lopara, Supetarske Drage, Mundanija, Kampora, Banjola i Barbata sa svojim mislima i s nadom pretočenom u pjesmu i molitvu, jer nijedna slijepa ulica, nijedan neprelazni zid, niti patnja, pa ni ona najveća i neobjašnjiva, nije i ne može biti lišena nade, niti je vrijeme provedeno u njoj - izgubljeno vrijeme. Sve ima smisla, i nema beskorisnih osoba niti stvari lišenih značenja. Svaki od hodočasnika bio je „junak“ na svoj način, jer hodali su srcem, skromno, potiho i gotovo anonimno, noseći vlastite osobne priče. Na tom svom junačkom putu, a ne u snovima i zabludama, našli su vlastito zadovoljstvo, poistovjećujući ovaj hod sa življenjem života samoga, s jednim velikim putovanjem. Predvođeni svojim župnicima, hodajući iza Križa okićenog klasjem žita, simbolom rada i plodnosti, i svojim stoljetnim zastavama, predstavljajući župu iz koje dolaze, slijevali su se kao rijeka, koja mirno ide svojim tokom, do grada Raba.

 

 

A župljani grada Raba dočekivali su tu "rijeku" ljudi, prihvaćajući pjesmu svake župe i u znak dobrodošlice pjevali su te pjesme zajedno s hodočasnicima. Čekali su sve sudionike ovoga hoda kako bi ih blagoslovili Čudotvornom Rapskom Gospom koju već po tradiciji u svojim rukama drži biskup, ovoga puta mons. dr. Ivica Petanjak. Prolazili su mirno i radosno s osmjehom na licu upirući pogled u sliku Gospe i svojom pjesmom kao da su na tajnoviti način zrakom odašiljali valove topline svojih razdraganih srca.

Nakon što je prošao i posljednji hodočasnik, uključili su se na začelju i žitelji grada Raba, vjernici župe Uznesenja Marijina s biskupom i svećenicima. Svi zajedno prolazeći Srednjom ulicom pjevali su pjesme, i nije im bio potreban osjećaj za vrijeme, već spoznaja da su dio sveukupnosti, da su zaista dio ovoga otoka koji je danas „disao“ zajedno, a hodočasničke procesije su spojile sjever i jug, istok i zapad ovoga otoka, združilo sve ljude.

 

 

Vlč. Božidar Volarić za Križima poveo i svoje župljane iz Njivica na Krku

Pjesmom se stiglo u crkvu Uznesenja Marijina kako bi svi zajedno slavili euharistiju. Predvodio ju je biskup mons. dr. Ivica Petanjak, a koncelebrirali su svi svećenici otoka Raba, a kao gost je stigao i vlč. Božidar Volarić sa svojim župljanima iz Njivica, na otoku Krku, koji su se pridružili župi Mundanije i župi Banjol, jer je vlč. Volarić prije bio župnikom Banjola i Mundanija.

 

 

Biskup Ivica u svojoj homiliji je vrlo jednostavno, svima razumljivo, objasnio kako jedino katolici imaju najviše sakramenata, a pomažu nam da sačuvamo našu vjeru u vremenima ravnodušnosti pa i mlakosti. Stoga moramo drugima donijeti svjetlo vjere, iako niti mi sami nismo u stanju braniti plamteću baklju svoje vlastite vjere. Jer što će nam slavljenje svetih sakramenata, Prve Pričesti, Krizme..., samo radi slavlja, a bez srca, bez Boga, sve je samo tradicija i sve tu prestaje. Jer ne možemo reći da smo kršćani samo kada nam to odgovara, samo za neke „fešte“, a kada one prođu više to nismo. Zato stanimo i razmislimo malo bolje, dublje o ovim problemima života, koji su prisutni danas u svim sredinama. Treba raditi, odgajati i sebe i druge, svjedočiti kako se ne treba bojati života, odgovornosti… Pa i Biblija nam kaže kako od početka pa sve do danas nema nego dva puta kojima možemo ići, put dobra ili put zla, nema malo jednoga i malo drugoga, ili jesi ili nisi za Krista. Ali ako nalazimo kontakt, vezu, susret s Bogom tada izviru vode milosti iz dubine zdenca, tada imamo svjetlo koje nam pokazuje put, pravi put na kojemu možemo svjedočiti, biti hrabri i ne zanijekati da smo kršćani.

 

 

Nakon završetka sv. mise svi sudionici mogli su se okrijepiti prigodnim obrokom po pristupačnim cijenama na Trgu Municipium Arba koji su omogućili Grad Rab, TZG Raba, POU Rab, Imperial d.d. – managed by Valamar, Općina Lopar i TZO Lopar .

 

  • Napisala: Ružica Kaštelan
Pročitano 4506 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1