Home Vijesti Održana neuobičajeno kratka VIII. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba

Održana neuobičajeno kratka VIII. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba

0
Održana neuobičajeno kratka VIII. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

 Nema govora o financijskim dubiozama, naprotiv, Grad je itekako financijski stabilan, nedospijele obveze Grada na današnji dan iznose negdje oko 6.530.000,00 kn, a sjetimo se, prije tri godine te su obveze iznosile su 26 milijuna kuna.” (Nikola Grgurić)

Rab danas oglas

U aktualnom satu pitanja upućena gradonačelniku Nikoli Grguriću i njegovim suradnicima – zamjeniku gradonačelnika Denisu Deželjinu i određenim pročelnicima – postavila su samo dva vijećnika; Svjetlana Dumić i Kristijan Fafanđel.

 

Izdvojit ćemo pitanje vijećnice Dumić koju je zanimalo da li je završena kupoprodaja između Grada i vlasnika Hotela Arbiana i da li je Grad uprihodovao novac od kupoprodaje zemljišta?

Nakon što joj je pročelnik Puljar-Matić odgovorio da je Ugovor o kupoprodaji u cijelosti konzumiran, odnosno da je Gradu plaćena kupoprodajna cijena i da se Hotel Arbiana uknjižio na predmetnu nekretninu, vijećnicu Dumić zanimalo je zašto se Grad, unatoč ovom izvanrednom prihodu, kratkoročno zadužuje i ima li možda u Gradu kakvih financijskih dubioza?

Odgovorio joj je Gradonačelnik Grgurić: “Kupoprodaja dijela gradskog zemljiša Hotelu Arbiana, čiju investiciju u potpunosti podržavam jer konačno je “Arbiana” reprezentativni hotel u punom smislu te riječi, nema apsolutno nikakve veze s bilo kakvim financijskim dubiozama u Gradu Rabu.
Naime, prodajom te nekretnine Grad je uprihodovao negdje oko 280.000,00 kn, a ova Odluka o kratkoročnom zaduženju koja se nalazi pod točkom jedan dnevnog reda ne ukazuje na nikakvu financijsku dubiozu Grada već je riječ o čistoj logici likvidnosti. Naime i naš se gradski proračun najviše puni nakon dolaska turista i početka turističke sezone, a financiranje projekata čije ćemo provođenje ovim kratkoročnim zaduženjem olakšati, pripremjeno je iz drugih izvora. Nema govora o financijskim dubiozama, naprotiv, Grad je itekako financijski stabilan, nedospijele obveze Grada na današnji dan iznose negdje oko 6.530.000,00 kn, a sjetimo se, prije tri godine te su obveze iznosile su 26 milijuna kuna”, zaključio je Grgurić.

 

Vjećnika Fafanđela zanimalo je na koji način Grad može uvesti red na svojim javnim površinama i može li krenuti s upozoravanjem i sankcioniranjem onih koji na tim površinama stvaraju nered?

Zamjenik gradonačelnika, Denis Deželjin, prihvatio je sugestiju vijećnika Fafanđela i kazao da će Grad svakako ići s upozorenjima i opomenama prema vlasnicima koji nepropisno odloženim stvarima evidentno stvaraju nered na javnim površinama, te je dodao kako, nažalost, po čitavom otoku imamo niz područja na kojima možemo vidjeti prizore koji niti u jednoj sredini ne bi smjeli biti prihvatljivi. S tim u vezi apelirao je na sve žitelje otoka Raba da i vlastitim primjerom utječu na podizanje stupnja komunalne uređenosti našega otoka.

 

Prihvaćena Odluka o kratkoročnom zaduživanju Grada kod PBZ-a

Potrebu kratkoročno zaduživanja Grada Raba kod Privredne banke Zagreb, po prvoj točki dnevnog reda obrazložila je pročelnica za financije Martina Španjol. Ovakvo zaduženje, naglasila je pročelnica Španjol, potrebno je kako bi se premostio jaz u poslovanju, odnosno platile obveze za realizaciju projekata do primitka pomoći iz drugih proračuna. Slijedom toga Grad se mora kratkoročno zadužiti kod Privredne banke revolving kreditom po principu prekoračenja po poslovnom računu prema ponudi Privredne banke Zagreb d.d. Nakon što se predložena Odluka o zaduženju prihvati i kada stupi na snagu, gradonačelnik će potpisati Ugovor o kratkoročnom kreditu naglasila je pročelnica Martina Španjol.

Uz napomenu da je rijeć o kreditu u iznosu od 3.000.000,00 kuna, predložena je Odluka prihvaćena s 8 glasova ZA, jednim PROTIV i s dva SUZDRŽANA glasa.

 

Točkama 2. i 3. dnevnoga reda GV obrazložena su i potom prihvaćena dva Prijedloga iz komunalnog djelokruga.

Najprije su sukladno I. izmjenama i dopunama konsolidiranog proračuna Grada Raba, predložene I. izmjene i dopune Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture kojeg je za tekuću kalendarsku godinu temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu donijelo predstavničko tijelo JLS-a.

Naime, ukupna sredstva predviđena za realizaciju Programa tim Prijedlogom iznose 14.559.999,32 kn, što je povećanje za 2.909.999,32 kn. Prvenstveni razlog predmetnog povećanja, kazao je u svojem obrazloženju pročelnik za komunalni sustav i zaštitu okoliša Matko Krstačić, je ostvarivanje uvjeta za nastavak razvoja sustava gospodarenja otpadom odnosno izgradnje reciklažnog dvorišta, izrade glavnih projekata sanacije i zatvaranja odlagališta i projekta sortirnice, te nabava kontejnera za selektivni otpada, pa su slijedom navedenog osigurana su dodatna sredstva. Razlog povećanja prihoda komunalnog doprinosa, kazao je Krstačić, nastao je prijenosom viška sredstava iz prethodne godine temeljem Odluke o raspodjeli rezultata.

Točkom 3 dnevnoga reda predložene su I. izmjene i dopune Programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2018. godinu, čime je predviđeno da ukupna sredstva za realizaciju tog Programa iznose 6.235.079,93 kn. U ovom slučaju razlika, odnosno povećanje prihoda komunalne naknade odnosi se na višak sredstava iz prethodne godine od 135.079,93 kn temeljem Odluke o raspodjeli rezultata, a slijedom navedenog, kazao je u obrazloženju Krstačić, došlo je do povećanja po stavkama materijal i dijelovi za novogodišnju i svečanu rasvjetu te na održavanje ormarića na javnim površinama.

 

U nastavku sjednice, nakon obrazloženja pročelnika Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Zvonka Puljara – Matića, s 9 glasova ZA, jednim PROTIV i jednim SUZDRŽANIM glasom prihvaćene su i prve izmjene u programima javnih potreba u KULTURI i u SPORTU.

 

Posljednjom, šestom točkom dnevnog reda rješeno je pitanje davanje koncesije za obavljenje usluga dimnjačarstva u gradu Rabu. Na natječaj su se javila tri ponuđaća od kojih čak trojica, po riječima pročelnika Krstačića nisu udovoljavala postavljernim kriterijima. U takvoj situaciji koncesija je za obavljanje ove uslužne djelatnosti na Rabu odobrena tvrtki “DINKO” d.o.o. iz Pitomače.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime