Home Vijesti Kakvu smo ljubav sijali, takvu ćemo i žeti

Kakvu smo ljubav sijali, takvu ćemo i žeti

0
Kakvu smo ljubav sijali, takvu ćemo i žeti

Foto: RabDanas

Slijedio je susret s roditeljima i kumovima krizmanika koji su lijepim odazivom ispunili ex-katedralu Uznesenja Marijina.

U spontanom obraćanju, jednostavnim je riječima potkrijepljenim primjerima naglasio važnost obitelji u životu djece. Kad propada obitelj, propada i društvo.

Rab danas oglas

Ono što djeca ponesu iz svoje obitelji nosit će cijeli život. Nitko ne može nadomjestiti roditeljski odgoj, a djeca se odgajaju gledajući mamu i tatu… Roditelji, kao i svećenici koji propovijedaju, dužni su živjeti ono što govore. Ako odnosi između vas štimaju, dijete će biti s vama. U protivnom dijete bježi u svoju sobu ili na ulicu. A, ako ga ulica bude odgajala, jao vama! Nikoga ne prozivam ni ne osuđujem, ali rastave i nesređeni odnosi u obitelji na djecu ostavljaju duboke tragove. Od svoje djece ne možete sakriti ništa. Kad se roditelji rastave, počinje kupovanje roditeljske ljubavi. Uložite sav mogući trud da ne kupujete ljubav vaše djece. To će vam se u životu vratiti natrag kad-tad.

U protivnom, ne čudimo se zašto nas nitko neće pod stare dane. Kakvu smo ljubav sijali, takvu ćemo i žeti. Nađite načina da se približite i ostanete uz svoje dijete i kad je živo i buntovno. Svaki vaš sukob, jedan je susret. Dok god se svađate, imate jedni drugima što reći, a gore je ako vam dijete šuti.

Savjetujem vam da nađete vremena te izađete i prošećete s djetetom kad želite s njime ozbiljno razgovarati. Prvo mu govorite o sebi, a onda o njemu. Vjerujte da ni jedna izgovorena i životom potvrđena riječ neće propasti.

Biskup je u nastavku podsjetio na ulogu kumova, a to je moralna obaveza i suodgovornost za život svog kumčeta.

Naposljetku je pozvao na molitvu u obiteljima. Molite barem kratko za zajedničkim ručkom ili večerom i vidjet ćete kako će vam se život u obitelji promijeniti. Svako jutro ili navečer kad legnete, prekrižite se, zahvalite i blagoslivljajte svoju djecu, supruga ili suprugu, članove obitelji, ljude koje srećete na radnom mjestu… Nemojte se umoriti zahvaljivati i blagoslivljati… – zaključio je biskup Petanjak.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime