Home Vijesti Ministar Tolušić otvorio na Rabu 23. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore

Ministar Tolušić otvorio na Rabu 23. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore

0
Ministar Tolušić otvorio na Rabu 23. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Ovo tradicionalno, godišnje okupljanje u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, ribarima iz različitih dijelova Hrvatske, omogućava efikasnu razmjenu iskustava, međusobno povezivanje, edukaciju kroz radionice, ali i iznošenje svojih problema predstavnicima državnih institucija koji su nadležni za sektor ribarstva.

Rab danas oglas

 

Iako je službeno otvoren u petak, Susret je započeo već u četvrtak, 4. listopada, za javnost zatvorenom sastankom Organizacijskog odbora i članova Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a s pomoćnikom ministra poljoprivrede i predstavnicima Uprave ribarstva.

 

Moderator Susreta Damir Ćopić, direktor Radio Raba, koji je zajedno s portalom Rab Danas medijski pokrovitelj ovog 23. Susreta na Rabu najprije je u ime organizatora pozdravio potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, zatim pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelka Petrinića, predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca, pomoćnika ministra poljoprivrede Anta Mišuru, predsjednika Županijske obrtničke komore PGŽ-a i Organizacijskog odbora Dalibora Kratohvila, izaslanika župana PGŽ-a i ravnatelja Županijske lučke uprave na Rabu Nenada Debelića, gradonačelnika Raba Nikolu Grgurića i njegovog zamjenika Denisa Deželjina, predsjednika Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore Matu Oberana i sve ostale okupljene u dvorani.

 

Prvi je za govornicu izašao gradonačelnik Raba Nikola Grgurić koji je domaćinski prisutne najprije upoznao s nekoliko zanimljivijih općih informacija o otoku Rabu, poželjevši svima uz dobrodošlicu i uspješan rad koji će rezultirati osiguravanjem što kvalitetnijeg okvira za ribarenje, te zaštitu mora i podmorja.

 

Na brojnom odazivu sudionicima Susreta zahvalio se i predsjednik Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore Mate Oberan, koji je, s obzirom na profil sudionika, izrazio vjeru da će na kraju biti usvojeni pravi zaključci na putu rješavanja problematike ribara i ribarstva.

 

U nastavku prisutnima su se obratili i Dalibor Kratohvil u ulozi predsjednika Organizacijskog odbora, te predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajac, koji je naglasio kako treba razlučiti položaj ribara u Istri u odnosu na njihove kolege na jugu Dalmacije, jer su poteškoće s kojima se u svojem teškom poslu susreću različite. Iskoristio je priliku zahvaliti se ministru Tolušiću na razumijevanju i naporima da se ribarima pomogne, naglasivši kako je snaga ribarstva u zajedništvu i suradnji.

 

Tolušić je u svojem obraćanju najprije pohvalio dobar rad Uprave za ribarstvo zahvaljujući kojem su mnogi problemi riješeni, dok su ostali u fazi rješavanja.

„Rijetko se hvalimo uspjesima naših ribara i uprave ribarstva, a zbilja se imamo čime dičiti. Ribolov i akvakultura uvršteni su u djelatnosti od strateške važnosti za gospodarstvo RH, uspjeli smo Europi dokazati da su naše mjere upravljanja resursima dale najbolje rezultate i da ih je potrebno nastaviti. Odobrene su derogacije koje će omogućiti približavanje obali malim plivaricama i mrežama potegačama, a ogroman uspjeh postigli smo dogovornom zabranom ribolova u Jabučkoj kotlini. Rješavamo sve izazove redom kojim se pojavljuju, a upravo s kolegama iz drugih ministarstava intenzivno radimo na rješavanju problema ribarskih luka i iskrcajnih mjesta. Ove godine proveli smo prvi natječaj za ulaganja u modernizaciju i opremanje ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, a na današnji dan ugovorili smo oko 46% ukupno alociranih sredstava za ovo programsko razdoblje iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, odnosno 1.194.396.185,31 kuna. U posljednje dvije godine poduzimamo sve kako bismo ostvarili dva zajednička cilja: zaštitu resursa i održivo ribarstvo. Želimo da ribari mogu pošteno živjeti od svoga rada, da Jadran ostane najbogatije europsko more i da naši potrošači imaju svježu domaću ribu u ribarnicama.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

 

Na kraju svojeg obraćanja ministar Tolušić proglasio je službeno otvorenim 23. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore, koji će završiti u subotu, 6. listopada s tri zaključna predavanja, raspravom i objavom zaključka.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime