Home Vijesti Edukativni susret i šetnja arheološkim krajolikom otoka Raba u sklopu Programskog pravca „27 susjedstava“

Edukativni susret i šetnja arheološkim krajolikom otoka Raba u sklopu Programskog pravca „27 susjedstava“

0
Edukativni susret i šetnja arheološkim krajolikom otoka Raba u sklopu Programskog pravca „27 susjedstava“

Foto: RabDanas

 

Za vrijeme edukativne šetnje arheološkim krajolikom otoka Raba prisutni su imali priliku u osnovnim crtama upoznati arheološke lokalitete koji se prostiru na području od Supetarske Drage do Lopara te pritom uživati u prekrasnim krajolicima i lijepom sunčanom vremenu, a za okrijepu i dobru atmosferu nakon trosatnog hodanja pobrinuli su se članovi Udruge Mocira Rab te sastav Desoto Acoustic.

Rab danas oglas

 

Polazna točka edukativne šetnje bila je crkva sv. Petra u Supetarskoj Dragi, središnja građevina ranoromaničkog benediktinskog samostana koji je dominirao draškim poljem. Upravljavši solanama, mlinicama i velikim posjedima ovaj samostan bio je vrlo moćan, a uz iznimno značajnu crkvu u kontekstu protoromaničke arhitekture, o njegovom nekadašnjem sjaju svjedoči tek pokoji urušeni zid u okolici crkve. Arheološka istraživanja potvrdila su pretpostavku o postojanju ranijih slojeva o čemu je prisutne upoznala dr. sc. Ana Konestra sa zagrebačkog Instituta za arheologiju koja je vodila ovu vrlo zanimljivu i poučnu edukativnu šetnju.

 

Na Frugi su šetači potom imali priliku vidjeti jednu od lokvi unutar kamenjara koje nije moguće datirati, ali sagledano u kontekstu načina i organizacije života na ovome području, postoji mogućnost da se kao pojilo za životinje koristila još od prapovijesnih vremena. Sljedeća arheo-točka bila je urušena srednjovjekovna crkvica sv. Danijela s vidljivim ostacima ziđa i polukružne apside koja je pripadala opatiji sv. Petra. Na loparskim lokalitetima prisutni su imali priliku vidjeti tragove i mnogo starije povijesti, ostatke bedemima opasanih i na uzvisinama smještenih prapovijesnih naselja – brončanodobne gradine Pećina te željeznodobne gradine Gromačica, kao i liburnske grobove – tumule.

 

Strateški položaj lokaliteta na uzvisinama koji su znali prepoznati i koristiti još prapovijsni stanovnici ovog područja, od koristi je bio i prilikom ove edukativne šetnje te su upravo s njih prisutni upoznati s još nekim arheološkim nalazištime na loparskom poluotoku, među kojima se Konestra prvenstveno osvrnula na bedemima opasani kompleks s crkvicom iz 5. ili 6. st. na otočiću Lukovcu te keramičarsku peć iz 3. st. smještenu unutar većeg gospodarskog kompleksa u uvali Podšilo kao rijedak nalaz koji svjedoči o antičkoj proizvodnji tegula za lokalne potrebe.

 

Iako je predstavljen samo dio bogate arheološke baštine otoka Raba koja još uvijek nije sustavno istražena, niti na odgovarajući način zaštićena i prezentirana, ovom šetnjom prisutnima su predstavljeni materijalni ostaci koji svjedoče o kontinuitetu života na otoku od prapovijesti pa do danas.

 

Inicijativa susjedstva Otok Rab usmjerena je sistematizaciji i valorizaciji arheološke baštine otoka Raba u suradnji sa stručnim suradnicima i nadležnim institucijama, a s ciljem stvaranja preduvjeta za prezentaciju najznačajnijih segmenata te baštine i razvoja turizma kulturne baštine koji je na otoku još uvijek u povojima.

 

Pod okriljem Programskog pravca „27 susjedstava“, susret „Bolje Vas našli“ organiziralo je susjedstvo Otok Rab (Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab i Turistička zajednica Grada Raba) u suradnji s Institutom za arheologiju u Zagrebu, uz potporu TD Rijeka 2020, Grada Raba, Općine Lopar i Imperiala Rab – managed by Valamar.

 

Susretu su prisustvovali predstavnici TD Rijeka 2020 i ostalih susjedstava u sklopu Programskog pravca „27 susjedstava“, a pridružili su se i brojni zainteresirani Riječani budući da je TD Rijeka 2020 organiziralo besplatan autobus za dolazak na Rab, među kojima je bio velik broj članova Planinarskog društva Tuhobić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime