Home Vijesti Predavanje dr. sc. Ane Konestre „ARBA – GRAD I OTOK U RIMSKO DOBA“ pobudilo veliki interes Rabljana

Predavanje dr. sc. Ane Konestre „ARBA – GRAD I OTOK U RIMSKO DOBA“ pobudilo veliki interes Rabljana

0
Predavanje dr. sc. Ane Konestre „ARBA – GRAD I OTOK U RIMSKO DOBA“ pobudilo veliki interes Rabljana

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 {gallery}Konestra{/gallery}

 

Rab danas oglas

Riječ je zapravo o predstavljanju rezultata istraživanja u okviru projekta “Arheološka topografija otoka Raba” kojeg je Institut za arheologiju u Zagrebu pokrenuo još 2013. godine u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Rijeci, a uz podršku Ministarstva kulture, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, lokalnih samouprava te lokalnih kulturnih ustanova, odnosno onog njegovog segmenta koji se bavi identifikacijom lokaliteta iz razdoblja antike, dakle iz vremena razvoja prapovijesne jezgre samoga grada Raba i rimskog utjecaja na Rabu od druge polovice 1. stoljeća prije Krista.

 

Ovaj je projekt, kako doznajemo, u dobroj mjeri nadopunio donedavno prilično oskudnu mapu antičkih lokaliteta diljem čitavog otoka, i tako, pored značajnih znanstvenih rezultata, omogućio kreiranje novih sadržaja kulturne turističke ponude otoka, kazala je dr.sc. Konestra.

 

Riječ je zapravo o nalazima čitavog sustava kako obalnih, tako i uvučenijih, ruralnih, lokaliteta iz kasnijeg rimskog razdoblja, 3. i 4. stoljeća, kojima je smještaj omogućavao neophodnu sigurnost i kontrolu šireg područja.

 

U Loparu tako imamo jezgru prapovijesnog naselja koju tvore lokaliteti Gromačica, Pećine i Trbušnjak. Lokalitet rta Kaštelina blizu Gonara u Kamporu smješta se na prijelaz iz željeznog doba u antičko razdoblje, a u Barbatu imamo jako zanimljiv, a neistražen lokalitet Košljen s gradinom, gdje velika količina zatečenog materijala upućuje na postojanje moćnih suhozidnih bedema. Tu su i nalazi dva veća ruralno-obalna kompleksa u blizini Pudarice, ostaci zida rimske rustične vile u Banjolu i još podosta toga.

 

Predavanje dr. sc. Ane Konestre, kojim je moderirala doc. dr. sc. Saša Potočnjak (Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet), potaknulo je živu raspravu dijela stručne publike, ali i brojne zanimljive upite zainteresiranih Rabljana, čija je suradnja i ukazivanje na postojanje pojedinih arheoloških ostataka, u današnjem vremenu potpuno izmijenjenog otočnog krajolika, gotovo od presudne važnosti za uspjeh ovog, ali i svih budućih arheoloških projekata na Rabu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime