Home Vijesti Subota u znaku završne fešte Festivala otočne janjetine

Subota u znaku završne fešte Festivala otočne janjetine

0
Subota u znaku završne fešte Festivala otočne janjetine

Foto: Foto: Petar Lupić & Hrvoje Hodak

 

Program ove tradicionalne manifestacije započeo je u 17:30h na prostoru “Starog Varoša” 17. izložbom rapska ovce na kojoj je sa svojim kolekcijama sudjelovalo osam rapskih ovčara, članova Udruge ovčara Škraparica.

Rab danas oglas

Organizaciju 17. Izložbe rapske ovce potpisuju Udruga ovčara „Škraparica“ Rab, Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, Turistička zajednica Grada Raba i „Imperial“ d.d. Rab, a pokrovitelji su i ove godine bili Ministarstvo poljoprivrede i Grad Rab.

 

  Foto: Hrvoje Hodak 

 

Prisutne ovčare i ostale posjetitelje izložbe redom su pozdravili; Tatjana Sinković, dipl. ing., inače, načelnica Službe za razvoj ovčarstva, kozarstva i uzgoja malih životinja, Tomislav Vidas, predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača ovca i koza, Nedjeljko Beg, predsjednik Udruge ovčara „Škraparica“, dipl. ing. Danijel Mulc, stručni savjetnik – specijalist u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić i prof. dr. sc. Boro Mioč s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Svi su se oni u svojim obraćanjima prisjetili prve Izložbe rapske ovce i velikog doprinosa revitalizaciji ovčarstva na otoku i šire prvog predsjednika Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, pok. gospodina Antuna Jureše – Tonija, te su sa zadovoljstvom konstatirali da je izložba, koja se nalazi pred svojom punoljetnošću, uz razumijevanje lokalne zajednice, prerasla u lijpeu i izuzetno posjećenu višednevnu manifestaciju Festival otočne janjetine.

 

Nakon što je stručni žiri pogledao i ocijenio sve izložene primjerke ovaca i ovnova, program je nastavljen natjecanjem u posebno atraktivnom striženju ovaca. Ove godine uvjerljivo je najbolja bila Mirjana Orlić iz Baške na otoku Krku koja je rezultato 3′,10″ potukla i mušku konkurenciju. iza nje su u ženskoj konkurenciji ostale izvrsne rapske ovčarke; drugoplasirana Biserka Hasanagić i treća Marija Krstinić. U muškoj konkurenciji najbolji je bio Franjo Toić sa Cresa s rezultatom 3′,19″ , drugi je bio Marinko Orlić s Krka, a treći rapski predstavnik Ivan Krstinić. Inače, u striženju ovaca natjecalo se sedam natjecatelja; dvoje s otoka Krka, jedan s otoka Cresa, troje s Raba, i kao iznenađenje Ivana Majdenić, dr. vet. med., inače, predstojnica Područnog ureda Hrvatske poljoprivredne agencije.

 

  Foto: Hrvoje Hodak 

 

Stručni žiri najboljom je proglasio kolekciju Davorke Beg iz Mundanija, ovnom šampionom i ove je godine proglašen onaj u vlasništvu Nedjeljka Bega, inače predsjednika rapske Udruge ovčara „Škraparica“, a nagrade pobjednicima 17. Izložbe rapske ovce uručili su gradonačelnik Nikola Grgurić i već spomenuti gosti; Tatjana Sinković i Danijel Mulc.

 

Svi posjetitelji na Starom Varošu mogli su uživati i u ponudi tradicionalnih jela, slastica i pića pripremljenih od članova Udruge Mocira.

 

 Foto: Hrvoje Hodak 

 

Nešto niže, na samom Trgu sv. Kristofora pažljivo se pripremala vatrica za novo gastro-natjecanje u pripremanju janjećih jela u brunčićima (kotlićima), a posjetitelji su već mogli uživati i u gastro ponudi djelatnika Imperiala d.d. Rab, dok se za izvrstan glazbeni doživljaj pobrinuo riječki bend XFINITY.

 

U spravljanju janjećih brunčića, zbog nekih odustanaka u posljednji tren, od najavljenih 9, sudjelovalo je samo 5 ekipa sastavljenih od članova vrijednih otočnih Udruga: Komin, ŠRK Dolin, ŠRD Tunera, DSR Kampor, UDVDR Rab, a svaku ekipu činila su po dva natjecatelja.

 

Vrsni tročlani kuharski žiri činili su; predsjedavajući Tomislav Špiček, jedan od najpoznatijih kuhara u Hrvatskoj, kojeg su dodatno proslavili nastupi u kulinarskim TV-showovima, i također poznati rapski gastro-majstori Andrija Kordić i Zdravko Šajbić – Čupko.

 

 

Foto: Petar Lupić 

 

Oni su osvajačima titule „NAJBRUNČIĆ“ proglasili ekipu UDVDR-a Raba koju su činili Joško Deželjin – Bepo i Jozo Herceg, a nagradu su im zajednički uručili gradonačelnik Nikola Grgurić i direktorica Ureda TZG-a Ivana Matušan.

 

Svo to vrijeme, do kasno u noć, veliki broj posjetitelja na Varošu, među kojima se našao i znatan broj stranih gostiju, zabavljao je već spomenuti riječki sastav XFFINITY.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime