Home Vijesti Svečano i uz prigodan program na Rabu obilježen Dan Hrvatske policije

Svečano i uz prigodan program na Rabu obilježen Dan Hrvatske policije

0
Svečano i uz prigodan program na Rabu obilježen Dan Hrvatske policije

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Sve je počelo, na radost najmlađih Rabljana, već ujutro u 9 sati, na parkiralištu ispred zgrade Policijske postaje Rab, na kojem su tijekom prijepodneva djelatnici policije, skupa sa svojim umirovljenim kolegama, predškolskoj i školskoj djeci predstavili dio tehnike i opreme kojom se služe u svojem poslu i upoznali ih s nekim zadacima koje policija izvršava.

Rab danas oglas

 

Svečani prijem u Velikoj vijećnici Grada Raba

U poslijepodnevnom nastavku obilježavanja Dana Hrvatske Policije najprije su, uz minutu šutnje za sve poginule i umrle Hrvatske policajce, položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika u parku Boškopini, nakon čega je u Gradskoj vijećnici uslijedilo svečano primanje koje je za sve uzvanike i goste upriličio načelnik Policijske postaje Rab Stjepan Boban.

 

Skupom u ispunjenoj Vijećnici moderirao je predsjednik Udruge umirovljenika Policijske postaje Raba Ivica Ivčić, koji je, pozdravivši sve prisutne u ispunjenoj vijećnici, te posebno goste; gradonačelnika Raba Nikolu Grgurića i saborskog zastupnika i načelnika Općine Lopar Josipa Borića, za govornicu najprije pozvao domaćina skupa načelnika Policijske postaje Rab Stjepana Bobana.

 

Policijski službenici u obrani Hrvatske

Iz načelnikovog obraćanja, bilo je vidljivo zadovoljstvo što se konačno i na Rabu dogodilo svojevrsno „otvaranje“ Policije prema građanima. Podsjetio je Boban u početku svojeg obraćanja na veliki doprinos hrvatskih policajaca u obrani naše države sudjelovanjem u Domovinskom ratu, kada već u srpnju 1991. grupa policijskih službenika dragovoljno odlazi na Banovinu u Topusko, nedugo zatim u obranu Osijeka, a u rujnu ’91. i u Gospić.

Policijski službenici PP Rab dali su svoj doprinos i u vojno-redarstvenoj akciji Oluja u kojoj je sudjelovalo 12 policijskih službenika koji su upućeni u Benkovac, gdje je u to vrijeme uspostavljena nova Policijska postaja, a za vrijeme mirne reintegracije Podunavlja, policijski službenici PP Rab zajedno s kolegama iz riječke policije, provode izviđanja i osiguranje pruge Vinkovci-Vukovar kojom je tada u Vukovar došao „Vlak slobode“.

 

U 2018. pad broja krađa i provala te 24% manje prometnih nesreća

Nakon prisjećanja na ratne dane, načelnik Boban je iskoristio priliku upoznati prisutne s nekim zanimljivijim statističkim pokazateljima vezanim uz 2018. godinu, koji gotovo u svim segmentima pokazuje bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu. Naime, tijekom prvih 8 mjeseci 2018. evidentiran je pad broja kaznenih djela krađa i teških krađa – provala na otoku Rabu, a vezano za problematiku sigurnosti prometa na cestama u prvih 8 mjeseci evidentirano je 24 % manje prometnih nesreća, i to bez poginulih osoba u tim prometnim nesrećama.

 

Dodatne napore uložiti u suzbijanje kaznenih djela Zlouporaba droga

„U budućnosti“, kazao je Boban, „morat ćemo uložiti dodatne napore kako bi ostvarili bolje rezultate u suzbijanju kaznenih djela Zlouporaba droga koja su u Strateškoj procjeni PP Rab određena kao prioritet.“

Načelnik PP Rab izrazio je veliko zadovoljstvo dobrom suradnjom s Gradom Rabom i Općinom Lopar, koji su prepoznali potrebu za zajedničkom suradnjom na očuvanju sigurnosti otoka, a koja je potvrđena i donošenjem Odluka o osnivanju Vijeća za prevenciju kriminaliteta čije se konstituirajuće sjednice uskoro planiraju održati. Boban je zahvalio svim ostalim dionicima u lancu skrbi o sigurnosti svih koji žive ili borave na otoku Rabu, a kolegicama i kolegama još je jednom čestitao njihov dan Dan Hrvatske policije, te im zaželio puno uspjeha u daljnjem radu uz blagoslov njihovog zaštitnika Sv. Mihovila.

 

Prisutne u vijećnici zatim je pozdravio saborski zastupnik i načelnik Općine Lopar Josip Borić, koji je također ustvrdio da je policija i ove godine odradila sjajan posao te da je stanje sigurnosti dodatno poboljšano na čitavom otoku, baš kao i suradnja policije s lokalnim zajednicama, čemu u prilog govore i sve bolji rezultati na terenu.

 

Nakon Borića okupljene je pozdravio i čestitao im Dan policije i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, naglasivši kako su upravo pripadnici Policijske postaje Rab u najvećoj mjeri zaslužni za to da je Grad Rab, ali i čitav otok, i nadalje mirno i sigurno odredište, kako za same otočane tako i za tisuće turista koji se dolaze odmarati u ovoj destinaciji.

 

Oba su čelnika lokalnih samouprava na Rabu, Općine Lopar i Grada Raba, u svojim obraćanjima obećali i nadalje u skladu sa svojim mogućnostima surađivati i pomagati rad Policijske postaje na otoku.

 

Zahvalnice DVD-u Rab i Zavodu za hitnu medicinu PGŽ – Ispostava Rab

Na kraju su odlukom načelnika Policijske uprave Primorsko goranske županije, a na prijedlog načelnika Policijske postaje Rab Stjepana Bobana, dodijeljene dvije Zahvalnice za izuzetan doprinos u suradnji na poduzimanju mjera radi ostvarenja sigurnosti građana i imovine. Zahvalnici je iz ruku načelnika Bobana u ime Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rab primio zapovjednik Područne vatrogasne zajednice otoka Raba Milivoj Ličina, dok je u ime Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije – Ispostave Rab, zahvalnicu primila voditeljica Ispostave Silvestra Španjol Kurilić, dr. med. spec..

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime