Home Vijesti 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba odrađena u svega sat vremena

9. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba odrađena u svega sat vremena

0
9. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba odrađena u svega sat vremena

Foto: RabDanas

 {gallery}GV 9{/gallery}

 

Ima li problema s Donjom ulicom?

Rab danas oglas

Vijećnika Matahliju je zanimalo kako gradonačelnik komentira da se i nakon toliko uloženih sredstva u Donju ulicu još uvijek možete spotaknuti na šahte, da su neke ploče klimave, dio fuga je ispran, te da se ulicom šire neugodni mirisi iz odvoda.

„Projekt Donje ulice je odličan projekt, i ona je danas bitno drugačija nego desetljećima prije, a po pitanju funkcionalnosti i izgleda doista bi trebala biti na ponos svima nama, iako su se neki žučno protivili kretanju u njezinu obnovu. S obzirom na sve okolnosti koje su pratile tijek radova, projekt još nije u potpunosti dovršen, a neki manji primijećeni nedostaci vezani uz fuge ili uz pojedine nedovoljno ravne kamene ploče bit će u dogovoru s izvođačem otklonjeni, odnosno ploče će biti zamijenjene. Potpuno novu i funkcionalnu infrastrukturu od jeseni očekuju još neka završna ugađanja, pa će i sporadični neugodni mirisi, koje spominjete, u Donjoj ulici postati prošlost,“ kazao je Nikola Grgurić.

 

Predugo čekanje na pisane odgovore

Vijećnik Luka Grgurić apelirao je da mu mjerodavni u zakonskom roku pisanim putem odgovore na njegova pitanja upućena elektronskom poštom, u tom kontekstu spomenuo je dugo čekanje odgovora na pitanja o situaciji s Radnom zonom Mišnjak i o sustavu zbrinjavanja otpada, a sve je pozvao da njihove stavove i analize brojnih aktualnih situacija na području Grada Raba prate na stranicama Nezavisne liste Ostanak na adresi www.nlostanak.com.

 

Uređenje plaža plažnim rekvizitima i fiksni WC na Artiću

Krunu Matića zanimalo je u kojoj fazi je izrada programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem koja opet došla pod nadležnost jedinica lokalne samouprave, i kada bi mogla započeti njegova primjena, odnosno kada bi se rapski poljoprivrednici mogli nadati dodijeli zemljišta u najam ili kupoprodaji istih, a svojim je drugim pitanjem ukazao na manjkavosti pri uređenju i opremanja prirodnih plaža plažnim rekvizitima. U tom kontekstu posebno je spomenuo plažu Petrac u Banjolu gdje brana s bovama uopće nije postavljena, dok je na Padovi 2 postavljena dvostruka. Nakon što je dao svoju podršku koncesioniranju plaže za pse na punti Artića, zanimalo ga je zašto na dijelu Artića na kojem je nedavno organizirana fešta povodom blagdana Šistovice, nema fiksnog sanitarnog čvora.

Gradonačelnik mu je na prvo pitanje odgovorio da je program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem u izradi, da Grad o tome vodi brigu i da se prikupljaju još neki nedostajući podaci. – „Što se pak tiče uređivanju plaža“, kazao je Grgurić, „Grad je također izuzetno aktivan, plaže se uređuju, a uređivat će se i dalje. Imamo obilje prirodnih plaža koje su vrijednost za sebe i koje nećemo dirati, a imamo i neke koje smo s vremenom devastirali, stihijski betonirali. Projekt uređenja plaža je pri kraju, predana je kompletna dokumentacija za lokacijske dozvole i nakon njihovog ishođenja kreće se s uređivanjem tog dijela plaža. Što se tiče dvostrukih brana na plaži Padova 2, one su tamo postavljene na izričito traženje lučkog kapetana Christiana Grca, a mi smo to samo sproveli na terenu. 

Iz godine u godinu metražu tih psiholoških brana povećavamo, dakle itekako mislimo o tome. Što se tiče fiksnog WC-a na području Artića, i sami znate da takva gradnja nije moguća bez dokumentacije. Šistovica koja se odvijala na plaži Artić imala je osigurane kemijske WC-e, a sve ono što Grad može učiniti po zakonu osigurat ćemo kroz programe. Veliki projekt uređenja plaža je dovršen, otvorili smo i spomenutu tematiziranu plaže za pse koja je izazvala brojne pozitivne reakcije i Rabljana i turista koji tamo dolaze, program uređenja i opremanja plaža postoji i njime iz godine u godinu podižemo standard naših plaža, a sigurno je i to da bi situacija bila puno bolja da se s tim programom krenulo i ranije.”

 

Prisegnula vijećnica Melita Vlahek

U nastavku sjednice, nakon obrazloženja predsjednika Mandatne komisije, dr. Borisa Bačića, bez rasprave jednoglasno je usvojen Prijedlog Odluke o utvrđivanju dana početka mirovanja mandata članice Gradskog vijeća Lidije Dudić i početku obnašanja te dužnosti njezine zamjenice, prve sljedeće neizabrane kandidatkinje na izborima održanima 21. svibnja 2017. s „kandidacijske liste grupe birača Luka Grgurić“, Melite Vlahek, dr. med. dent., koja je odmah po usvajanju ove Odluke dala i svečanu prisegu.

  

Melite Vlahek, dr. med. dent., s “kandidacijske liste grupe birača Luka Grgurić”, zamijenila vijećnicu Lidiju Dudić koja je svoj mandat stavila u mirovanje

 

Izmjene konsolidiranog proračuna i plan razvojnih programa

Sa 8 glasova za i 3 glasa protiv, usvojene su iduće dvije točke dnevnog reda – Prijedlog drugih izmjena konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2018. s projekcijama za 2019. i 2020. godinu, te Prijedlog drugih izmjena i dopuna Plana razvojnih programa Grada Raba za 2018. s projekcijama za 2019. i 2020. godinu.

Ovim prijedlozima ukupni rashodi i izdaci smanjeni su apsolutno za 1.209.851,00 kuna u odnosu na planirano. Prema Drugim izmjenama i dopunama konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2018. godinu s projekcijama za 2019. i 2020. ukupni prihodi i primici iznose 84.291.308,25 kuna, a ukupni rashodi i izdaci 83.221.008,25 kuna.

Višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima u iznosu od 1.070.300,00 kuna iskoristit će se za pokriće gubitaka iz ranijih godina prema Programu mjera za pokriće manjka prihoda i primitaka Konsolidiranog proračuna Grada Raba.

 

Prodaja nekretnine u vlasništvu Grada

Jednakim omjerom glasova za i protiv usvojen je i Prijedlog Odluke o prodaji nekretnine (stana) u vlasništvu Grada Raba, protiv čega je za govornicom protestirao vijećnik Luka Grgurić smatrajući tu prodaju olakim rješavanjem vlasništva nad nekretninom, koja je osim toga po njegovom mišljenju vrijednosno podcijenjena.

 

Vijeće za prevenciju kriminaliteta i imenovanje mrtvozornika

Za razliku od spomenute tri prethodne točke dnevnog reda – Prijedlog Odluke o osnivanju Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Grada Raba po petoj i Prijedlog Odluke po šestoj točki dnevnog reda, a radi se o imenovanju mrtvozornika na području grada Raba – prihvaćene su jednoglasno.

Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Grada Raba činit će: Nikola Grgurić, gradonačelnik i ujedno predsjednik Vijeća, Stjepan Boban, načelnik Policijske postaje Rab, ujedno i zamjenik predsjednika Vijeća, te Željko Peran, Denis Deželjin, Fedor Pelikan, Anka Bišić, Anamari Šarin, Marina Grgurić, Zvonimir Španjol – Pandelo, Vesna Šendula – Jengić, Ivo Kordić, Slobodan Frankić i Ivan Matahlija.

Mrtvozorničku dužnost na području Grada Raba obavljat će voditeljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ – Ispostave Rab, gospođa Silvestra Španjol Kurilić, dr. med.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime