logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Srijeda, 26 Rujan 2018 19:25

Na Rabu se od 26. do 29. rujna održava znanstveni simpozij XVI. DANI CVITA FISKOVIĆA

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

U srijedu 26. rujna u Zimskom kinu Rab svečano je otvoren znanstveni simpozij "Dani Cvita Fiskovića" koji će trajati do subote, 29. rujna.

 

Riječ je o znanstvenoj manifestaciji koja okuplja povjesničare umjetnosti i druge istraživače koji se bave istraživanjem i očuvanjem umjetničke baštine, a utemeljena je u spomen na velikana hrvatske povijesti umjetnosti i kulture Cvita Fiskovića. Tema ovogodišnjeg skupa, kojeg su, uz veliku pomoć g. Miljenka Domijana, organizirali znanstvenici s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, je Materijalnost umjetničkog djela. Skup se održava pod stalnim pokroviteljstvom VII. Razreda za likovne umjetnosti Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti iz Zagreba.

 

(Iz programa simpozija)

Djela vizualnih umjetnosti i arhitekture neminovno se temelje na odnosu prema tvari, a materijalnost je najčešće i preduvjet njihova fizičkog opstanka ili pak trajanja memorije o njihovom postojanju. Stoga je propitivanje o tvari (materia prima), koja je tek potencijalno buduće djelo, u relaciji prema djelu kao ukupnosti tvari, oblika i sadržaja, u fokusu znanstvenog interesa povjesničara umjetnosti i istraživača srodnih disciplina. Očekujemo stoga priloge koji promišljaju o tvari u trenutku nastanka djela odnosno predstavljaju istraživanja konkretnog materijala, njegovih fizičkih svojstava i dostupnosti u određenom podneblju i tržištu, kao i pripisanih mu simboličkih vrijednosti te tehnika obrade. Nadalje, suvremeno umjetničko proučavanje materijalnosti te problematiziranje materijalnosti u povijesno-umjetničkoj historiografiji tek su neke od mogućih odrednica istraživanja koja se žele predstaviti tijekom aktualnog izdanja Dana Cvita Fiskovića. Naposljetku, trajanje djela u prostoru i vremenu također ovisi o materijalnosti, pa se očekuju prijedlozi izlaganja o problemima očuvanja, dokumentiranja i prezentacije umjetničkog djela, o konzervatorskim i restauratorskim intervencijama s posebnim osvrtom na materijal, ali i o njegovom propadanju i/ili re-uporabi. 

Pročitano 1048 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1