Home Vijesti Mirno na aktualnom satu, burno po točkama dnevnog reda

Mirno na aktualnom satu, burno po točkama dnevnog reda

0
Mirno na aktualnom satu, burno po točkama dnevnog reda

Foto: RabDanas

 

Određena vijećnička pitanja postavila su samo tri vijećnika. Jedno od pitanja koje je moglo izazvati napetiju situaciju, odnosilo se na problem nastavka i dovršenja gradnje sportske dvorane u Loparu, no pokazalo se pametnim potezom prihvaćenje prijedloga da se ta tema poveže s četvrtom točkom dnevnog reda sjednice u kojoj je „Prijedlog zaključka o suglasnosti za sklapanje ugovora u postupku javne nabave, radovi na izgradnji sportske dvorane“ izazvao, očekivano, podulju i burnu raspravu.

Rab danas oglas

 

Pomalo neočekivano, međutim, dulje rasprave nije bilo ni nakon prve točke dnevnog reda po kojoj je načelnik Općine Josip Borić podnio Izvješće o radu načelnika u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2018.

 

Borić je, između ostalog, naglasio da je u izvještajnom razdoblju ostvarena korektna suradnja sa svim subjektima od lokalne, preko regionalne do državne razine. Pobrojio je i prikazao detaljno stanje po svim projektima i utrošenim sredstvima za te projekte koje općina vodi samostalno ili u suradnji sa Gradom Rabom i LU Rab. Od proširenja groblja, obalnog zida u trajektnoj luci Lopar, pretovarne stanice na odlagalištu otpada „Sorinj“, do pristupne ceste koja prolazi kroz radnu zonu „Sorinj“, sportske dvorane i I. faze uređenja luke Melak.


Od planiranih 22 milijuna kuna za cijelu 2018., u prvih je 6 mjeseci proračun je ostvaren s iznosom od 3.129.811 kuna što iznosi 14% u odnosu na ukupno planirane prihode proračuna. Tu svakako treba spomenuti da se u turističkim sredinama poput Lopara, glavnina punjenja proračuna ostvaruje u drugoj polovici godine. Borić je, između ostalog naglasio da je poboljšana naplata komunalnih naknada, ali su ove godine izostali veći prihodi od prodaje nekretnina.

 

Načelnik smatra da je u prvih 6 mjeseci u Općini Lopar odrađen dobar dio posla, osim kada je riječ o sportskoj dvorani, jer se postupak ugovaranja podosta odužio zbog tri raspisana natječaja. Uz samo jednu primjedbu, i to vijećnika Slađana Čolića, koju je načelnik prihvatio, njegovo je Izvješće jednoglasno prihvaćeno.

 

I rasprave po drugoj i trećoj točki dnevnoga reda „odrađene“ su vrlo brzo pa su tako jednoglasno usvojeni Polugodišnji obračun proračuna Općine Lopar, odnosno Izmjene i dopune Odluke o grobljima s kojima će, nakon tri mjeseca „uhodavanja“, ubuduće upravljati komunalna tvrtka „Vrutak“.

 

No, kako smo već spomenuli, pravu buru na sjednici izazvala je četvrta točka dnevnog reda, po kojoj je predloženo donošenje Zaključka o suglasnosti za sklapanje ugovora u postupku javne nabave za radove na izgradnji sportske dvorane.

 

Ovakva suglasnost potrebna je načelniku Općine kako bi mogao potpisati i zaključiti Ugovor s izvođačem radova, vezano uz nastavak gradnje sportske dvorane. Za raspisivanje trećeg natječaja stekli su se uvjeti nakon 11. Sjednice Općinskog vijeća, na kojoj su prihvaćeni rebalansi proračuna za 2018. odnosno 2019. i 2020. godinu. Na natječaju je prihvaćena ponuda izvođača koji je vrijednost radova procijenio na oko 15 milijuna i 880 tisuća kuna.

 

„Izgradnja i dovršetak gradnje sportske dvorane je generacijsko pitanje, pitanje odgovornosti prema aktualnom stanju, prema budućim korisnicima tog prostora kao središtu društvenog i sportskog života ove općine i na nama je odluka hoćemo li ovaj posao obaviti do kraja ili ćemo se zahvaliti sufinancijerima u ovom projektu; državi i županiji, i tako prepustiti propadanju ono što je do sada izgrađeno“ – rekao je, između ostalog, načelnik Općine Lopar Josip Borić.

 

Oporbeni vijećnik Marin Lazarić (SDP) je u ime koalicije koju u Loparu predvodi SDP naglasio kako ovakvih problema ne bi bilo da su se svojevremeno slušale preporuke SDP-a i da se išlo u gradnju manje sportske dvorane, što bi nas koštalo manje, ovako će ti iznosi biti puno veći.

 

U daljnju raspravu uključili su se gotovo svi vijećnici iznoseći svoja stajališta o dvorani, objašnjavajući na koji način istu treba završiti. Nakon podosta izmijenjenih misli i osobnih zaključaka sa svih strana, predsjednik je Općinskog vijeća stavio ovu točku dnevnog reda na glasovanje. „Zaključak“ je usvojen sa 7 glasova za (HDZ i MODES), 3 su bila protiv (SDP, Unija Kvarnera i nezavisni) i jedan suzdržan (PGS).

 

Preostale tri točke dnevnog reda – uz nešto više rasprave vezano uz sedmu točku, po kojoj je objašnjena potreba rekonstrukcije i dogradnje zgrade Turističke zajednice Općine Lopar – usvojene su jednoglasno.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime