Home Vijesti Dan državnosti na Rabu u znaku velikog prijateljstva između Raba i San Marina

Dan državnosti na Rabu u znaku velikog prijateljstva između Raba i San Marina

0
Dan državnosti na Rabu u znaku velikog prijateljstva između Raba i San Marina

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

U jutarnjim satima, prije Svečane sjednice, kod središnjeg križa na gradskom groblju i kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata u Spomen parku “Boškopini”, vijence je položila i svijeće zapalila delegacija Grada Raba predvođena gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, nakon čega je na oba mjesta minutom šutnje odana počast prvom predsjedniku Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu i svim poginulima i umrlima za Domovinu Hrvatsku. U 9 je sati u rapskoj eks katedrali služena i misa zadušnica za sve poginule i umrle za Domovinu Hrvatsku kojoj su prisustvovali i dragi prijatelji iz San Marina.

Rab danas oglas

 

Svečanu sjednicu u dvorani Kina Rab pozdravnim je govorom otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba g. Željko Peran, koji je pored svih uzvanika i dragih gostiju, posebno pozdravio obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, te hrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog rata. Skupu su se zatim redom prigodno obratili: gradonačelnik Grada Raba g. Nikola Grgurić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice g. Kristijan Staničić, pomoćnik ministra turizma g. Robert Pende u ulozi izaslanika predsjednika Vlade RH, zatim zastupnik u Hrvatskom Saboru i načelnik Općine Lopar g. Josip Borić u ulozi izaslanika predsjednika Sabora RH, gradonačelnica Grada San Marina gđa. Maria Teresa Beccari, državni tajnik za turizam Rep. San Marino g. Augusto Michelotti, te u ime svih Capitana Regenata Republike San Marino g. Vittorio Brigliadori (Capitano del Castello di Serravalle).

 

 Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić

 

Osim velikog i dugotrajnog prijateljstva na razini gradova Raba i San Marina, na ovaj svečani dan u kojem Hrvatska slavi svoju državnost, govornici su se prisjetili i činjenice da je međunarodno priznanje Hrvatske, dva dana prije Europske zajednice, prva objavila Sveta stolica, a da je samo dan kasnije, 14. siječnja, to isto učinila i Republika San Marino, kojoj dugujemo zahvalnost i na nesebičnoj pomoći u najtežim danima Domovinskog rata.

 

Više od bratske povezanosti

Državni tajnik za turizam Republike San Marino g. Augusto Michelotti osobito je emotivno doživio ovih nekoliko dana boravka na Rabu i potpisivanje obnove Povelje bratimljenja, objasnivši kako u talijanskom jeziku za „bratimljenje“ rabe pojam „gemellaggio“ koji zapravo opisuje blizanačku povezanost, još posebniju i intenzivniju od bratske, jer kada je jednom blizancu teško, to isto osjeća i onaj drugi pa makar bio i na kraju svijeta, a jednako je tako i u radosti. Tu vrstu povezanosti imaju San Marino i Rab. – Bez vas Rabljana, kazao je Michelotti, ne bi bilo ni nas Sanmarinaca, bez Raba ne bi bilo naše Republike, San Marino jest Rab i mi to tako i osjećamo.

 

 Državni tajnik za turizam Republike San Marino g. Augusto Michelotti održao je vrlo emotivan govor

 

Uslijedila je razmjena poklona, a sve prisutne u Kinu Rab pjesmom je počastila klapa Eufemija.

 

Čestitke najboljim rapskim učenicima

Tradicionalno, na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Raba povodom Dana državnosti i ove su godine učenicima Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab, koji su završili osnovnoškolsko obrazovanje i tijekom svih osam godina ostvarivali primjeran rad i odličan uspjeh, dodijeljeni prigodni medaljoni, dok su učenicima Opće gimnazije Srednje škole Markantuna de Dominisa – učenicima generacije, koji su osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje završili s odličnim uspjehom na Rabu, uručene novčane nagrade u iznosu od 1.000,00 kn. Uz čestitke na odličnom uspjehu u školovanju, učenicima su medaljone i pripadajuće nagrade uručili predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

 

 

Učenici Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab kojima su uručeni medaljoni su: Rea Grozdanić, Adrian Kurelić, Noa Marelić, Andro Miš, Marta Puljar-Matić, Dijana Vidas, David Gušćić, Lucija Miš, Martina Tea Barčić, Stela Fafanđel, Emma Jureša, Nikolina Pavičić, Matea Kordić, Ana Paparić, Justina Javoran, Mario Kuparić, Lara Pičuljan, Lorena Pende, Dorian Fafanđel i Nikola Macolić, dok su učenici Srednje škole Markantuna de Dominisa – učenici generacije, koji su zavrijedili novčanu nagradu od 1.000,00 kn: Larisa Matušan i Ivan Vulelija.

Čestitke na ovom izvanrednom uspjehu osim učenicima upućene su i njihovim roditeljima, kao i profesorima i razrednicima koji su ima znali prenijeti vrijednosti i znanja.

 

Čitavim tijekom Svečane sjednice moderirale su voditeljice Irena IvićMaja Ribarić, prof., koja se sjajno snašla ulozi prevoditeljice s talijanskog na hrvatski i s hrvatskog na talijanski jezik.

 

Tradicionalni viteški turnir i fešta na Varošu

Današnja Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Raba zapravo je bila uvod u večernji nastavak proslave Dana državnosti na Trgu sv. Kristofora gdje će uz gastro ponudu Imperialovih djelatnika, posjetitelji od 20.30h moći pogledati nastup Folklornog društva Rapski tanac, a od 21.00h i tradicionalni godišnji viteški turnir između rapskih i sanmarinskih samostreličara. Po proglašenju najboljih strijelaca, fešta na Varošu bit će nastavljena uz koncert klape Vinčace i Josu Butorca.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime