Home Vijesti Rujanska jazz magija sjedinila izvođače i publiku 3. Rab Jazz Festa

Rujanska jazz magija sjedinila izvođače i publiku 3. Rab Jazz Festa

0
Rujanska jazz magija sjedinila izvođače i publiku 3. Rab Jazz Festa

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Music of Boško Petrović u prepunom perivoju Vile Mahač

Trio je suptilnim i profinjenim, takoreći komornim jazzom, kroz tematsku večer „Music of Boško Petrović“ publici u prekrasnom rapskom perivoju priuštio nezaboravne trenutke. Redale su se neke od najpoznatijih Boškovih skladbi: „With Pain I Was Born“, „Sigurd‘s Garden“, „Zagreb by Night“, „Oberkrainer Lullaby“, standardi koje je Boško obožavao i svirao poput „Bags‘ Groove“ njegovog uzora, vibrafoninista Milta Jacksona, te Mavrinova skladba „Samba da Pipi“ koju je napisao upravo za Boškov trio. Kao završni dodatak i sjajan uvod u nastavak večeri, momci su na traženje publike odsvirali legendarni Boškov blues „Green Lobster Dream“.

Rab danas oglas

 

 

Blues spektakl za kraj

Organizatori su za ispraćaj ove fantastične četverodnevne jazz-manifestacije na scenu podno zvonika sv. Ivana Evanđelista odlučili dovesti jedinstveni Ervin Baučić Blues Band, u kojem su pored sjajno raspoloženog Ervina, nastupili Danko Krznarić za klavijaturom, basist Goran Rukavina, bubnjar Marko Lazarić i umjetnički ravnatelj Rab Jazz Festivala, gitarist Bruno Mičetić.

I doista, u ambijentu kakvog se samo poželjeti može, od prvih taktova „The Trill is Gone“, preko „Ridding with a King“ i Cockerove inačice Lennonove i McCartneyeve „With a little Help“, pa sve do blues standarda „Sweet Home Chicago“, bilo je jasno da je 3. izdanje Rab Jazz Festivala dobilo spektakularnu završnicu. Kao dar na oproštaju s izvrsnom rapskom publikom koja je aplauzima i ovacijama tražila bis pod zvjezdanim nebom Raba, „as moonlight through the pines“ krenula je vječna „Georgia on my mind“.

 

 

No rapske jazz večeri ni ovoga puta nisu završavale okončanjem samih koncertnih nastupa, naprotiv. Glazbenici su skupa s publikom selili na sjajne jam sessione u Beach bar Banovu Villu i u Moderato Caffe, gdje su se do dugo u noć nastavljali duhoviti i kreativni instrumentalni dijalozi, i gdje je publika uživala u opuštenom druženju s multitalentiranim glazbenicima.

U izmijenama glazbala tijekom sessiona mogli smo primjerice čuti i vidjeti kako se za bubnjevima snalazi klavirist Zvjezdan Ružić, ili za klavirom trubač Tomaž Gajšt, a posljednje je večeri u Moderato Caffeu, jam session spojio vibrafonistu Vida Jamnika i Ervina Baučića u izvedbi „Fly me to the Moon“.

 

 

„By By Blackbird“ za kraj

Za posebno emotivan kraj 3. Rab Jazz Festa zaslužan je sjani kontrabasista Goran Rukavina koji se ove godine našao u čak tri izvođačke formacije. On je na novom predivnom rapskom iskustvu zahvalio prvenstveno umjetničkom ravnatelju Bruni  Mičetiću, zatim organizatorima i pokroviteljima na čelu s Gradom Rabom i Pučkim otvorenim učilištem  Rab, te posebno dvojici tihih entuzijasta koje glazbenici doživljavaju srcem i dušom Rab Jazz Festivala, Goranu Ćuku i Marinu Javoranu. Rukavina je zatim, uz predivnu vibrafonsku pratnju Vida Jamnika, otpjevao Boškovu omiljenu odjavnu skladbu, Hendersonovu „By By Blackbird“.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime