Home Vijesti Lipanjska svečanost otvaranja Donje ulice i nastavak obilježavanja 50. obljetnice bratimljenja Raba i San Marina

Lipanjska svečanost otvaranja Donje ulice i nastavak obilježavanja 50. obljetnice bratimljenja Raba i San Marina

0
Lipanjska svečanost otvaranja Donje ulice i nastavak obilježavanja 50. obljetnice bratimljenja Raba i San Marina

Foto: Foto: Hrvoje Hodak i arhiva Ivice Hodaka

 

Svečano otvaranje Donje ulice

Svečanost povodom okončanja radova na obnovi Donje ulice, odigrat će se u petak 15. lipnja s početkom u 11.30 sati. Događaj je to, kazao je gradonačelnik Grgurić, od višestrukog značenja za žitelje grada, ali i za čitav otok Rab, koji svoju povijesnu važnost, baštinsku i turističku prepoznatljivost, višetisućljetni razvojni kontinuitet, crpi upravo iz živog srca svojega grada. Svečanost na Donjoj ulici svojim će sudjelovanjem uveličati Udruga rapskih samostreličaraLimena glazba DVD-a Rab i Dječja sekcija FD „Rapski tanac“.

Rab danas oglas

Podsjetimo, riječ je o investiciji koja je većim dijelom, u iznosu od oko četiri milijuna kuna, financirana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i proračuna Republike Hrvatske, dok je oko dva milijuna kuna izdvojeno iz proračuna Grada Raba za obnovu 1.050 četvornih metara parterne površine.

Položena je gotovo kompletna infrastruktura, oborinska i fekalna kanalizacija i vodovod, a uz tu infrastrukturu koja je bila u obuhvatu ovog projekta i koja se financira kroz ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kojeg Grad provodi preko Komunalnog društva VRELO d.o.o., izvedeni su i radovi na zamjeni dijela niskonaponske mreže, te je položen i dio visokonaponske mreže za priključak na buduću trafostanicu koju će HEP postaviti ovdje za potrebe dijela povijesne jezgre. Zamijenjeni su naravno i dotrajali kabeli, a osim toga postavljene su cijevi za ostvarivanje mogućnosti spuštanja telefonskih kabela pod zemlju.

Kod samog projektiranja i kasnije kod ishođenja uvjeta za izvođenja radova, za odabir kamenog popločenja konzultirano je Ministarstvo kulture RH, odnosno Konzervatorski odjel u Rijeci, pa su tako projektom predviđene kamene ploče debljine 7 cm, definirana je širina, vrsta i boja fuga. Popločenje je izvedeno po uzoru na popločenje Gornje i Srednje ulice, dakle sa središnjom pasicom i na nju okomito postavljenim kamenim pločama, a umjesto lijevano-željeznih poklopaca na oknima infrastrukture izvedeni su kameni poklopci. Na taj način, sva okna, koja su nažalost neizbježna i kojih duž Donje ulice ima dvjestotinjak, što vodovodnih, što za odvodnju, uklopljena su u kamenu vizuru partera. 

 

Novo lice Donje ulice

 

Sverapska svečanost povodom okončanja radova na obnovi Donje ulice, odigrat će se u petak 15. lipnja s početkom u 11.30 sati. Događaj je to, kazao je gradonačelnik Grgurić, od višestrukog značenja za žitelje grada, ali i za čitav otok Rab, koji svoju povijesnu važnost, baštinsku i turističku prepoznatljivost, višetisućljetni razvojni kontinuitet, crpi upravo iz živog srca svojega grada. Svečanost na Donjoj ulici svojim će sudjelovanjem uveličati Udruga rapskih samostreličara, Limena glazba DVD-a Rab i Dječja sekcija FD „Rapski tanac“.

– Za mene uređenje Donje ulice ima i osobitu emotivnu dimenziju, ponajviše zbog toga jer je riječ o jednoj od tri glavne ulice povijesne jezgre grada Raba, čije se obnove, prvenstveno zbog kompleksne infrastrukturne problematike, gotovo nitko nije htio dohvatiti, a mnogi su se tome projektu i otvoreno protivili. Uređenjem partera i infrastrukure Donje ulice zapravo smo tek otvorili mogućnost za njezin daljnji procvat, i tako na najbolji mogući način povećali vrijednost našega grada.

 

50 godina od potpisa Povelje bratimljenja između Raba i San Marina

Tadašnje političke okolnosti nisu mogle bitno ni pomoći ni odmoći uspostavljanju prijateljskih odnosa između ova dva grada, na njih su presudno utjecale dvije životne priče, ili bolje rečeno živa legenda o sv. Marinu, rapskom klesaru, koji je bježeći pred Dioklecijanom našao svoje utočište na Monte Titanu, gdje je 301. godine osnovao Republiku, i jedan nadasve tužan događaj i smrt sanmarineškog studenta Narcisa Monaldija, koji je boraveći pod vodstvom prof. Rossija s grupom studenata na Rabu 1959. godine, ovdje nesretno skončao svoj mladi život. (Željko Barčić – Uvodnik Rapskog lista br. 3, 2008. godine)

 

– Potpisivanje Povelje bratimljenja između Općine Rab i Grada San Marina, napisao je točno prije 10 godina u uvodniku Rapskog lista tadašnji gradonačelnik Raba, gospodin Željko Barčić, bio je bez sumnje jedan od rijetkih, netipičnih primjera uspostavljanja prijateljskih odnosa lokalnih samouprava sa zapadnim svijetom, mada se tada već radilo o kasnim šezdesetim godinama, kada je i u bivšoj državi već naglašenija demokratičnija i liberalnija politika. No političke okolnosti, nisu mogle bitno ni pomoći ni odmoći uspostavljanju prijateljskih odnosa između ova dva grada.

Na njih su presudno utjecale dvije životne priče, ili bolje rečeno živa legenda o sv. Marinu, rapskom klesaru, koji je bježeći pred Dioklecijanom našao svoje utočište na Monte Titanu, gdje je 301. godine osnovao Republiku, i jedan nadasve tužan događaj i smrt sanmarineškog studenta Narcisa Monaldija, koji je boraveći pod vodstvom prof. Rossija s grupom studenata na Rabu 1959. godine, ovdje nesretno skončao svoj mladi život.

Od tada pa do potpisivanja Povelje o bratimljenju, niču prijateljstva među obiteljima Kaloćira, Usmiani, Stojnšek, Legac, Javoran, Tonsa s obiteljima iz San Marina – Fantini, Partisani, Alfio, Rossi, Mancini i drugih. Kako su prijateljstva jačala, bilo je prirodno povući čin institucionalnog povezivanja dvaju gradova, koji se dogodio 22. 06. 1968. u San Marinu, a čiji su potpisnici bili Capitano di Castello di San Marino Giovani Batista Busignani i Zvonko Guščić, tadašnji predsjednik SO Rab.

 

 

Gradonačelnik San Marina Giovanni Busignani prilikom predaje medaljona tadašnjem saborskom zastupniku Rudolfu Kureliću, osim njih, na slici su još Zvonko Gušćić – predsjednik SO Rab (prvi s lijeva), Dragan Bačić, Josip Jerić-Jole i Vjekoslav Legac (Foto arhiva Ivice Hodaka)

 

– Ova godina čitava je prožeta događanjima kojima će se obilježavati 50. obljetnica bratimljenja između gradova Raba i San Marina, a prvo takvo događanje, kazala nam je ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić, bilo je otvaranje izložbe fotografija iz vremena potpisivanja Povelje, u crkvi sv. Katarine. Sada nam slijedi drugi korak ovog svečanog retrospektivnog obilježavanja.

Program je, doznajemo, izuzeteno bogat jer će se odvijati paralelno s Danom antifašističke borbe i s Danom državnosti RH, ali i zbog toga što je tijekom proteklih nekoliko godina omogućeno povećanje opsega programa iz područja kulture, pa se u gradu Rabu tijekom godine sada nude i neke sasvim nove manifestacije poput Kantuna, Rab Jazz Festivala ili primjerice jednog sveobuhvatnog programa obilježavanja Adventa na Rabu.

 

 Gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić u društvu direktorice Ureda TZG Raba Ivane Matušan i ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarine Ribarić

 

Početak Rapskih glazbenih večeri i manifestacije “Kantuni”

– Četvrtak je na Rabu tijekom ljetnih mjeseci, kazala je Ribarić, već 30-ak godina rezerviran za Rapske glazbene večeri, a one će ove godine biti otvorene 21. lipnja u 21.00h, koncertom Ansambla za ranu glazbu “Canso” u crkvi sv. Križa. Istovremeno u parku Dorka, od 21.00h do pola sata iza ponoći, odvijat će se prva ovogodišnja večer “Kantuna”, manifestacije koja će kroz naredna tri dana svojim bogatim programom zahvatiti i ostale rapske “kantune” – Trg Slobode (Pjacetu) i samostan sv. Ivana.

 

Malonogometni turnir reprezentacija Hrvatske, San Marina i Češke

Od 22. do 24. lipnja u rapskoj Sportskoj dvorani odigravat će se zanimljiv prijateljski malonogometni turnir na kojem će sudjelovati reprezentacije Hrvatske, San Marina i Češke, a kao zalog nadolazećim godinama prijateljevanja među novim generacijama Rabljana i Sanmarineza, u Maloj vijećnici Grada Raba u nedjelju 24. lipnja u 11,00 sati bit će potpisana Obnova Povelje o bratimljenju između Grada Raba i Castella San Marino.

 

Viteško nadmetanje samostreličara San Marina i Raba

Za 25. lipnja, koji je ujedno i Dan Državnosti, osim službenog protokola, pripremljen je večernji kulturno-zabavni program, na kojem će već tradicionalno nastupiti Folkolorno društvo “Rapski tanac”, a Rabljanima u goste dolaze i dragi prijatelji, 50-ak članova Federazione balestrieri Sammarinesi, koji će svoju streličarsku preciznost odmjeriti sa svojim domaćinima, rapskim samostreličarima na uvijek atraktivnom viteškom turniru na Trgu sv. Kristofora. Uslijedit će od 22.00h nastup klape “Vinčace” i Jose Butorca, a sve će biti garnirano bogatom gastro ponudom “Imperialovih” ugostitelja.

 

 

 

– S turističkog aspekta, kazala nam je direktorica Ureda TZG Raba Ivana Matušan, obilježavanje objetnice imat će zaista velik utjecaj na dolazak talijanskih turista, kao i na dolazak turista iz Republike San Marino, i to već u drugoj polovici lipnja. Naime TZG Raba je započela ovogodišnju promociju destinacije upravo izuzetno uspješnom prezentacijom u Milanu, a već smo u nekoliko navrata, u suradnji s kolegama iz TZG Lopara, na Rabu ugostili dio talijanskih turističkih novinara. Osim toga, upravo kao reakcija na milansku prezentaciju, već imamo najavu dolaska nove grupe talijanskih novinara na “Rabsku Fjeru”. Ovu obljetnicu između Raba i San Marina obilježavamo i tematski dizajniranim bilboardima kojima duž Jadranske magistrale dočekujemo naše prijatelje i goste.

Prema informacijama koje dolaze od strane “Imperiala” managed by Valamar, kazala je Matušan, Agencija “Mondo imagine”, koja održava katamaransku liniju iz talijanskih luka Pesaro i Cesenatico prema Rabu, također je napravila određene pakete kojima će približiti talijanskim turistima dolazak na otok Rab s osobitim naglaskom na program obilježavanja obljetnice između Raba i San Marina.

 

Proslava dugog prijateljstva

– Ovo je proslava velikog prijateljstva kojeg su tijekom pola stoljeća i više, uz međusobne protokolarne posjete, ponajviše očuvali i jačali mali ljudi, osobito u trenucima kada je bilo najteže. Puno je pojedinaca javnim djelovanjem i osobnim angažmanom, čuvalo taj plamen, i uvjeren sam da je upravo zbog te i takve prošlosti, ovo prijateljstvo neraskidivo, i da ima svoju još ljepšu budućnost, kazao je Grgurić.

Kroz najrazličitije vidove suradnje sa San Marinom koji je iznimna turistička destinacija, Rab bi u perspektivi morao iznaći način da te prijateljske spone i povijest koja nas povezuje, još bolje i kvalitetnije turistički valorizira, zaključio je Grgurić.

 

Sveti Marin trajna poveznica otoka Raba i San Marina

Podsjetimo, Sveti Marin je prema predaji živio na Rabu u 3. i 4. stoljeću, osnivač je Republike San Marino, zaštitnik klesara i lažno optuženih ljudi te trajna poveznica otoka Raba i San Marina. Ovaj klesar u povijesti je ostao upamćen kao utemeljitelj Republike San Marino 301. godine, a njegov spomen-dan obilježava se 3. rujna, na dan njegove smrti. Na taj je datum ujedno i državni praznik u San Marinu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime