logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Nedjelja, 06 Svibanj 2018 10:19

U Velikoj vijećnici Grada Raba predstavljena knjiga o prof. dr. sc. Vinku Ribariću

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
U Velikoj vijećnici Grada Raba predstavljena knjiga o prof. dr. sc. Vinku Ribariću Foto: Ivica Hodak

U Velikoj vijećnici Grada Raba u petak 4. svibnja održano je predstavljanje knjige akademika dr. sc. Petra Strčića: "Prof. dr. sc. Vinko Ribarić, sveučilišni, znanstveni, medicinski, kulturni, književni, poetski, pronalazački, sportski i društveni djelatnik - znanstveni vizionar i pjesnik Raba". Osim autora, akademika Petra Strčića i glavnog lica ove knjige prof. dr. sc. Vinka Ribarića, njezinom predstavljanju u Velikoj vijećnici Grada Raba prisustvovali su, između ostalih; gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, njegov zamjenik Denis Deželjin, rapski župnik, mons. Mladen Mrakovčić, direktorica Ureda TZG Raba Ivana Matušan, pojedini pročelnici gradskih odjela i mnogi drugi.

 

Moderatori predstavljanja ove knjige bili su Irena Ivić i Miljenko Tariba, koji su, izmjenjujući se u toj ulozi, upoznali prisutne s likom i dijelom gospodina Vinka Ribarića, pročitavši pritom i nekoliko njegovih pjesama od kojih su se neke našle i na stranicama predstavljenog izdanja, a toplom akustičnom ugođaju u Vijećnici Grada Raba, uvelike je doprinijeo i gospodin Boris Kazija znalački prebirući izbor klasičnih tema po žicama svoje gitare.

 

O samoj knjizi, točnije o njezinom glavnom liku, gospodinu Vinku Ribariću, prvi je govorio autor knjige, akademik Petar Strčić. On je među ostalim kazao da je životni put prof. dr. sc. Vinka Ribarića bio iznimno uspješan, plodonosan i raznorodan, počevši od najranijeg djetinjstva u Rabu, pa sve do današnjih dana. Put je to, kazao je Strčić, dug osam i pol desetljeća, od početnih do zvjezdanih dosega na, kako i naslov knjige govori, sveučilišnom, znanstvenom, medicinskom, kulturnom, književnom, poetskom, pronalazačkom, sportskom i društvenom planu.

 

S nekoliko rečenica okupljenima se obratio i gradonačelnik Nikola Grgurić kazavši kako nakon svega što je o gospodinu Vinku Ribariću rečeno na ovoj prezentaciji, i svega o čemu u knjizi piše njezin autor akademik Petar Strčić, vezano uz znanstveni, ali i doprinos u umjetnosti i kulturi gospodina Ribarića, slobodno se može reći da je postigao ono za što bi mnogima bilo potrebno pet, šest života.

 

Na kraju o knjizi je nekoliko riječi rekao i njezin glavni junak prof. dr. sc. Vinko Ribarić. Pomalo u šali kazao je: „Znam da se ovakve knjige obično pišu nakon smrti glavnih junaka. Mene je, međutim, ugodno iznenadio moj prijatelj, akademik Petar Srtčić, koji mi je ponudio napisati ovakvu knjigu. I, eto – našalio se Ribarić, zahvaljujući upravo ovom mojem dragom Bodulu (Strčiću) izašla je knjiga o meni još za moga života."

 

Gospodin Vinko Ribarić složio se s onim što je kazao akademik Strčić govoreći o njegovoj ljubavi prema majci, ocu, moru i rodnom Rabu kao inspirativnim silnicama Ribarićevog poetskog stvaralaštva. Iskoristio je priliku i zahvalio se svima koji su mu pomogli u tiskanju ove knjige, počevši od njezinog autora akademika Strčića do glavnog sponzora Grada Raba. Pripremu i tisak ovog izdanja knjige potpisuje READY2PRINT iz Rijeke.

Pročitano 1292 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

seakayakcroatia