logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Četvrtak, 24 Svibanj 2018 04:45

Vrijedni učenici OŠ Ivana Rabljanina Rab u svjetskom projektu čišćenja morskog dna efektivnim mikroorganizmima

Napisao/la OŠ Ivana Rabljanina Rab
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Vrijedni učenici OŠ Ivana Rabljanina Rab u svjetskom projektu čišćenja morskog dna efektivnim mikroorganizmima Foto/Izvor: OŠ Ivana Rabljanina Rab

Učenici 6-ih razreda (njih 90ak) pod vodstvom učiteljice prirode Ivane Maričić uložili su svoje vrijeme i energiju u izradu glinenih kugli. Glinene kugle napravili su uz pomoć efektivnih mikroorganizama (EM), tj. uz pomoć dobrih bakterija.

 

 

 

Efektivni mikroorganizmi imaju raznoliku uporabu u pročišćavanju voda u prirodi, otpadnih voda te pružaju pomoć biljkama u prirodi. Nakon održane edukacije o koristi EM glinenih kugli učenici su dobili dodatnu motivaciju i napravili oko 1000 kugli. EM kugle biti će bačene u more tijekom prvog tjedna u lipnju, nakon faze fermentacije.

 

"Tretiranje morskog dna efektivnim mikroorganizmima u potpunosti je prirodan i bezopasan proces. Nakon što EM glinene kugle dospiju na morsko dno, glina se postepeno topi, a dobre bakterije iz glinenih kugli „nastanjuju“ morsko dno. Na morskom dnu one će pročistiti mulj, ukloniti neugodne mirise iz mora i omogućiti morskim algama da neometano rastu. Sve to prouzročit će čišće more za život morskih organizama i za kupanje. U našoj namjeri pomažu nam djelatnici Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ i EM tehnologije Rijeka", kazala nam je učiteljica Ivana Maričić.

Pročitano 2118 puta

seakayakcroatia